A KOLLÉGIUMI ÉLET SEM LEHET KIFOGÁS

Márk félév alatta 80%-ra emelte vitalitását, lefutott egy félmaratont, miközben élete több területén is gyökeres változások történtek! 

Márk történetét azért szeretném megosztani veletek, mert bár nincsenek benne drámai fogyások vagy egészségügyi kihívásokból való regeneráció, viszont azt gondolom példaértékű a fiatal felnőttek világában!

Márk azért látogatott el hozzám április elején, mert érdekelte mélyebben a táplálkozás témaköre.
Az, hogy személyre szabottan mivel és hogyan táplálhatja leghatékonyabban szervezetét. Emellett szeretett volna elérni egy magasabb energiaszintet és megtámogatni edzéseit is a megfelelő táplálkozással.
Ekkor még arról számolt be, hogy ahogy az egyetemistáknál az gyakori, ő is rendszertelenül étkezik, jelen vannak a klasszikus gyors éttermi és egyéb gyors megoldást kínáló ételek (pékáruk stb.) a mindennapjaiban.
Ekkor még 45%-os sejtszintű vitalitást mértünk nála, ami azt jelentette, hogy egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, ahol a megfelelő tartomány 60%-nál a kiváló pedig 80%-nál kezdődik, ő sejtszinten a gyenge energiaellátottság tartományában volt.
JEGYEZD MEG: Ez azért fontos, mert az egész szervezetünk a sejtjeinkből épül fel, tehát ha valami sejtszinten nincs rendben az kihat az egész szervezet működésére. Hosszú távon minél magasabb a sejtszintű vitalitásunk, annál inkább tud egészséges lenni az egész szervezetünk.
Erre az értékre pedig az egész életmódunk hatással van.
Az alvási szokástoktól kezdve, a testmozgáson, gondolkodásmódon, környezeti hatásokon, stresszhatásokon át a táplálkozásig minden életmód tényező.
Utóbbi pedig azért különösen meghatározó, mert a sejtjeink abból tudnak építkezni, amiket mi beviszünk számukra. Olyan ez, mint az autónak az üzemanyag. Nekünk sem mindegy mit tankolunk magunkba…
Ahhoz, hogy ezt az értéket Márknál növelni tudjuk és megtámogassuk szervezetét a megfelelő étrenddel, az anamnézis után elvégeztünk néhány mérést.
Feltérképeztük:
– Anyagcsere típusát
– Hormontípusát
– Különböző egyéni érzékenységeit
Ezek mentén pedig beállítottuk 5 lépésben a táplálkozását:
  • Megnéztük, mik azok az élelmiszerek, amik számára jótékonyak, semlegesek, ritkán fogyasztandók vagy esetleg kerülendők.
  • Megbeszéltük egy-egy étkezésen belül milyen arányban érdemes fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztania.
  • Beállítottuk hányszor és milyen időközönként érdemes étkeznie. Továbbá azt is, hogy mennyit egyen
  • Végül pedig kitértünk arra is, mik azok az étrend kiegészítők, amik még pluszban segítségül lehetnek számára.

A kontroll alkalmával Márk arról számolt be, hogy izgatottan vetette bele magát a tanácsadás után táplálkozásának megreformálásába.

Nem érezte tehernek a dolgot, sőt élvezte az új alapanyagok felkutatását, kipróbálását. Magának főzött és tényleg lelkiismeretesen tartotta a programot.
Annak ellenére, hogy mindeközben gyökeres változásoknak indult az élete.
Felismerte ugyanis menet közben, hogy amit jelenleg tanul, az nem az, amire igazán vágyik, ami megdobogtatná a szívét, így otthagyta az egyetemet, elkezdett egy edzőképzést most pedig azon gondolkodik, hogy következő lépésként a táplálkozás tudományát szeretné mélyebben elsajátítani. Az így megszerzett tudás által pedig más embereknek segíteni céljaik elérésében.
Mindez együtt járt egy költözéssel és számos más változással is. Tehát az elmúlt fél év minden volt, csak nem egy könnyű időszak.
Saját bevallása szerint volt, amikor nehezebben tudott odafigyelni, de legalább az alapanyagok megválasztása szintjén mindig megválogatta a tanácsadáson megbeszéltek alapján, hogy mit eszik, hiszen érezte, hogy a megfelelő táplálkozásnak köszönhetően sokkal energikusabb, motiváltabb a mindennapok során. 
Ráadásul kiegyensúlyozottabbá vált mind a mindennapjait tekintve, mind pedig az edzéseken nyújtott teljesítményében. Menet közben még élete első félmaratonját is sikerült lefutnia.

A befektetett munka pedig nemcsak számára érezhetően, de számszerűen is megnyilvánult, hiszen a kontroll mérés során a korábbi 45% helyett már 80%-os sejtszintű vitalitást mértünk nála!

Mindezt 19 évesen, iskola mellett, teljesen önerőből és saját elhatározásból, külső kényszerítő tényezők (betegségek, a környezet nyomása stb.) nélkül! 
Azt gondolom ez igazán példaértékű és sokak számára jelenthet inspirációt! Ezért is szerettem volna veletek megosztani Márk sikertörténetét.
Szívből gratulálok Márk a csodálatos eredményekhez és sok sikert kívánok a jövőben! Csak így tovább lelkesen előre, ahogyan eddig!
Kiss Vivien
Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó