István sejtszintű vitalitása 60 %-ot növekedett, vércukor szintje stabilizálódott és a teste formálódott éhezés nélkül

István 2021 január második felében járt nálunk először. A legfontosabb célja a vércukorszintjének normalizálása, a mellékvese fáradtságból eredő tünetek csökkentése és a magasabb vitalitás szint elérése volt. Nem utolsó sorban pedig egy olyan táplálkozási formát szeretett volna kialakítani, amellyel támogathatja szervezete egészségét és éhezés nélkül el tudja érni az ideális testsúlyt.

A tanácsadást egy részletes beszélgetéssel kezdtük mely során a jelenlegi állapotát, egészségügyi kihívását, életviteli szokásait, táplálkozását, születési valamint gyermekkori körülményeit is átbeszéltük. Azt követően funkcionális szemlélettel elemeztük az általa összegyűjtött vércukor mérési eredményeket majd laborleleteket, majd pedig funkcionális kérdőíveket használtunk.

A tanácsadás során megmértük sejtszintű vitalitását, mely 20 % volt egy 0-100 %-ig terjedő skálán, szénhidrát toleranciáját, mely 10 %-ot mutatott, jelezvén hogy hasnyálmirigyének kapacitása nagyon alacsony (és erős inzulinrezisztenciát jelez). Ez az érték pedig az általa mért nagy vércukor ingadozásokat, illetve laborértékeket is tükrözte.

Ezeket követően meghatároztuk táplálkozási típusát, hormontípusát és egyéni érzékenységeit. Végül pedig testösszetételét is megmértük.

István az úgynevezett glyko vagy másnéven gyorségetésű fehérje típusba tartozik, tehát számára ahhoz, hogy a belső homeosztázis egyensúlyba kerüljön, több jó minőségű fehérjében és zsírban gazdag  és kevesebb szénhidrátban gazdag élelmiszerre van szükség.

Hormontípusát tekintve pedig elsődleges mellékvese, másodlagos agyalapi típus lett a mérések alapján.

A hormontípussal különösen amiatt érdemes tisztában lennünk, mert adott domináns hormontermelő mirigyünket bizonyos élelmiszerekkel stimulálhatjuk, tehát leegyszerűsítve túlműködésre sarkallhatjuk.

Ha ez az állapot huzamosabb ideig, rendszeresen fennáll, akkor pedig – mivel hormontermelő mirigy kapacitása véges – előbb-utóbb átfordulhat ez egy kifáradásba, illetve akár alulműködésbe is, ami magával hozhatja a hormonális egyensúlytalanságot, hízást is.

A mellékvese hormontípusba tartozó személyeknél különösen hízást okoznak a vörös húsok (marha, sertés, bárány, kacsa, vadak) és a belsőségek.
Tehát ha egy ilyen típus már túlsúlyos és el szeretné érni ideális testsúlyát, akkor ezeket az élelmiszereket kerülnie kell, de legalábbis nagyon erősen korlátozni.
Náluk a hízást elsősorban a mellékvese túlstimulációjából fakadó erőteljesebb kortizol kiválasztás okozza. A kortizol egy hormon, amit elsősorban stressz hatására kerül nagyobb mennyiségben a véráramba.
Túlélő hormonként átkapcsolja a szervezetet egy másfajta energia felhasználó üzemmódba, hogy meg tudjunk küzdeni a kihívásokkal. Viszont, ha valakinek tartósan magas a kortizol szintje, az pl. inzulin rezisztenciát, leptin rezisztenciát tud okozni, ami az elhízás mögött meghúzódó hormonális egyensúlytalanságok kiváltó okai lehetnek.
Szóval érdemes komolyan venni ezeket a dolgokat!
István másodlagos hormontípusa az agyalapi típus.
Hízást kiváltó élelmiszerek ennél a hormontípusnál:
– állati eredetű tej- és tejtermékek ( vaj, tejszín, sajt, túró, tejföl, kefír)
– koffein és koffeintartalmú italok ( kávé, fekete-, zöld-, és mate tea, kólafélék, guaranakivonat, energiaitalok)
– finomított szénhidrátok (, cukor, fehér liszt és a belőlük készült termékek- főként édességek és pékáruk, és minden, amiben ezek benne vannak
– alkohol
Így ha valaki ebbe a hormontípusba tartozik és fogyni szeretne, illetve megfelelően táplálni a szervezetét, akkor ezeket az élelmiszereket érdemes szintén kiiktatni, de legalábbis lecsökkenteni az étrendjében.
Az előzetesen összegyűjtött információk alapján átbeszéltük az ok-okozati összefüggéseket, amelyek a jelenlegi kialakult állapothoz vezettek. Végül pedig összeállítottuk neki táplálkozási és életmódbeli javaslatainkat.

Első körben átbeszéltük az összeállított élelmiszerlistát, melyben kategorizálva és csoportosítva vannak a tápanyagok a szerint, hogy melyek az, amik jótékonyan, semlegesen, vagy éppen nem támogatóan hatnak a szervezetére. Utána átvettük a táplálkozási típusának megfelelő makrotápanyag (fehérje-zsír-szénhidrát) arányokat. Aztán a táplálkozás ritmusát a jelenlegi életviteléhez illesztve, azaz hogy hányszor és mikor, étkezések között mekkora szünetekkel, érdemes étkeznie, valamint a céljait támogató kalóriamennyiséget beszéltük át.

Végezetül elkészítettük számára a személyre szabott funkcionális protokollokat tartalmazó Életmódtervet is, melyben az étrendkiegészítő- és testmozgás ajánlás mellett a lelki-, és mentális síkokra kiterjedő javaslataikat is részletesen kifejtettük.

Erre amiatt is szükség volt, mivel az előzetes funkcionális kérdőívek, laborok alapján enyhe mellékvese kifáradás és pajzsmirigy alulműködés volt megfigyelhető, így fontos volt ezek regenerálására, tehermentesítésükre is, de mindezeket hozzáfésülve az anyagcseretípusához, figyelembe véve szervezete egyedi sajátosságait, igényeit is.

Istvánnal a tanácsadást követően telefonosan és e-mailben tartottuk a kapcsolatot és már röviddel a tanácsadást követően pozitív változásokról számolt be.

Valamivel több, mint 7 hónap elteltével visszajött hozzánk kontroll mérésre. Sejtszintű vitalitása 80 %-ra növekedett a kezdeti 20 %-ról, szénhidrát toleranciája pedig 60 %-ot mutatott.

Testösszetételében is jelentős változást tapasztaltunk. 6 kg-ot fogyott tisztán zsírból, és teste izomtömege 2 kg-al növekedett, éhezés nélkül.

István pozitív változásokról számolt be a kontroll során. Elmúltak a kellemetlen tünetei és vércukor ingadozásai is megszűntek. Emellett az edzések is jobban mentek neki. Kifejezetten örült neki, hogy egy olyan személyre szabott élhető, életszerű táplálkozási és életviteli útmutatást kapott, amellyel éhezés nélkül tudta elérni a kívánt eredményt.

Köszönjük István, hogy a Bodywakes-t választottad!

 

Jó egészséget kívánok!