A kimerültséggel és hormonális egyensúlytalansággal küzdő Edina 11 kg-os fogyása és újjászületése

Edina azért látogatott el hozzánk, mert elsődleges célja  a fogyás volt és az energiaszintjének növelése.

A tanácsadáson alaposan kikérdeztük életmódját illetően, majd megmértük egyéni anyagcsere típusát, és ezek alapján felvázoltuk neki az ok-okozati tényezőket a céljai tekintetében.

 

Sejtszintű vitalitása kritikusan alacsony volt, azaz 20%.  A sejtszintű vitalitás értéke azt mutatja meg, hogy  sejtjeink a jelenlegi életmódunknak köszönhetően mennyire vannak jól ellátva energiával. Mivel a 20% nagyon alacsony, Edina az anamnézis során be is számolt róla, hogy szinte állandóan fáradtnak, kimerültnek és levertnek érezte magát. Ilyen gyenge sejtszintű vitalitással ez érthető, sőt így a degeneratív folyamatok kockázata is óriási.

A sejtszintű vitalitásra több minden hat: ilyen az alvási szokásaink, a táplálkozás, a gondolkodás, a sport és a környezeti hatások. Szerencsére az egyik erre leginkább ható dolog a táplálkozás, így Edina nagyon jól döntött, amikor elhatározta, hogy ezt a területet rendbe teszi.
Főleg amiatt, hogy amikor ellátogatott hozzánk jelentős súlyfelesleggel rendelkezett, testzsírszázaléka az egekben volt és zsigeri zsír, azaz a belső szerveket körbe vevő zsírtartalom is a megengedett tartomány felett volt.

A zsigeri zsírszövet a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet borítja be a hasüregben, és az izmok között is megtalálható csíkként. Ez a zsírtípus másképp viselkedik, mint a bőr alatt megtalálható, általában jóindulatú zsírszövet. A zsigeri zsír veszélyesen mérgező lehet. Úgy tűnhet, hogy a viszcerális (zsigeri) zsír csak egy semleges zsírcsomó, azonban ez a szövet rendkívül aktív, és méreganyagokat bocsát ki a vérbe. Emellett a vastagbél és az artériák falának gyulladását okozhatja, továbbá jelentős kockázati tényezőt jelent a szív- és cukorbetegség, valamint egyes daganatok szempontjából is. Így tehát elmondhatjuk, hogy mennyiségének csökkenése drámai hatással van az egészségünkre, ezért az egyik elsődleges célunk ez volt. Emellett egy magasabb izomszázalék, – hogy semmiképp ne fogyjon abból – és természetesen a testzsírszázalék csökkentése is cél volt.

Edina táplálkozási típusa paraszimpatikus fehérje típus, agyalapi + petefészek hormontípussal. Nézzük mit is jelent ez.

A belső egyensúlyunk megtartásának egyik legfontosabb eleme az autonóm idegrendszer, amely az idegrendszer egy része, és nem a tudatos ellenőrzésünk alá tartozik, hanem önállóan tehát, autonóm gondoskodik számos terület szabályozásáról, ilyen pl. a légzés az emésztés, a szívverés, stb. Az autonóm idegrendszer 2 részből áll a szimpatikus és a paraszimpatikus részből. Ezek felelősek bizonyos szervrendszerek szabályozásáért, részben egymás ellen hatnak, így gondoskodva az egyensúlyról. Tehát ez a szabályozás akkor tud optimális lenni, ha mindkét oldal egyforma erős. Igen ám, de miközben megpróbálják az egyensúlyt fenntartani, eközben számos hatásnak vannak kitéve, amik közül van, ami a paraszimpatikus oldalt erősíti és van, ami a szimpatikusat. Ez az egyensúly Edinánál igencsak el volt már csúszva hiszen 80%-ban volt a paraszimpatikus oldal, míg csak 20%-ban a szimpatikus. Ezért mivel a táplálkozással tudjuk az autonóm idegrendszerre az egyik legnagyobb hatást gyakorolni, úgy állítottuk be az étrendjét, hogy az egyensúlyhoz közelítsenek ezek az értékek. Míg a paraszimpatikus oldalt a szénhidrátok erősítik, addig a szimpatikusat a fehérjék és a zsírok. Ezért mi azt ajánlottuk Edinának, hogy több fehérjét (40%), zsírt (30%) és kevesebb szénhidrátot (30%) vigyen be egy táplálkozás alkalmával.
Edinának az autonóm idegrendszere dominál a táplálkozási típusánál, de  az égetőrendszeri beállítottsága szerint is fehérje típus, ami azt jelenti, hogy gyors égetésű.
A gyors égetésűek anyagcseréje (bár csak rövid időre), de szénhidrátokkal erősen ingerelhető, így náluk a sejtanyagcsere gyorsabban megy végbe, ezért a cél az, hogy ezt a táplálkozással (több fehérje + zsír, kevesebb és minőségi szénhidráttal) lassítsuk, hogy kiegyensúlyozzuk az anyagcserét is.

A hormonok a szervezetünkben az információcserét segítik, úgymond hírvivők, keringenek a nyirokrendszerben, a véráramban, alapvetően szabályozzák testünk alapvető működését. A hormonokat a hormontermelő mirigyek termelik, és vannak olyan mirigyek, amelyek bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után több hormont kezdenek el termelni. Ennek hatására pedig egy ideig jó érzés tölt el bennünket, úgy érezzük, tele vagyunk energiával „fel vagyunk dobódva” tőlük. Nőknél négy ilyen mirigytípust különböztethetünk meg: mellékvese, agyalapi, pajzsmirigy, petefészek (férfiaknál értelemszerűen hármat). Mindenkinek van legalább egy (van, akinek kettő) domináns hormontermelő mirigye, ami pedig azt jelenti, hogy az adott hormontermelő mirigy eleve érzékenyebb és hajlamosabb az erőteljesebb működésre. Ahogy a nevében is benne van, az dominál.

Ahogy már fentebb említettem, Edina hormontípusa petefészek, másodlagos agyalapi.
A petefészek típus pedig a zsíros tejtermékektől és csípős erős ételektől hízik, sőt nála a vörös húsok is vezethetnek túlsúly kialakulásához, de ez nem hat ki olyan erősen.
Az agyalapi mirigyet a tej és tejtermékek, a koffein, a finomított szénhidrátok és az alkohol  ingerlik és késztetik erősebb működésre.

Ezeknek az ismeretében Edina étrendjét úgy állítottuk össze, hogy az autonóm idegrendszerben egyensúlyt hozzunk létre és levegyük a terhelést a domináns hormontermelő mirigyekről, illetve kivettük a toxinokat, amelyek levitték  sejtszintű vitalitását és terhelték emésztőrendszerét. Sajnos a tanácsadásig Edina ezekkel szinte ellentétesen táplálkozott.

3 hónap elteltével, amikor ellátogatott hozzánk kontrollra boldogan tapasztaltuk a következőket:
Az autonóm idegrendszer az egyensúly felé mozdult 10%-ot,  tehát már csak 70%-ban paraszimpatikus és 30%-ban szimpatikus. Sejtszintű vitalitása 30%-kal emelkedett és a szénhidrát toleranciája is 20%-ról 40%-ra nőtt, ami a hasnyálmirigy leterheltségét mutatja. Ezek az értékek nagyszerű mutatói annak, hogy így most már a számára lehető legelőnyösebben táplálkozott Edina. Így aztán nem a véletlen műve az sem, hogy több, mint 11 kg-ot fogyott tisztán zsírból és a zsigeri zsírszázalékértéke is csökkent.
A program folytatódik nem állunk meg, hiszen Edina személyében egy nagyon kitartó és céltudatos embert ismertünk meg, így  biztosak vagyunk benne, hogy  eléri a kitűzött célt.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk Neki!

 

Tarts velünk továbbra is, ha kíváncsi vagy Imrére, aki 3 hónappal ezelőtt lánya ajánlására rászánta magát, hogy eljöjjön hozzánk és beállítsuk a táplálkozását. Nyomós oka volt, mert cukorbetegséggel, szívproblémával, magas vérnyomással és kezdődő pajzsmirigy alulműködéssel küzdött, valamint jelentős túlsúllyal.

 

 

Üdv

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor