BALÁZS 5 ÉV ELTELTÉVEL JÖTT VISSZA KONTROLLRA, ELKÉPESZTŐ EREDMÉNYEKET ELÉRVE

Balázs először 2015-ben látogatott el hozzám, hogy tegyük rendbe a táplálkozását, mert szerette volna csökkenteni a testzsír %-kát. Egészségügyi kihívása nem volt, de sajnos a mérleg már több mint 108 kg-ot mutatott. Fiatal kora ellenére a zsírszázaléka 24,9 volt, ami a túlsúlyos és az elhízott kategória határát mutatta.

A bosszantó számára az volt, hogy annak ellenére nem tudott fogyni, hogy odafigyelt az étkezésére.

Rendszeresen, napi ötször evett, szokásos csirke, rizs, zöldség kombót, mellette fehérje turmixokat is ivott. Próbálta kerülni a cukros dolgokat, minőségi alapanyagra tette inkább a hangsúlyt. Már akkor is aktívan sportolt, de azok a fránya kilók nagyon ragaszkodtak hozzá, valamint érezte, hogy egy-egy étkezés után nagyon elfárad.

Miután alaposan kikérdeztem táplálkozási és életviteli szokásairól, elvégeztük nála az anyagcseretípus-mérést. A vizsgálat során kiderült, hogy un. „gyorségetésű” fehérje típusba tartozik, mellékvese és agyalapi hormontípussal.

Ez azt jelenti, hogy Balázs a szénhidrátok emésztéséből származó szőlőcukrot sejt szinten nagyon gyorsan átalakítja és elégeti energiává. Emiatt, ha többször eszik keveset és/vagy túl kevés fehérjét és zsírt fogyaszt, akkor az eleve gyorsan zajló mitkondrionális égetési rátáját fokozza. Emiatt kevesebb energiát fog tudni felszabadítani és tárolni sejt szinten, valamint ingadozni fog a vércukra, ami fokozott inzulin választ eredményez.

Az inzulin egy anabolikus, azaz felépítő hormon, amit a hasnyálmirigy termel abból a célból, hogy a vérben keringő cukor bejuthasson a sejtekbe.

De nem csak ezt segíti, hanem az aminosavak beépülését az izmokba, valamint a trigliceridek beépülését a zsírsejtekbe. Tehát, ha túlzott a szervezet inzulin termelése, akkor nincs fogyás! Ráadásul az agyalapi mirigy hormon dominanciája miatt kifejezetten hízást okozott nála a tejtermékek fogyasztása, különösen a tejsavó alapú turmix, amit napi rendszerességgel ivott. Emellett kiderült, hogy a vörös húsok, vadhúsok és belsőségek túlzott fogyasztása is hízást okozhat nála, valamint fokozott érzékenysége van a gluténre.

Figyelembe véve a műszeres mérés alapján megállított táplálkozási és hormontípusát, valamint egyéni érzékenységeit, összeállítottuk számára a személyre szabott élelmiszer listáját.

Ebből feketén fehéren láthatta Balázs, hogy egyéni epigenetikai kódja alapján melyek azok az élelmiszerek amelyek jótékonyak számára, melyek semleges hatásúak, melyeket fogyasszon inkább ritkábban és mik azok amelyeket érdemes kerülnie, valamint külön lett jelölve a listájában a hormonális hízást kiváltó alapanyagok.

Ezt követően megbeszéltük, hogy egy étkezésen belül milyen arányba fogyassza a makrotápanyagokat, azaz a fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag élelmiszereket.

Beállítottuk az is, hogy hányszor és mikor érdemes étkeznie. A korábbi öt étkezés helyett elég neki három és felhívtuk a figyelmét, hogy legalább 5-6 óra teljen el két étkezés között. Beszéltünk a kcal bevitelről is, bár felhívtuk a figyelmét, ha azt eszi ami neki jó, a megfelelő arányban és ritmusban, akkor a mennyiség szinte magától be fog állni.

Egy biztos, éheznie nem kell, pláne hogy a sport mellett napi 3000 kcal elfogyasztását javasoltuk.

Balázs pár hónap múlva visszajött kontrollra, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy a fogyása elindult. Szinte olvadtak le róla a kilók, az energiaszintje pedig folyamatosan növekedett.

Mióta utoljára járt nálunk eltelt közel 5 év. Ezért úgy gondolta ideje egy újabb kontrollt csinálni.

Az eredmény döbbenetes volt. Balázs beszámolt róla, hogy évek óta tartja a kiváló formáját és szuperül érzi magát a bőrében.

Hát ez a műszeres mérésekkel is igazolható volt.

Sejtvitalitása közel elérte a kiváló tartományt 75%-kal. Testsúlya lement 90 kg-ra, testzsír %-ka pedig 13,8 lett! Ez összesen 14,5 kg fogyás jelentett tisztán zsírból, úgy hogy közben a izom %-ka 34,5-ről 41,3%-ra nőtt, tehát egy az izomtömegét meg tudta tartani úgy, hogy közben csúnya szóval „leszálkásodott”.

Közben olyan jól reagált a szervezete a diétára, hogy „fehérje” típusból „egyensúlyi” típusba váltott. Ez azt jelenti, hogy szervezete belső egyensúlyát szabályozó rendszerei teljesen kiegyensúlyozódtak. Amikor a szoftverben újabb célt akartunk beállítani, akkor nevetve láttuk, hogy minden értéke elérte a kívánt eredményt, úgyhogy a cél megtartani azt, ami évek állhatatos munkájával elért.

Szívből gratulálunk Balázs a kiváló eredményedhez!

Szántai Zsolt

BodyWakes alapító, egészségmentor