Dani vitalitás szintje megnőtt, saját ritmusának kialakítása és a típusához alakított edzés mellett…

Dani barátommal, és lelkes edzőtársammal egy edzőtábor alatt beszélgettünk, hogy hogyan is lehetne jobban, hatékonyabban edzeni, illetve fejlődni, nem mellesleg egészségesebben élni.

Dani ezért úgy döntött, hogy részt vesz nálunk egy táplálkozási tanácsadáson.

Daninál az volt a kiinduló szempont, hogy növeljük a vitalitás szintjét, hogy a szervezete több energiához jusson és gyorsabban regenerálódjon, illetve, hogy a sportbeli teljesítőképessége is fejlődőképes maradjon. Nem utolsó sorban egy olyan használható táplálkozási rendszer kialakítása volt a cél, ami megkönnyíti és támogatja a mindennapjait.

Egy részletes beszélgetéssel kezdtük a tanácsadást, arról, hogyan is érzi magát. Milyen rendszerben működik, illetve milyen szokásai vannak a táplálkozás, sportolás, pihenés területén, milyen most az életmódja, vannak-e egészségügyi kihívásai, panaszai?

Daninak a tanácsadás alatt megnéztük a testösszetételét, izom- és zsír arányát, illetve a zsigeri zsír százalékát is. Ezek az értékek jók lettek, mint általában egy fiatal élsportolónál.

Néztük továbbá a sejtszintű vitalitását, ami elég alacsony, 30% volt, egy 0-100%-ig terjedő skálán, ami már majdnem egy vegetáló sejtműködés.

A szénhidrát tolerancia képessége pedig szintén 30%-os volt, ami a hasnyálmirigyünk állapotáról ad nekünk visszajelzést. Azt mutatja meg, hogy mennyire tudjuk a szénhidrátokat jól feldolgozni, illetve mennyire tudunk belőlük sejtszinten energiát nyerni.

Természetesen még sokkal több információt begyűjtöttünk, de ezzel nem csapom el az időt.

Az összegyűjtött információk alapján megnéztük, hogy számára melyek azok a tápanyagok, amelyek jótékonyan, semlegesen, vagy éppen nem támogatóan hatnak a szervezetére.

Következő lépésként a tápanyag arányokat tettük a helyére, mert a mai napig azt tapasztalom és látom, hogy a sportolók körében az a tévhit még mindig él, hogy jó sok izomhoz jó sok fehérje kell. Dani viszont egy olyan típus, akinek az arányaiban túl sok fehérje pont ellenkező hatást tud előidézni, emiatt egy idő után leterheli a szervezetét, és kibillenti az egyensúlyból.

Következett a saját ritmus kialakítása: hányszor érdemes étkeznie egy nap, hány óra teljen el az étkezései között, hogy a táplálkozása illeszkedjen az életviteléhez.

Majd megbeszéltük a mennyiségeket. Egy sportolónál elengedhetetlen, hogy megítéljük mennyi az alapanyagcsere szükséglete, amivel el tudja látni a szervezete az alapvető funkciókat és mennyi az, ami ahhoz szükséges, hogy tudjon regenerálódni, és még legyen energia az edzésekre is.

Aztán az anyagcseretípusához alakítottuk az edzést, a táplálékkiegészítőket és vitaminokat is személyre szabtuk.

Daninak nem volt sok ideje, mert vissza kellett utaznia Kanadába, ezért abban maradtunk, hogy mielőtt visszamenne, meglátogat még egyszer egy kontrollmérés keretein belül, hogy képet kapjunk, hogyan is működik nála ez a program.

Véleményem szerint egyébként csak úgy tudhatjuk meg, hogy mi az, ami működik, ha vissza is ellenőrizzük az ajánlás során megadott adatokat, amelyekkel kialakítottuk és személyre szabtuk a táplálkozását célja elérése érdekében. Nem csak a pillanatnyi összképben, érzésben, állapotban hiszünk. Mert sajnos egyes diéták nagyon sokszor adnak először pozitív visszajelzést, ám hosszú távon nem kívánt irányba terelhetnek minket.

Dani másfél hónap után visszajött hozzánk egy kontroll mérésre. A kontroll során kiderült, hogy 80% ra emelkedett a sejtszintű energiája, ami több, mint a duplája az első méréshez képest, ez már a kiváló kategóriába tartozik. A szénhidrát toleranciája is több, mint a duplájára nőtt: 70 %-ra.

2,2 kg-ot fogyott zsírból, ami elég meglepő, mert abszolút nem látszott rajta. Mindezt napi 2800-3000 kCal mellett, ami nem kevés. (Aki valaha egészséges ételekből próbált ekkora igényt fedezni, az tudja mennyi is ez.) Felszedett 1,4 kg izmot is. A belső szervek körüli zsírrétege pedig nagyon alacsony kategóriába lépett.

Elmondása szerint sokkal jobban mentek az edzések, megszűnt a hasi diszkomfort érzet, megszűnt az étkezések utáni “kajakóma”, amit egyébként kedvelt, hogy egy jó adag kaja után jót lehetett szundizni, de a jelenlegi életvitele miatt ezt már nem nagyon preferálta. Nagyon örül, hogy egy olyan rendszert kapott, amit bárhol tud alakítani, személyre szabni, nem érzi az energiahiányt, sőt a többletet is jótékonyan tudja hasznosítani mind a munkahelyén, mind pedig a magánéletében.

Köszönjük, hogy a Bodywakes-t választottad!

Jó egészséget kívánok!

Horváth Tamás

BodyWakes Egészségmentor
Holisztikus Táplálkozási Tanácsadó
BodyWakes Személyi Edző