90%-ra emelkedett sejtszintű vitalitás, megszűnt puffadás!

Andi pár éve jött el először hozzánk táplálkozási tanácsadásra, és most májusban jött vissza kontrollra, de közben folyamatosan email kapcsolatban voltunk egymással.

És ráadásul annyira komolyan gondolta, hogy eljött még az éves táplálkozási szemináriumunkra is, hogy még jobban megértse az összefüggéseket, hogy mi miért is történik, és mi hogyan zajlik a szervezetben.

De nézzük mi is történt Andival.

Andi azon kevesek egyike, akinek nem voltak nagy egészségügyi kihívásai, már régebben életmódot váltott, de azért érezte, hogy valami még nem kerek, azt mondta szeretne finomra hangolni, és még több tudást szerezni a témában, amolyan utolsó simítások gyanánt.

Azt érezte, hogyha több energiája lenne, az jobb lenne, és amikor a menstruációjáról kérdeztük, akkor elmondta, hogy rendszeres ugyan, de mellfeszülés kíséri, és pecsételős barna vérzés.

Ezek a tünetek ugye nem kell, hogy természetesek legyenek, csak sajnos sokan ezt nem tudják, és úgy vannak vele, hát ez ezzel jár. Bizony nem, de erről még később. Illetve erősen puffadt, de ezzel is úgy volt, hogy biztos ez normális. Nem, ez sem az.

 Az anamnézis során megtudtuk még, hogy most már ugyan nem kávézik, de korábban igen, zöld teát azonban rendszeresen fogyasztott, illetve a tejtermékeket is. Korábban pedig pizza, sült krumpli, hamburger, chips voltak a nagy kedvencek. Bár ezekről azért már lemondott, csak ritkán fogyasztott, de a tejtermékek még szerepeltek étrendjében. Illetve általánosan az volt jellemző, hogy többször evett kevesebbet, mert hát ugye leginkább ez van elterjedve mostanában, hogy egyél többször kevesebbet, és az lesz a jó.

Az állapotfelmérés után elvégeztük a műszeres mérést, mely során kiderült, hogy Andinál a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus ága dominánsabb, vagyis az van túlsúlyban, elég messze az egyensúlytól, az égetőrendszerét tekintve pedig gyorségetésű, és mivel nála az égetőrendszer dominál, ezért ő egy gyorségetésű fehérje típus.

Mit jelent ez?

Ugye amikor elfogyasztunk egy ételt, az először bekerül a tápcsatornába, megkezdődik az emésztés már a szájüregben, majd tovább halad a falat a gyomorba, onnan pedig a vékonybélbe, és itt történik az emésztés lényegi része. Majd a felszívódást követően a megemésztett tápanyagok a véráram segítségével eljutnak a sejtekhez. Hiszen a cél ugye az, hogy az elfogyasztott táplálékból sejt szinten energiát nyerjünk, illetve kapjunk. Ez az energianyerő folyamat sejten belül, tehát a táplálékok energiává történő átalakítása van, akinek gyorsabban zajlik, van, akinek lassabban.

Egészen pontosan abban van különbség, hogy kinek milyen gyors a glikolízise, ami azt jelenti, hogy milyen sebességgel alakítja át a szénhidrátokból nyert szőlőcukrot köztes anyagokká, amiből aztán a sejtek mitokondriumai, kis kazánházai energiát termelnek.

A cél ugye itt is az egyensúly, tehát, hogy az égetés hatásfoka a legoptimálisabb legyen. Ha valakinek ez a folyamat eleve gyorsan zajlik, mint Andinál is, akkor lassítani érdemes több jó minőségű fehérje és zsír bevitelével, hiszen így lesz az energiává történő átalakítás optimális, hogy az égetés oxigén jelenlétében történjen. És ez a nagyon fontos, hiszen ha az égetés anaerob módon, az az nem oxigén jelenlétében zajlik, akkor annak hosszútávon ún. mitokondriális diszfunkció lesz az eredménye, aminek következménye pedig a sejtek degenerációja is lehet.

Ezt ugye az edzésből is ismerhetjük, hogy aerob és anaerob, a zsírégetés is akkor a legjobb, ha oxigén jelenlétében történik a zsírok energiává alakítása. De ez más téma.

 Tehát első lépésben ezt magyaráztuk el Andinak, és elmondtuk mennyire fontos, hogy mind a vegetatív idegrendszert és mind az égető rendszert minél inkább az egyensúly felé kormányozzuk, és ennek bizony egyik leghatásosabb eszköze a táplálkozás.

Majd továbbhaladva a mérés során azt is megállapítottuk, hogy Andi elsődleges hormontípusa, azaz hormontermelő mirigy dominanciája a pajzsmirigy, másodlagos pedig az agyalapi mirigy. Ennek megfelelően kiiktattam az élelmiszerlistájából azokat az élelmiszereket, amelyek túlstimulálják a domináns hormontermelő mirigyeit.

Ezek pedig konkrétan a finomított szénhidrátok, fehér liszt fehér cukor és minden, ami ebből készül, és amiben ezek benne vannak, az állati eredetű tejtermékek, méz, gyümölcsök, gyümölcslevek nagy mennyiségben a magas a fruktóz tartalom miatt, és a koffein.

Ez azért nagyon fontos, mert ha folyamatosan olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek stimulálják a domináns hormontermelő mirigyünket, akkor ez egyrészt hosszú távon elhízáshoz vezethet, másrészt teljesen meg tud borulni a hormonális egyensúly.

Miért?

Azért, mert minden hormontermelő mirigy kapacitása véges, és amikor non-stop túlmunkára vannak késztetve, hogy dolgozzanak dolgozzanak, akkor először egy enyhe túlműködésbe mennek át, majd a folyamatos terhelés miatt egyszer csak kifáradnak, mert azt mondják köszönik szépen elég volt, most már nem dolgozom tovább, és átmennek alul működésbe.

Akinek az agyalapi mirigy a domináns hormontermelő mirigye, különösen vigyázni érdemes rá, ugyanis ő a karmester, ő az aki az összes periférián (távolabbi pontokon) lévő hormontermelő mirigyet irányítja (mellékvese, pajzsmirigy, nemi mirigyek), és ha az ő működésében zavar áll be, akkor az megborítja a többi hormontermelő mirigy munkáját is. Szóval nagyon nem mindegy ám, hogy mennyire figyelünk oda a táplálkozásunkra, ami a legdirektebb kapcsolatfelvétel a környezetünkkel, hiszen megesszük azt.

Amit még megnéztünk a mérés során, a sejtszintű vitalitás. Ez Andinak egyébként az átlagnál már eleve jobb volt, 45% (sajnos a nagy átlagnak ez 30%),. de még ez is egy rossz energia ellátottságot takar.

 

A sejtszintű vitalitás azt jelenti, hogy mennyire van a szervezettünk jól ellátva energiával sejt szinten, mennyire kapja meg azokat a tápanyagokat, amire szüksége van ahhoz, hogy előállítsa azt az energiát, amivel képes ellátni sejtspecifikus funkcióit.

A szénhidrát toleranciája pedig, ami a hasnyálmirigy kapacitást illeti, szintén 40% volt. Ez arról ad nekünk információt, hogy mennyire tudjuk a szénhidrátokat jól hasznosítani a hasnyálmirigy hormonális irányításának köszönhetően, sejt szinten. Ez Andinak vélhetőleg azért volt alacsonyabb, mert ahogy azt már az elején említettem, Ő azt az elvet követte, hogy egyen többször kevesebbet.

 

Viszont mivel fehérje típusba tartozik, neki ez sajnos pont nem volt ideális, hiszen egy fehérje típusnak az a jó, ha kevesebbszer eszik, és hagyja pihenni két étkezést között 5-6 órára a hasnyálmirigyét.

De akkor nézzük mi is lett az eredmény Andinál ennek, hogy beállítottuk és személyre szabtuk élelmiszerlistáját. Tehát meghatároztuk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek számára jótékonyak, semlegesek, ritkán fogyasztandóak, ill. melyek azok amelyeket teljesen kerüljön el.

(Ide tartoznak egyébként az antitápanyagok, melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek hosszú távon több károsító hatása van a szervezetre, mint előnye. Ilyen a glutén, a szója, az állati eredetű tejtermékek, a laktózmentes is, a finomított fehér liszt, fehér cukor, mesterséges édesítők.)

Majd beállítottuk a megfelelő makrotápanyag arányokat egy étkezésen belül, ugye Andinak fehérje típusként az az ideális, ha több fehérjében és zsírban gazdag élelmiszert fogyaszt, és kevesebb szénhidrátot, persze az is kell, csak nyilván a jó minőségű. (Ilyenek lehetnek, a glutént is kikerülve ugye a köles, barna rizs, gluténmentes zab, ezek lisztjei, illetve az ezekből süthető kenyerek, hajdina, quinoa, amaránt. A liszteknél pedig legjobb ha kovászolva vannak a belőle készült termékek. Szóval van azért választék bőven, nem kell megijedni, hogy nem lehet enni semmit. Mindenre van alternatíva.

Harmadik lépésben beállítottuk a ritmust, tehát hogy hányszor egyen egy nap és mikor, majd végül a mennyiséget. És persze megkoronáztuk mindezt a neki megfelelő étrend-kiegészítőkkel.

Ezekről csak annyit, hogy ahogyan a nevükben is benne van, csak kiegészítők, tehát nem helyettesítik a megfelelő táplálkozást, egyrészt, másrészt olyannyira nem vagyunk egyformák, hogy táplálkozási típusonként eltérő a vitamin és ásványi igényünk is. illetve nagyon nem mindegy, hogy egyes vitaminokat egymáshoz képest milyen arányban visszük be, szóval ez nem játék, és nagyon nem mindegy mit és milyen minőségben szedünk. A szedjünk be mindent ész nélkül megoldás nem vezet hosszú távon jó eredményre, sőt ártani is lehet velük.

Andi amikor eljött a kontrollra, örömmel tapasztaltuk, hogy sejtszintű vitalitása 90%-ra emelkedett, igen van ilyen is, a hasnyálmirigy kapacitása, vagyis a szénhidrát toleranciája 70%. A vegetatív idegrendszer és az égető rendszer is közelebb került az egyensúlyhoz, és elmondása szerint 99%-ban megszűnt a puffadása, amiről korábban azt gondolta normális. Ha mégis puffadna, akkor azt már tudja mitől.

Ezek után bízunk benne, hogy megoldódik neki még az az egészségügyi kihívása is, ami nem más, mint az ösztrogéndominancia. Ugyanis Anditól is bekértünk laborokat, (mert a feljebb említett menstruációs tünetek már beszédesek voltak), amiből kiderült, hogy van ösztrogéndominanciája, aminek helyreállítása bizony egy hosszú folyamat, de ha így halad Andi mint eddig, és továbbra is tartani fogja a számára ideális életmódot (igen nem csak a táplálkozást, hanem a gondolkodásmód és testedzés területén is tesz olyan lépéseket, hogy pozitív irányba változzon), akkor nagyon jó úton halad, hogy az ösztrogén dominancia a múlté legyen.

Sajnos ez manapság 10 nőből 8-at érint. Röviden ez azt jelenti, hogy a női egészség szempontjából két hormonnak az egyensúlya kiemelten fontos, ez pedig az ösztrogén és a progeszteron. Ha ezek egymáshoz viszonyított aránya megborul, az bizony ösztrogén túlsúlyt eredményez, aminek számos egyéb káros tünetei lehetnek a szervezetre nézve, de ez egy másik nagyon hosszú téma. De erre is van természetes megoldás, ha bevetjük az ennek megfelelő funkcionális protokollokat.

Maradjunk most a sikereknél, és gratuláljunk Andinak a már most elért eredményeihez, és osszuk meg ezt minél több emberrel, hogy bizony van megoldás azokra a problémákra is, amiről azt gondoljuk, hogy normálisak és meg kell tanulni velük együtt élni. Bizony nem így van, és nem kell ezekkel együtt élni.

Gratulálok Andi, és örülök, hogy engem választottál egészségmentorodnak.