A Paradicsom újra felfedezése

Ismét egy szezonális téma, hiszen az igazán jó lecsónak, házi paradicsomleveknek és paradicsomos salátáknak most jött el az ideje. De miért is szeretjük, mi szól ellene és mi az, ami mégis mellette tart? Néhány érdekesség és hasznos információ következik kedvenc „piros bogyós zöldségünkről”.

Személyesen is meglehetősen érintett vagyok a témában, mivel otthon a családi gazdaság alapjait a paradicsom és paprika termelés tette és teszi ki a mai napig, így gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a piros bogyós termésnek. De mi is az a paradicsom?

Igazából a burgonyafélék családjába tartozó növény, rokona tehát a krumplinak, de a paprikának sőt a padlizsánnak is. Dél- és Közép Amerikában őshonos. Magyarországon eleinte dísznövényként, majd sokáig csak főzve használták, végül a XX. század második felében terjedt el hidegkonyhai összeállításokban is.

Rendkívül sok fajtája létezik, formára a szögletestől a laposkásig, színében a fehértől az egészen sötét zöldes-lilás árnyalatokig megtalálhatjuk, mérete szintén változó. Legismertebb fajtái piros színűek, mely béta-karotin (az A vitamin előanyaga) és likopin tartalmának köszönhető.
A likopin a karotinhoz hasonlóan a karotinoidok csoportjába tartozik, erősen antioxidáns hatású, hő hatására hatékonyabban fejti ki hatását, így például püré formájában jobban tud hasznosulni. A paradicsom bizonyos szempontokból tehát főve még jobb is, mint nyersen, ennek köszönhetően a paradicsomszószoknak és leveknek (adalékanyag nélkül persze) is megvan az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai, például szív és érrendszeri problémák esetén, de véd a káros UV sugaraktól és egyes kutatások alapján fontos szerepet játszik bizonyos degeneratív elváltozások megelőzésében és kezelésében, mint például a prosztatarák (mivel a likopin a prosztatában nagy százalékban rakódik le és fejti ki pozitív hatásait).

Nem csak főve, de nyersen is remek választás a paradicsom, mivel remek C és E vitaminforrás. Ásványi anyagként pedig kálium, kálcium, magnézium és nátrium tartalma jelentős.

Funkcionálisan az autoimmun protokollban nem javasolt, elsősorban szaponin tartalma miatt, mivel növelheti a bél áteresztő képességét (a bél sejtmembránjában megköti a koleszterin molekulákat, mivel a szaponin egyik összetevője hasonló a sejtmembrán koleszterinjéhez) és az α-tomatin nevű szaponin például hozzákötődhet vírusokhoz és baktériumokhoz, melyeket bejuttat a véráramba autoimmun reakciókat kiváltva ezzel. Érdekesség, hogy ezt az anyagot oltásokhoz is használják, azok hatékonyságának fokozására.

A paradicsom tartalmaz továbbá lektint. A lektinek, olyan fehérjemolekulák, melyeket nehezen emészt meg a szervezet. Ezek nagyrésze főzés során elpusztul, vagy az emésztés során megsemmisíti a szervezet. Viszont némely mennyiség be tud kerülni a véráramba, és feltud ülni a vörösvértestek vércsoport specifikus receptoraira és annak összecsomósodását tudja okozni, ezáltal erősebb immunválaszt tud okozni, ami megnyilvánulhat allergiás tünetekben is. Erre az A és B vércsoporttal rendelkező személyek érzékenyebbek, ezért náluk a paradicsomot külön be szoktuk mérni.
Emellett a paradicsom lektin a szaponinnal együtt hozzájárulhat az áteresztő bél kialakulásához, mivel képes megrongálni a bélszövetet.

Jó hír, hogy az érett paradicsomban az α-tomatin és a lektin mennyisége elenyésző, ásványi anyag és vitamintartalma viszont jelentős, ezért fogyasztása az egészséges szervezet számára teljesen biztonságos. Egyéni érzékenység esetén, illetve az autoimmun betegségben szenvedőknek viszont érdemes étrendükből kihagyniuk.

A paradicsom zöldségféleként egyaránt ajánlott fehérje, szénhidrát és egyensúlyi típusba tartozók számára szénhidrátforrásként, kiegészítve biztonságos keményítő tartalmú élelmiszerekkel.

Mivel abszolút szezonja van így a finom, érett magyar paradicsomokkal már találkozhatunk a piacon és a zöldségeseknél, esetleg otthon a kertünkben is. Ha időnk és lehetőségünk engedi most érdemes belőle télire elrakni, hogy paradicsomlé formájában a hidegben is hozzájuthassunk majd a természetadta, adalékanyagmentes finomsághoz.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet