20 éve tartó székrekedés és gyenge emésztés, 13 éve tartó álmatlanság a múlté, mindemellett a fogyás is elindult!

Szilvi azért látogatott el hozzánk holisztikus táplálkozási tanácsadásra, mert megoldást szeretett volna találni alvászavarára, székrekedésére, puffadására és mellette célja volt a fogyás és az egészségének javítása is. Emellett növelni akarta energiaszintjét.

Az egyik legnagyobb kihívás számára az volt, hogy 20 éve csak mályva tea hatására tudott nagy WC-ni, azt is csak két naponta, ráadásul elmondása szerint havonta csak egyszer volt éhség érzete. A másik, hogy 13 éve, mióta a férje meghalt nagyon rosszul aludt, egyhuzamban csak 2-3 órákat, többször felébredt éjszaka, emiatt kimerültnek érezte magát.

Miután felvettük a részletes anamnézist és alaposan kikérdeztük életviteli és táplálkozási szokásairól, funkcionális kérdőívekkel feltérképeztük, hogy az empirikus tünetei alapján van-e diszfunkcionális működés egyes szervrendszeri kapcsán. A speciális kérdőívek alapján gyenge gyomorműködés, vastagbél diszfunkció, ösztrogén dominancia, mellékvese kifáradás és pajzsmirigy alulműködés gyanúja is felmerült. Ezt követően funkcionális laborelemzést is végeztünk, amelyek alapján egyes egészségügyi kihívásai megerősítésre kerültek.

Majd az anyagcseretípus-mérés következett, ahol feltérképeztük táplálkozási típusát, hormon termelő mirigy dominanciáját, egyéni étel érzékenységeit, sejtvitalitását, makrotápanyag arányait, szénhidrát toleranciáját.

Kiderült, hogy Szilvi vegetatív idegrendszerre nagyon erőteljes szimpatikus idegrendszeri dominanciát mutatott. A szimpatikus idegrendszeri tagozat elsősorban az „üss vagy fuss” funkciók aktivizációjáért felel.

Mivel ez az idegi tagozat 85%-ban működött a vegetatív idegrendszer másik idegi ága, paraszimpatikus 15%-hoz képest, máris kiviláglott, hogy az alvászavar és az emésztőrendszeri diszfunkciók, többek között a székrekedés és a puffadás egyik kiváltó oka ez az egyensúlytalanság. Ugyanis a paraszimpatikus ág felel a nyugalmi, regenerációs folyamatokért a szervezetben, valamint az emésztőrendszert is túlnyomó részt ennek az idegi tagozatnak a vezérlése alatt áll.
Ha túl erős a szimpatikus aktivitás és gyenge a paraszimpatikus, akkor annak tipikus tünetegyüttese az álmatlanság és a rossz emésztés. Ezek pedig alapjaiban rengetik meg az ember egészségi állapotát.
Ilyenkor a megoldás a paraszimpatikus vegetatív idegrendszeri ág erősítése, mind a táplálkozással, mind egyéb életmódbeli tényezőkkel. A táplálkozás terén ezért szénhidrátokban gazdagabb, fehérjékben és zsírokban szegényebb étkezési irányt javasoltunk. A szénhidrátok ugyanis a paraszimpatikus, a fehérjék és a zsírok pedig a szimpatikus vegetatív idegrendszeri ágat erősítik.
Emellett természetesen kiiktattuk az antitápanyagokat és egyéni intoleranciát okozó élelmiszereket is. Napi négyszeri étkezést irányoztunk elő és napi kb. 1600 kcal energia bevitelt.
Meg is lepődött ezen Szilvi, hiszen a köztudatban, ha valaki fogyni akar, akkor rendszerint szénhidrát megvonást és kcal csökkentést szoktak javasolni.
Elmondtuk neki, hogy ha egy ilyen irányt választana az étkezésében, akkor még jobban felerősödnének a negatív tüneteti. Valamint megnyugtattuk, hogy hiába több mint 44% a testzsírja, ami már az elhízott kategóriába esik, fogyni akkor fog tudni, ha a belső egyensúly valamelyest visszaáll a szervezetében.
Emiatt természetesen az egy hetes mintaétrendje mellé olyan életmódtervet is kapott, ahol részletesen kifejtettük személyre szabottan számára, hogy mit tud megtenni lelki, mentális és fizikai síkon a diétáján túl, az emésztőrendszere regenerálása, a pajzsmirigy működésének optimalizálása, a mellékvese működésének kiegyensúlyozása, az ösztrogén dominancia megoldása, a máj működésének támogatása, a stressztolerancia növelése és a stresszfaktorok csökkentése, a fogyás megtámogatása és az alvás, valamint a regeneráció javítása érdekében.
Az életmódterv egyik fontos eleme volt a rendszeres meditáció bevezetése is, amihez vezetett meditációs hanganyagot is kapott Szilvia tőlünk.
Az egyik az Egészségre hangolva, a másik az Ébredés című meditációs hanganyag volt.

Félév elteltével jött vissza Szilvi hozzánk kontrollra, ahol nagy örömmel újságolta, hogy az alvászavara megszűnt és végig alussza az éjszakákat. Újra van éhség érzete és jóízűen tud enni. Megszűnt a puffadása és a 20 éve tartó székrekedése. Több az energiája is és valamennyit sikerült is fogynia. Nagyon örültünk a jó tapasztalatoknak és gyorsan elvégeztük a kontroll méréseket.

A tesztek alapján Szilvi sejtvitalitása megduplázódott, 6,8 kg fogyott tisztán zsírból, mindemellett 1,35 kg-ot izmosodott is. A vegetatív idegrendszerének paraszimpatikus oldala erősödött, ezáltal a regenerációs mutatói javultak. Összességében minden értéke javulást mutatott.
Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy mindez a pozitív változás azért mehetett végbe, mert Szilvi elmondása szerint 80%-ban be is tartotta az ajánlásainkat. Végtelenül boldog és hálás volt az eredményeit láttán. Bennünk pedig tovább erősödött az a nézet, ha az ember megkapja a megfelelő támogató közeget életmódjával testi, mentális és lelki szinten, akkor csodálatos átalakulásra képes.
Szívből gratulálunk Szilvinek az eddigi szuper eredményeihez és kívánunk további sok erőt az úton haladáshoz…