Egy rendhagyó és különleges sikersztori

Én nem csinálok ugyan túl sok táplálkozási tanácsadást, hiszen sok más szerepem van a vállalkozásunkban, de az egészségmentori szerepem is egy olyan, amit imádok. Majd egyszer én is visszatérek…azért már várom.
Sokszor megtalálnak a különleges esetek, de nem bánom, szeretem a kihívásokat.
Talán emlékeztek Barbi vendégemre, aki pajzsmirigy nélkül született, mikor ezt meghallottam, na mondom igen, innen szép nyerni. Aztán jött Réka, akiről most szeretnénk nektek írni.
Réka pár éve látogatott el hozzánk a Férjével, Zolival, és rá pár hónappal voltak kontrollon is. Elszántságukat az is mutatja egyébként, hogy részt vettek együtt az Életmódváltás Mesterfokon 2 napos tréningünkön is, sőt jönnek Zsolt Önmenedzselés Mesterfokon című tréningjére is, szóval ha valakik, akkor ők aztán komolyak gondolják az életmódváltást.
Az anamnézis során kikérdeztük Rékát, és elmondta, hogy a fő célja, hogy szeretne ugyan fogyni is, de még jobban szeretne egy magasabb energiaszintet is, mert azt érezte, hogy alig van energiája, állandóan fáradt. Beszámolt nekünk fejfájásról, erős menstruációs panaszokról is, gyomorégésről. Egyébként dolgozó nő, és két csodálatos gyermek édesanyja, szóval nem unatkozik. Ezt csak azért jegyezném meg mellékesen, hogy lássátok, így is lehet, semmi nem lehetetlen. Réka nem a kifogásokat kereste, hanem a megoldásokat a hogyanokra, és nem azzal jött, hogy de neki erre tuti nincs ideje. Hisz ha valaki már az elején így áll neki, akkor ezt is fogja megteremteni.
Az állapotfelmérés után, amikor végeztünk az akkori táplálkozási szokások felmérésével is, következett az anyagcseretípus mérés. Az első érték, amit megnézünk, az a sejtszintű vitalitás, ami nem azt mutatja meg, hogy most mennyire vagy fáradt, vagy nem fáradt, hanem azt, hogy általánosságban a sejtjeid mennyire vannak jól ellátva energiával, mennyire kapják meg azokat a tápanyagokat, amire nekik szükségük van ahhoz, hogy energiát szolgáltassanak önmaguk munkafeladatainak elvégzésére.
Rékának ez az érték 40% volt. Ezt egy 0-100-ig lévő skálán nézzük. Ez az eredmény összecsengett azzal, amit elmesélt, hogy alig van energiája, hiszen 40%-on a sejtek energiaellátása rossz, szinte csak vegetálnak, persze, hogy nem tudnak energiát szolgáltatni.
A másik amit megnézünk, az a szénhidrát tolerancia, ami a hasnyálmirigyünk állapotáról ad nekünk egy visszajelzést, hogy mennyire tudjuk a szénhidrátokat jól feldolgozni a szervezet, illetve mennyire tudjuk őket jól átalakítani energiává sejt szinten. Sajnos ez is 35%-on volt. Ami már bizony egy leterhelt állapotot jelent, innen egyenes út vezethet az IR-hez, de éppen már fent is állhat, vagy akár a cukorbetegséghez is, ha nem fordítjuk vissza ezt a folyamatot.
De számomra a nagy meglepetés csak ezután következett. Ugyanis én ezeken az értékeken nem lepődtem meg, hiszen sajnos a lakosság 80%-ára jellemző ez az állapot, legalábbis a hozzánk fordulók értékeiből ezt tudjuk megállapítani. De szerintem ezzel mindenki egyetérthet, hisz csak körül kell nézni a környezetünkben, és láthatjuk, hogy az emberek többségébe csak hálni jár a lélek, mert igazi élet nem sok van bennük. Persze tisztelet a kivételnek. Na de nézzük tovább, mi is történt ezután, mert ez aztán nem mindennapi.
Elkezdtük megvizsgálni Réka táplálkozási típusát. Ezt mindig kíváncsian várom, bár ugye az elemzésnél is már sok esetben kialakul bennünk egy kép, hogy milyen típus lehet a kliens, de nyilván jó ezt a méréssel megerősíteni, vagy akár megcáfolni.
A táplálkozási típusunkat ugye két faktor határozza meg. Az egyik a vegetatív idegrendszer, a másik pedig az égetőrendszer. Először a vegetatív idegrendszer vizsgálatával kezdtük, ahol az eredmény az lett, hogy Rékának a passzív, ún. paraszimpatikus idegi tagozata az erősebb, a domináns. Ez az oldal a nyugalmi, építő, raktározó funkciókért felel a szervezetben. Az egyensúlytól egyébként nem volt messze, mert 60-40 %-os volt az eltérés, tehát 60% volt a paraszimpatikus oldal, 40% az aktív, szimpatikus oldal. Még mondtam is magamban, hogy ez de jó.
Majd elkezdtük megvizsgálni a másik faktort, az égetőrendszert. És itt döbbentem le. Ugyanis amikor valakinek az idegrendszeri oldalon a paraszimpatikus oldala az erősebb, akkor az az ideális, hogy az égetőrendszeri oldalon pedig a gyorségetésű beállítódás lesz normál esetben. Az égetőrendszer alatt egyébként csak röviden, azt értjük, hogy sejt szinten milyen sebességgel alakítjuk át a lebontott tápanyagokat energiává. Tehát itt nem a “klasszikus” emésztőrendszerről beszélünk. Ez a folyamat (glikolízis, citrátkör ciklus) valakinél gyorsabban zajlik, valakinél pedig lassabban.
Azt is sokszor emlegetjük, hogy a szervezetünk alapvetően mindig az egyensúlyra törekszik, mert az lenne az ideális állapota. Tehát ha az egyik oldalon valakinek a passzív oldal, a raktározó, építő, nyugalmi funkciók dominálnak, akkor a másik oldalon, az egyensúly fenntartása végett pedig az az ideális, ha a gyorségetésű funkció van túlsúlyban, hisz így próbál a szervezet kompenzálni, és az egyensúlyra törekedni, mert a gyorségetésű oldalra meg ugye az a jellemző, hogy ők sejt szinten gyorsan alakítják át a tápanyagokat energiává. Nagyon nagyon ritka, de tényleg nagyon, és én eddig még sosem mértem olyat, hogy ez másképp lenne, hiszen az volt bennem ez az alap, és kész.
Erre jött Réka, és ezt jól megcáfolta. Ugyanis mikor megmértük az égetőrendszeri beállítottságát, a gyorségetésű helyett lassú égetésűt mértünk. Nem akartam elhinni, többször végig ellenőriztem, de mondom ilyen nem lehet…még Zsoltot is áthívtam, és megkértem, hogy nézze már meg Ő is, de Ő is azt mérte amit én. Szóval Réka egy olyan kombinációval rendelkezett, hogy duplán volt hajlamosítható a hízásra, az enerváltságra, ledöbbentem teljesen. Hiszen ez az jelentette, hogy az idegrendszeri oldalon fehérje típus, az égetőrendszeri oldalon meg szénhidrát típus.
Ekkor jött a következő lépés, hogy megnéztük, hogy az idegrendszeri oldal vagy az égetőrendszeri oldal a domináns. Ugye ezt amúgy mindig megnézzük, és ekkor dől el, hogy valaki idegrendszeri beállítottságú fehérje vagy szénhidrát típus, vagy égetőrendszeri beállítottságú fehérje vagy szénhidrát típus. Itt már nagyon kíváncsi voltam mi lesz.
A dominancia a paraszimpatikus oldalon mutatkozott, és ezt erősítették meg a tápanyagarányok is, ugyanis azok a fehérje típus arányaival lettek egyenlők, tehát 40% fehérjében gazdag, 30% zsírban gazdag és 30% szénhidrátban gazdag élelmiszert érdemes fogyasztania. Így egy paraszimpatikus, fehérje típusnak megfelelő élelmiszerlistát kapott, bízva abban, hogy így lesz a legjobb.
A hormontípusa agyalapi típus lett amúgy, akik szintén hajlamosak a hízásra, különösen, ha pont azokat az élelmiszereket fogyasztják, amik számukra nem jók, mint pl. koffein, tejtermékek, finomított szénhidrátok. Réka sajnos fogyasztotta is ezeket napi rendszerességgel. Ők eleve egy lazább kötőszövettel is rendelkeznek, tehát nekik pl. fontos az erősítő, izomfejlesztő edzés. De ez egy más téma.
A testösszetétel adatai sem voltak az ideális tartományban sajnos, kivéve a zsigeri zsírt.
Szóval ilyen nem mindennapi kihívásokkal indultunk.
Kiiktattuk a hormontípusa szerint kerülendő élelmiszereket, nagy kihívás különösen a kávé és a tejtermékek jelentették, igen, voltak elvonási tünetek is. Persze, hiszen ezek függőséget okoznak. De aztán sokkal jobb lett.
És eljött a kontroll ideje, és ez volt az, ami a következő óriási meglepetést okozta. Onnantól, hogy megláttam a naptáramban Őket, hogy jönnek majd kontrollra, alig vártam, hogy elérkezzen ez az időpont, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon mi történt.
Javasoltunk ám egyébként néhány labort is Rékának, oda mondjuk még nem ment el, viszont az ajánlásokat szinte 80%-ban betartotta már az elejétől fogva. Ennek meg is lett az eredménye, de még milyen.
Tehát a kontroll alkalmával újra elvégeztük a különböző faktorok vizsgálatát. És megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Rékát köszönthetjük az egyensúlyiak táborában. Említettem ugye, hogy nem voltak az értékei messze az egyensúlytól, de ez a típus kombináció… ez azért nem volt mindennapi.
És mind az idegrendszeri, mind az égetőrendszeri oldalon egyensúly állt be. Ezt a beszámolója is alátámasztotta, hiszen elmondta, hogy sokkal jobban érzi magát, van végre energiája, rendszeresen eljár edzeni is, sokkal jobb a közérzete, az emésztése, és a menstruációs panaszok is csökkentek. El teljesen még nem múltak, de ez is már óriási haladás és eredmény, és megígérte, hogy laborba is elmegy most már. De biztos, hogy az értékei sokkal jobbak lesznek, mint lettek volna.
És a másik nagy meglepetés az volt, hogy a testösszetétel adatok is bizony nagyon pozitívan változtak. De még a testösszetétel adatok, a sejtszintű vitalitása a 40%-ról 85%-ra ment, a szénhidrát toleranciája a 35%-ról 65%-ra, fogyott 7 kg-ot, ebből közel 6 kg tisztán zsírból, és közben az izom% persze növekedett. És még a zsigeri zsír is lement egy %-ot. Persze megvan a cél, ami felé még haladunk, nincs megállás, de Réka rendíthetetlen!!! Büszke vagyok Rád Réka nagyon!! Csak így tovább!!
Ja, és a férjéről Zoliról most ugyan nem sokat írtam, azért az Ő értékei is pozitív változásnak indultak, de pedig Ő nem tartotta annyira mint Réka. Eleve szkeptikusabb is volt az egészhez, és elmondása szerint nem gondolta, hogy azok a kicsik még számítanak, úgy volt vele, az a kicsi nem számít. Viszont Réka ezen eredményein Ő is megdöbbent, hiszen számok, adatok, tények. És kapott ezáltal Ő is egy újabb löketet, inspirációt és bízom benne motivációt is, hogy bizony érdemes betartani az ajánlásokat.
Gratulálok Neked Réka, büszke lehetsz magadra, én az vagyok Rád!
Hozz egy döntést és kezdj el cselekedni! Tudod ha más eredményt akarsz, mint ami most van, akkor bizony másként kell csinálni mint eddig. Mert amit eddig csináltál vezetett oda, ahol most vagy, ha nem változtatsz,az eredmény sem fog változni. Vagyis de, csak nem jó irányba.

Csonka Enikő