Amikor valaki megoldásokat keres és nem kifogásokat

Szeretném Nektek bemutatni egyik kedves vendégem, Andi történetét.

Andi, 2017.02.14-én járt nálunk először. Korábban a férje már volt Zsoltnál, és neki is bevált a kapott ajánlás, így Andi is úgy döntött, hogy eljön hozzánk, ő is szeretett volna bizonyos dolgokon változtatni.

Neki azért nem kellett komoly egészségügyi kihívásokkal küzdeni, de ő is arról számolt be az anamnézis során, hogy bizony úgy érzi, alig van energiája, szóval a fő cél az volt, hogy legyen sokkal energikusabb, és ő azért szeretett volna pár kilótól megszabadulni. Valamint szerette volna tudni, hogy konkrétan mit ehet, mit nem, mi a jó a szervezetének.

Az anamnézis után elkezdtük a műszeres mérést. Az első érték, amit megnézünk, az a sejtszintű vitalitás. Ez ugye nem azt jelenti, hogy most mennyire vagy fáradt, vagy nem fáradt, hanem, hogy sejt szintem mennyire van a szervezeted jól ellátva energiával, mennyire adod meg neki azt, amire valójában szüksége van ahhoz, hogy jól tudjon működni. Andinak ez az értéke 30 %-on volt.

Természetesen ez vissza is igazolta az általa elmondottakat, hogy alig van energiája. Igen, ugyanis ez a 30 bizony vegetálós sejtműködést takar, egy rossz energia ellátottságot, amikor a sejteknek küzdeniük kell a túlélésért, és ha egy ilyen állapot hosszú távon fennmarad, akkor bizony sokkal nagyobb az esély a degeneratív elváltozásokra is.

Majd megnéztük, hogy milyen hormontípusba tartozik, tehát mely hormontermelő mirigy a domináns nála. Ugye 4 van, ezt talán már tudjátok, sokszor említjük, de ismétlés a tudás anyja címszóval itt vannak: agyalapi, pajzsmirigy, mellékvese és egyes hölgyeknél a petefészek.

Andi elsődleges hormontípusa a petefészek, másodlagos a pajzsmirigy, így már mindjárt világossá is vált, hogy miért szeretne Andi főleg a csípő, fenék és comb tájékról fogyni. Ugyanis a petefészek típus, amikor hízik, akkor jellemzően pont a csípő, fenék, combra hízik, ugyanis náluk ezek a testtájak alapból erősebbek, és hát persze, hogy hízás esetén oda mennek először a kilók. Még, ha csak pár kilóról is van szó.

Azért jó, ha tudod, hogy milyen hormontípusba tartozol, mert akkor tudod, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek számodra hosszú távon kifejezetten hízást okoznak, illetve hormonális egyensúlytalanságot idézhetnek elő. A petefészek típusnál ezek az élelmiszerek a következők: zsíros tejtermékek, csípős nehéz fűszeres ételek, vörös húsok, belsőségek. A pajzsmirigy hormontípusnál pedig a finomított szénhidrátok (fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs, és minden olyan süti és pékáru ami ezekből készül), koffein, méz, alkohol, fruktóz (tehát a magas fruktóz tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek).

Majd azt is megállapítottuk, hogy Andi egy idegrendszeri dominanciával rendelkező, szimpatikus szénhidrát típus. Ami azt jelenti, hogy neki egy étkezésen belül sokkal több jó minőségű szénhidrátot érdemes fogyasztania, kevés fehérjét és még kevesebb zsírt. Ugyanis nála ekkor lesz a tápanyagok felszívódása optimális. Így tudja a szervezetét az egyensúly felé kormányoznia.

Ugyanis nekünk mindig az a célunk, hogy egy természetes egyensúlyt állítsunk vissza a szervezetünkben, és az már csak egy melléktermék, hogy ezáltal az ideális testsúly is be tud állni. Nyilván az, hogy ez kinél menyi idő, az teljesen változó, ez nagyon sok mindentől függ.

Megnéztük a szénhidrát toleranciát is, ami a hasnyálmirigy állapotáról ad nekünk egy visszajelzést, vagyis, hogy mennyire tudjuk a szénhidrátokat jól feldolgozni, mennyire tudjuk jól átalakítani energiává. Nála ez az érték 40%-on volt. Ez egy fokkal jobb volt, mint a sejtszintű vitalitás, de azért ezen is volt mit javítani. Egy kis szakmai kitérőt hagy tegyek itt.

Ugye hasnyálmirigyünk szabályozza a cukoranyagcserénket, ő állítja elő az inzulin nevezetű hormonunkat. Az inzulinnak az a feladata, hogy a vérben keringő szénhidrátokat, amelyek glükóz formájában utazgatnak a vérben, felvegye, elszállítja a sejtekhez, hogy ott a szervezettünk energiát tudjon nyerni belőle. Igen ám, de ha túl sok cukor kering a vérben, ami ugye arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy termelje az inzulint mint az állat, mert a főnök vérében sok a cukor, amit fel kéne venni és el kéne szállítani.

De egy idő után már nem tudja az inzulin a sok cukrot felvenni, visszahúzódnak a receptorok, vagyis rezisztensség válnak, ergo kifáradnak. Ennek a következménye tud lenni az IR, majd a cukorbetegség. Ez több okból is necces, ugyanis nem csak a cukor fog a vérben maradni, hanem a sok inzulin is, amit ugye a hasnyálmirigy fokozatosan termelt, ezzel persze őt is jól kifárasztottuk, (ilyenkor szokott az értéke alacsony lenni).

Amikor a vérben marad a sok inzulin, az azt csinálja, hogy elkezd a szervezetben túl sok tesztoszteron szintetizálódni (persze nem kell, hogy már férfias jegyek jelenjenek meg) egy viszonylag kicsi emelkedett érték is elég ehhez, és ha sok kezd lenni a tesztoszteron, az meggátolja a tüszőrepedést, és akkor itt a jön a már sokat említett szokásos folyamat és ördögi kör. Ami úgy néz ki, hogy ha nincs tüszőrepedés, akkor nem termelődik sárgatest hormon, ha ez nincs, akkor nem tud előállítódni a progeszteron, és ha a progeszteronnak a szintje csökken, akkor mindjárt ott is lehet az ösztrogén dominancia, ami pedig aztán számos sok más egészségügyi problémát tud magával hozni.

Na de térjünk vissza Andihoz. Hál’Istennek azért neki nem ment idáig a dolog, de ha nem állítjuk meg a folyamatot, simán mehetett is volna akár.

Szóval összeállítottuk az élelmiszerlistáját, kiiktattuk étrendjéből  glutén tartalmú ételeket, mert a bemérés alapján minden gluténos gabona levitte az energiaszintjét. Erről csak annyit, hogy sokan mondják ám nekünk, hogy neki nincs baja a gluténnal, mert volt vérvételen, meg allergia teszten, és nem jött ki rá érzékenység.

Na, akkor jó ha tudjátok, hogy a glutén érzékenységnek 5 szintje van, ebből a 4.-et és az 5.-et tudják vérből kimutatni, ami már egy elég súlyos állapot, ekkor már komoly tünetei vannak, előtte még nem feltétlen.

Pusztán csak érezzük, hogy hát igen, szoktam puffadni, meg nem olyan jó a közérzetem, meg energiám sem nagyon van, de amúgy jól vagyok, minden rendben. Persze, meg lehet magyarázni mindent, de tegye a szívére a kezét mindenki, és kicsit gondoljon már bele, hogy hogyan érzi magát úgy általában a hétköznapokban…. és sokan tudják valahol belül, hogy azért nem teljesen oké a dolog, de még nem tesznek semmit, majd csak már akkor mikor már komoly összetett betegségek jelentek meg. És akkor meg csodálkoznak, hogy ezek hogyan lettek. Hát nem a semmiből, nem véletlenül, az ok okozat törvénye bizony az egészségünk területén is működik ám.

Szóval 100 szónak is egy a vége, személyre szabtuk az élelmiszerlistáját, elmagyaráztunk neki mindent, átadtuk a saját kis térképét a testéhez.

Most volt nálunk kontrollon, 2017.07.05-én, és már mikor bejött, látszott, hogy a kisugárzása is más lett. Be is számolt róla, hogy sokkal jobban érzi magát, energikusabb, ez volt ugye a fő cél.

Valamin úgy érzi, hogy a kilók is mentek le, és pont onnan, ahonnan szerette volna. Csípő, fenék comb tájékáról. És ezt bizony mások is észrevették, dicsérték, kisebb ruhákat kellett vegyen. Igen, ilyen ez, ha úgy kezdünk el élni, ahogy a genetikai kódunk megkívánja.

Ezt az eredményt visszaigazolták a mért adatok is. Ugyanis Andi vitalitási szintje, tehát a sejtszintű energia ellátottsága a 30 %-ról 80 %-ra emelkedett, ez óriási. Csökkent a testzsír %-a.

Egyébként sem volt túl magas, de most már bőven a normál értéken van, ugyanis közel 4 kg-ot fogyott tisztán zsírból egészen pontosan 3,8 kilót. Még a zsigeri zsír is lejjebb ment, pedig az addig is normál értéken volt, de 5-ről 4-re csökkent. Ugye a zsigeri zsír a belső szerveken lévő zsírréteget jelenti. És majdnem 1 kiló izmot is szedett magára, pedig a sportra nem fordított akkora figyelmet. Bár azért teniszezni elkezdett.

Valamint az idegrendszeri és égetőrendszeri egyensúlytalanság is csökkent, most már közel van az egyensúlyhoz is.

Ezek óriási eredmények, gratulálok Andi, nagyon büszke vagyok Rád.

És, főleg azért mert tudom, mit jelent két gyermekes anyukának lenni, családot ellátni, háztartást vezetni, és mellette dolgozni. Ja és nem Budapesten élnek, hogy könnyen hozzáférjenek a dolgokhoz, Andi sok mindet a neten rendel, süti a kenyeret, lecserélték az alapanyagokat, főz, szóval le a kalappal.

Igen, lehet így is. Lehet így is, hogy nem a kifogásokat kezdi el valaki gyártani, és arra koncentrál, hanem a megoldásokra, hogy hogyan változtasson, hogy elérje amit akar. Ő is jöhetett volna a nekem erre nincs időm című olcsó sztorival. De nem. Ő megcsinálta, és csinálja is folyamatosan.

Úgy gondolom, példaértékű Andi sok anyuka és feleség számára, hogy igen is meg lehet csinálni, és lehet foglalkozni magunkkal.

Csodás napot Nektek!

 

 

[/vc_column][/vc_row]