Imre új életmódjának köszönhetően 3 hónap alatt 16 kg-ot fogyott cukorbetegsége, szívproblémája és magas vérnyomása ellenére

Szívből gratulálunk Imrének, aki óriási lépést tett, hogy egészségtudatos életmódot éljen.

3 hónappal ezelőtt lánya ajánlására rászánta magát, hogy eljöjjön hozzánk és beállítsuk a táplálkozását. Nyomós oka volt, mert cukorbetegséggel, szívproblémával, magas vérnyomással és kezdődő pajzsmirigy alulműködéssel küzdött, valamint jelentős túlsúllyal.

Amikor megkapta az ajánlásokat azt érezte, hogy ez nagyon nagy kihívás lesz számára az eddigi életmódjához képest. De családja támogatásával sikerült átlendülni a kezdeti nehézségeken, és 66 éves korában rátért egy teljesen más étkezési formára.

Nem vagyunk egyformák annak tekintetében, hogy kinek hogyan érdemes táplálkoznia azért, hogy egészséges, vitális és jó formába kerüljön. Az életviteli beállítottságunknak köszönhetően mindenkinek van egy idegrendszeri és egy emésztőrendszeri (égetőrendszeri) beállítottsága. Ez határozza meg a táplálkozási típusunkat. Imre táplálkozási típusa emésztőrendszeri gyors égetésű fehérje típus. Ezt azt jelenti, hogy sejtszinten gyorsabban alakítja át a szénhidrátot energiává, ezért az a jó számára, ha sokkal több fehérjét és zsírt fogyaszt. A szénhidrát és gabona alapú táplálkozástól nagyon könnyen hízik.

Mivel a gyors égetésű típus sejtszinten a szénhidrátokat gyorsabban alakítja át energiává, ezért hajlamosabb a cukorbetegség kialakulására is. Hiszen ahhoz, hogy a vérben keringő glükóz bejusson a sejtekbe és átalakuljon energiává inzulinra van szükség, amit a hasnyálmirigy termel. Mivel a szénhidrátokat nagyon gyorsan alakítják át energiává, ezért a hasnyálmirigy hatalmas impulzusokat kap, hogy termeljen jó sok inzulint. Ennek következtében a hasnyálmirigy kapacitása ki tud fáradni, a rengeteg inzulinszint ingadozástól pedig a sejteken lévő inzulin receptorok vissza tudnak húzódni, és  sokkal könnyebben alakul ki náluk inzulinrezisztencia.

Hormontípusát tekintve mellékvese + agyalapi: A hormonok a szervezetünkben az információcserét segítik, úgymond hírvivők, keringenek a nyirokrendszerben, a véráramban, alapvetően szabályozzák testünk alapvető működését. A hormonokat a hormontermelő mirigyek termelik, és vannak olyan mirigyek, amelyek bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után több hormont kezdenek el termelni. Ennek hatására pedig egy ideig jó érzés tölt el bennünket, úgy érezzük tele vagyunk energiával, „fel vagyunk dobódva” tőlük.
Nőknél négy ilyen mirigytípust különböztethetünk meg: mellékvese, agyalapi, pajzsmirigy, petefészek (férfiaknál értelemszerűen hármat). Mindenkinek van legalább egy (van, akinek kettő) domináns hormontermelő mirigye, ami pedig azt jelenti, hogy az adott hormontermelő mirigy eleve érzékenyebb és hajlamosabb az erőteljesebb működésre. Ahogy a nevében is benne van, az dominál.

Ezek alkati tényezőket is hordoznak magukkal, azt is, hogy mik azok az élelmiszerek, amelyek hízást okoznak, illetve azt is, hogy a hormonális egyensúlytalanságnak köszönhetően milyen betegségekre hajlamosabb az adott hormontípusba tartozó ember.

Az agyalapi mirigy  a karmester. Az agyalapi mirigy szabályozza a többi periférián található hormontermelő mirigyet, mert hogyha túlműködik vagy alulműködik, akkor az egész hormonrendszer fel tud borulni. Az agyalapi mirigy túlterhelésnek köszönhetően olyan betegségeket, problémákat tud okozni, mint a kóros elhízás, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás és ödémák. Ezért jobban jár ez a típus, ha kerüli az állati eredetű tejet és tejtermékeket, a koffeinszármazékokat, illetve érdemes kiiktatni az étrendjéből a finomított szénhidrátokat és az alkoholt. Ha ezeket lehetőleg kiiktatja az étrendjéből, akkor az agyalapi mirigy harmonikusan fog  működni,  és ez garancia is lehet az egészségre.

Igen ám, de van egy másodlakos mellékvese hormontípusa is. Testi adottságok: Robosztus, erős test, erős csontozattal és izomzattal. Kiálló, kemény has, főleg férfiaknál, amit a belső szervek közti zsír okoz. Hízást kiváltó élelmiszerek: vörös húsok, vadhúsok, belsőségek, sós nehéz ételek, alkohol.

A fentiek tudatában úgy állítottuk össze Imre élelmiszerlistáját, hogy egyensúlyt hozzunk létre az idegrendszerben, optimalizáljuk a sejtanyagcserét és levegyük a terhelést a hormontermelő mirigyekről, illetve kivettük a toxinokat.

Az egyik ilyen toxin volt, ami sokakat érint, a GLUTÉN. A glutén egy fehérje, ami a legtöbb gabonában megtalálható. Elég nagy gondot jelent, ha valaki nem tudja lebontani ezt a fehérjét, tehát úgymond gluténérzékeny. Ha valaki nem tudja lebontani a glutént, az rárakódik a bél nyálkahártyájára, és ott csökkenti a bél felszívódási felületét, ennek következtében sokkal rosszabb lesz az emésztésnek a hatásfoka, tehát gyengül az emésztőrendszer, majd be is tud ez által gyulladni a bél. Ennek következtében már tüneteket is okozhat, akár puffadást vagy hasmenést. Hogyha ez a folyamat tovább tart, és valaki továbbra is glutén tartalmú ételeket fogyaszt, a bél áteresztővé válik, így olyan anyagok is bekerülnek a vérbe, amelyek  nem odavalók, így többet között a glutén fehérje is. Amikor ezt észleli a szervezet antitesteket kezd el termelni. A probléma ezzel az, hogy ezek az antitestek, tévedésből megjelölik az egészséges szöveteinket is, ugyanis a glutén fehérje molekula nagyon hasonlít az egészséges pajzsmirigy és hasnyálmirigy szöveteire, így rossz esetben azokat is megtámadhatja. Tehát ha valaki gluténérzékeny és ezt nem tudja magáról, akkor bizony könnyen végig mehet ezeken a folyamatokon, és ennek következtében autoimmun hasnyálmirigy- és autoimmun pajzsmirigy betegségek is kialakulhatnak. Ami azt jelenti, hogy a szervezet még ha tévedésből is, de a saját sejtjeit kezdi el pusztítani. Ezért nagyon fontos, hogyha valaki ilyen egészségügyi kihívásokkal néz szembe, a glutént hagyja el.

Imre nagyon lelkesen és tudatosan nekilátott új életmódjának, és ennek eredményeképpen a kontrollon örömmel tapasztalta, hogy a sejt szintű vitalitása több, mint a duplájára emelkedett, regenerálódni kezdett a hasnyálmirigye és minden labor eredménye jó irányba változott. Az éhgyomri cukor értéke 10-ről lement 6,4-re. Emellett 3 hónap alatt 16 kg-ot sikerült lefogynia tisztán zsírból!

Gratulálunk és további sok sikert, jó egészséget kívánunk Neki!

Üdv.:

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor