Alexandra 7 kg-ot fogyott tisztán zsírból és 80%-ra emelkedett a sejtszintű vitalitása

Alexandra tavasszal jött el hozzánk táplálkozási tanácsadásra, azzal a céllal, ahogy ő mondta „eltűnjön a pók hasa” és jobban érezze magát a bőrében. Emellett szeretett volna a puffadásától is megszabadulni.

Nagyon elszánt és tudatos volt már akkor is, odafigyelt a táplálkozására, heti 3-4 alkalommal edzett, mégsem tudott igazán jó formába kerülni. Legnagyobb megdöbbenése az volt, amikor a testösszetétel mérésekor kiderült, hogy bizony 9 kg súlyfelesleget cipel magán. Nagyon együtt tudtam érezni vele, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor valaki tesz a dolgokért, mégsem tudja elérni a célját.

Ilyenkor nem a hozzáállással van a baj, hanem a térképpel. Alexandra nem azon az úton járt a táplálkozási útvesztőkben, ami számára a megfelelő eredményt tudta volna hozni. Bizony ezen az úton nagyon könnyű eltévedni, hiszen nap mint nap érkeznek felénk újabb jó tanácsok, instrukciók, módszerek, divatdiéták, hogy hogyan kell helyesen étkezni.

Próbálta Ő is a lowcarb vonalat előtérbe helyezni a étrendjében, rendszerint ebédre hús evett salátával, remélve így, hogy a kevesebb szénhidrát bevitellel jobban fog fogyni. Persze aztán nem értette, hogy miért jön evés után a fáradtság, a „kajakóma” és miért érzi azt, hogy napi 2-3 kávé nélkül nem tud élni. Folyamatosan kívánta az édességet, a gyümölcsöket, végső elkeseredésében már a vacsorát is rendszerint elhagyta, de azok a fránya kilók csak nem akartak leolvadni róla.

Persze, hogy nem, mert a epigenetikai típusa alapján szénhidrát-típus lett, amit egy anyagcseretípus-mérés segítségével térképeztünk fel. Ahhoz, hogy a táplálkozásával segítse a szervezete belső egyensúlyát, a homeosztázis fenntartását, neki több jó minőségű szénhidrátforrást, sovány fehérjéket és kevesebb zsírt érdemes ennie. Hiszen neki, a vegetatív idegrendszeri beállítottsága alapján, a paraszimpatikus oldalt érdemes erősíteni, míg a sejtanyagcsere optimalizálása érdekében gyorsítani volt érdemes az anyagcsere folyamatokat ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön.

Emellett a domináns hormontermelő mirigyeiről is levettük a terhelést, hiszen vannak olyan hormontermelő mirigyeink, amelyek genetikailag eleve erőteljesebben működnek. A probléma akkor szokott bekövetkezni, amikor valaki nem tudja, hogy milyen hormontípusba tartozik és a domináns hormontermelő mirigyét még túl stimulálja olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztásával, amik arra serkentőleg hatnak. Így könnyen meg tudja borítani a hormonrendszere kényes egyensúlyát, ami többek között elhízáshoz tud vezeti és olyan hormonális egyensúlytalanságokhoz, ami számos további betegség okozója tud lenni. Alexandra esetében két domináns hormontermelő mirigyet is azonosítottunk, ezért javasoltuk kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek az agyalapi mirigyét és a petefészkét stimulálják. Ez azért is volt fontos, mert ösztrogéndominanciás tünetekről is beszámolt, ami köztudottan egy olyan hormonális egyensúlytalanság a szervezetben, ami gátolja a fogyást.

Alexandra megfogadta a tanácsokat és újult erővel vetette bele magát a most már személyre szabott diétájába, ami meg is hozta végre a várt eredményt. 4 hónap elteltével a kontrollon örömmel láttuk, hogy közel 7 kg-ot fogyott tisztán zsírból és 80%-ra emelkedett a sejtszintű vitalitása, ami már a kiváló tartomány! Elmúlt a puffadása, visszajött az energiája és az ösztrogéndominanciás tünetei is csökkentek.

 

Szántai Zsolt