Andi 6kg fogyott tiszán zsírból, sejtvitalitása 70%-ra emelkedett és refluxos panaszai is elmúltak

Andi élő példája annak, hogy kellő tudatossággal és önfegyelemmel bárhonnan bárhová el lehet érni.

Egy évvel ezelőtt még egyáltalán nem figyelt oda a táplálkozására, elmondása szerint „szemét kaján” élt és napi 15 kávét ivott.

Amikor idén májusban ellátogatott hozzánk, már sokkal jobb volt a helyzete, de szeretett volna egy olyan iránymutatást kapni az étkezésben, ami teljes mértékben személyre szabott. Fontos volt neki, hogy az egészség életterületen is rendbe tegye magát, hiszen rátért Szabó Péter barátom hatására az önfejlesztők útjára, így került kapcsolatba velünk is.

Bizony bőven volt még min dolgoznunk hiszen elmondása szerint, krónikus fáradtsággal, refluxszal, pattanásos bőrrel, PMS szindrómával (menzesz előtti negatív tünetek, mint pl.: mellfeszülés, migrén, puffadás) és 18 kg súlyfelesleggel küzdött. Miután alaposan kikérdeztük, rögtön láttuk, hogy a háttérben erős hormonális egyensúlytalanság lesz, mint fő kiváltó ok.

Ezt követően megcsináltuk az anyagcseretípus-mérést, mely során kiderült, hogy Andi egy ún. gyorségetésű fehérje típusba tartozik agyalapi hormontermelő mirigy dominanciával.

Ezt azt jelenti, hogy sejt szinten a szénhidrátokat sokkal gyorsabban alakítja át energiává ezért, ha nem megfelelő minőségben, tápanyag arányban és ritmusban viszi be a szénhidrátokat, akkor ezt a folyamatot még jobban felgyorsítja, aminek az a következménye, hogy nem megfelelő hatásfokú lesz a lebontott tápanyagok égetése. Emiatt sejt szinten sokkal kevesebb energia fog a sejtek működéséhez termelődni.

Ha túl gyors az energiatermelés, akkor egyidejűleg több széndioxid termelődik és így a vér pH értéke csökken, a vér picit savasabb lesz. Ez csúnya szakszóval úgy hívják, hogy mitokondrionális diszfunkció. A mitokondrium minden sejtmaggal rendelkező sejtben megtalálható és minél aktívabb anyagcserét folytat egy sejt, annál több mitokondrium található benne.

A mitokondriumban játszódik le az a biokémiai folyamat, amely során a lebontott tápanyagokból energia keletkezik.

Emiatt, ha nem megfelelően táplálkozunk, akkor károsodásuk következtében egyre kevesebb energia termelődik a sejten belül (ATP hiány), emiatt sejtkárosodás és végül sejthalál (apoptózis) következik be.

Mivel az emberi testben több mint száz trillió sejt található, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen a sejtek energia ellátottsága, hiszen ez alapban meg fogja határozni testi, mentális és lelki egészségünk szintjét.

Andi esetében egyébként ez 50%-os volt, ami az átlagnál jobban mondható, de még így is egy alultáplált sejtműködésről beszélhettünk nála.

Tehát a diétája beállításának egy fő célja az volt, hogy optimalizáljuk a szervezetében a sejtanyagcsere folyamatokat, hogy sokkal több energia tudjon felszabadulni a működésükhöz, mert ez által felerősítjük a testben az öngyógyító és regenerációs folyamatokat.

Ez az élelmiszerek megfelelő kiválasztásával és a tápanyag arányok helyes beállításával lehet elérni.

Ráadásul ezzel még a vegetatív idegrendszeri egyensúlyt is segítjük, ami azért fontos, mert a testünk mindig a belső egyensúly fenntartására törekszik.

A vegetatív idegrendszer, ami behálózza az egész testünket, automata módon irányítja a testünkben zajló biokémiai folyamatokat. Ez két idegi bekötéssel teszi, az egyik a szimpatikus aktív, a másik a paraszimpatikus passzív ág. Vannak olyan szervek és szervrendszerek, amelyek aktív (gyorsító, lebontó) és vannak olyanok, amelyek passzív (lassító, építő) idegi irányítás alatt állnak túlnyomó részt. Ha genetikai okokból valamelyik oldal gyengébben működik, akkor az negatív hatással van azon szervek működésére, amelyek vezérlése alatt állnak. Andinál az aktív (szimpatikus) oldal működése volt gyengébb, ezért a diéta összeállításánál arra törekedtünk, hogy a vegetatív idegrendszerének ezt az oldalát jobban erősítsük. Ez a fogyási célja szempontjából is kulcs jelentőséggel bírt.

Emellett a hormonrendszerét is egyensúlyba kellett hozni. Az elmondása alapján már az elején tudtam, hogy ez bizony fel van neki borulva. A tanácsadás követően kértem, hogy csináltasson egy labort, amiből kiderült, hogy magas a prolaktin szintje, és erős ösztrogéndominanciában szenved.

A női egészség szempontjából az ösztrogén (női nemi hormon) és a progeszteron (anyahormon, ami számos más hormon előanyaga) egyensúlya nagyon fontos.

Ha valakinek magas a prolaktin szintje, ami egyébként egy tejserkentő hormon, akkor az meggátolja a tüszőrepedést. A prolaktin szint nem csak szoptatás alatt emelkedhet meg, hanem tartós stressz hatására is.

Ha a magas prolaktin szint miatt nincs tüszőrepedés, akkor nem keletkezik sárgatest. Mivel a sárgatest termeli a petefészekben a progeszteront, ezért így annak szintje lezuhan. Ezzel meg is borul a hormonális egyensúly és kialakul egy relatív ösztrogén dominancia, amikor túl sok lesz az ösztrogén a progeszteronhoz képest.

Az ideális arány a női ciklus 21. napján nézve 200:1, Andi esetében ez csak 9:1 volt! Konkrétan alig volt a szervezetében progeszteron. A prolaktint egyébként az agyalapi mirigy választja ki, ezért ha túl van stimulálva az agyalapi mirigy, akkor is megemelkedhet a szintje.

Mindenkinek van legalább egy domináns hormontermelő mirigye. Ez lehet az agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, illetve nőknél a petefészek is. A dominancia azt jelenti, hogy ez a hormontermelő mirigy genetikailag erősebben működik.

A probléma akkor van, amikor valaki nem tudja, hogy mi az ő domináns hormontermelő mirigye és pont olyan élelmiszereket fogyaszt nagy mennyiségben, vagy napi rendszerességgel, ami a dominanciában lévő hormontermelő mirigyét még tovább stimulálja. Andi esetében a domináns mirigy az agyalapi mirigy volt.

Ezért fontos volt, hogy az étrendjéből kiiktassuk azokat az élelmiszereket, amelyek stimulánsként hatottak rá, ezzel emelve a prolaktin szintet is. Így tudtuk újra beindítani a tüszőrepedést és a progeszteron termelést, csökkentve ezzel az ösztrogén dominanciát.

Andinál a hormonegyensúly elérése szempontjából annak is nagy jelentősége volt, hogy csökkentsük a hasnyálmirigye leterheltségét, mert a mérésből kiderült az is, hogy túl sok inzulin hormont állított elő a szervezete. A magas inzulin szint, illetve az inzulin szint ingadozása számos egészségügyi kockázatot hordoz magával és meggátolja a fogyást is.

Például, ha túl magas az inzulin szint, akkor a petefészek több férfi nemi hormont (TTE) állít elő, ami szintén meggátolja a peteérést és a tüszőrepedést, így elősegítve az ösztrogéndominancia kialakulását. Ráadásul egy gyorségetésű fehérje típusnak erre fokozott hajlama van, mivel gyorsan égeti és alakítja sejt szinten energiává a szénhidrátokat, ezzel fokozott inzulintermelésre készteti a hasnyálmirigyet.

Andival öröm volt együtt dolgozni, hiszen megértette, hogy mi zajlik a testében és milyen ok-okozati összefüggések vezettek problémái kialakulásaihoz. Ezt követően kellő tudatossággal megváltoztatta étkezési szokásait, alkalmazni kezdte a pluszban javasolt hormonegyensúly visszaállítását segítő protokollt és különös figyelmet szentelt a stresszkezelésnek is.

Kezébe vette élete és egészsége irányítását, Szabó Péter barátunk és a mi tanításainkat megfogadva folyamatosan dolgozik az önmagával való pozitív kapcsolat kialakításán és fenntartásán.

Minden nap hajnalban kel, 3h30-kor azért, hogy a munkája megkezdése előtt legyen ideje önmaga testi, lelki, mentális fejlesztésére. Meditál, olvas, célokat ír, reggeli gimnasztikát végez. Azzal kezdett el foglalkozni, amit szeret, folyamatosan tanul és képezi magát.

Erőfeszítéseinek meg is lett az eredménye az élete ezen területén is. 7 hónap múlva a kontrollon örömmel tapasztaltuk, hogy sejtvitalitása 70%-ra emelkedett, ami már az optimális szinten van és elmondása szerint is sokkal több lett az energiája. Hasnyálmirigy leterheltsége is csökkent. A pattanásai elmúltak, a bőre pólusai összehúzódtak. Javult a memóriája, a PMS szindrómája megszűnt. A refluxa is elmúlt és legnagyobb boldogságára két ruhamérettel lett karcsúbb, ami egyébként 6 kg fogyást eredményezett zsírból.

Megjegyzem, hogy ilyen erős ösztrogéndominancia esetében félév alatt nem is nagyon szokott fogyás bekövetkezni.

Persze Andi életében is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de kellő tudatossággal az ember egyre jobb életminőséget érhet el. Hiszen tudjuk Péter barátunktól is, egyszer fent, egyszer még feljebb!

 

Szeretettel

Szántai Zsolt