Katalin sejtvitalitása 15%-ot emelkedett, emellett 4,4 kg-ot fogyott tisztán zsírból

A képen látható csodálatos hölgy Katalin, aki 76 éves. Tavaly decemberben jött el hozzánk fia biztatására, aki egyébként személyes jó barátom, hogy vegyen részt nálunk egy táplálkozási programon. Nyomós oka volt rá, hiszen van egy aranyos unokája, akivel még aktívan szeretne sokáig együtt lenni. Emellett vágya volt 3-4 kg fogyás is, és a pajzsmirigy működésének az optimalizálása, ami már évek óta alulműködött. Erre szedett is pajzsmirigy hormonpótló gyógyszert, illetve a magas vérnyomását is gyógyszeresen kezelték.

Miután a kérdőíves anamnézis és a labor elemzése megtörtént, elvégeztük nála a műszeres anyagcseretípus-mérést. Ennek segítségével feltérképeztük vegetatív idegrendszeri beállítottságát, sejtanyagcsere folyamatait, domináns hormontermelő mirigyét és egyéni érzékenységeit.

A vegetatív idegrendszer olyan funkciókért felel a szervezetünkben, amit nem tudatosan irányítunk. Behálózza az egész testünket és automata üzemmódban szabályozza a testünk működését. Kétféle bekötése van a szimpatikus és paraszimpatikus oldal. Az egészségünk szempontjából kiemelten fontos, hogy ez a két oldal minél jobban ki legyen egyensúlyozva, hiszen vannak olyan szervek és szervrendszerek, amelyek szimpatikus és vannak olyanok, amelyek túlnyomóan paraszimpatikus vezérlés alatt állnak.

Katalin esetében a szimpatikus ág volt a dominánsabb, ezért a gyengébbik paraszimpatikus oldalát erősítettük, ennek megfelelő étkezéssel. Hiszen a vegetatív idegrendszernek van egy harmadik tagozata, az enterális idegrendszer, amely a nyelőcsőtől a végbélig behálózza a tápcsatornát. A tápcsatornába (szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, végbél) bekerülő ételek direktben hatnak az enterális idegrendszerre, amely idegi bekötések, neurohormonok és hormonok által kommunikál a központi idegrendszerre a vegetatív idegpályákon keresztül. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott étel minősége, aránya, mennyiség visszahat az idegi működésekre is és befolyásolja ezáltal az egész test vegetatív szabályozását.

Mivel Katalinnak a paraszimpatikus ágat akartuk jobban ingerelni, ezért sovány fehérjéket, kevesebb zsírbevitelt és több minőségi szénhidrát bevitelt javasoltunk, hiszen a paraszimpatikus oldalt a szénhidrátok erősítik. Ennek megfelelő étkezéssel Katalin nagyban tudta javítani vegetatív idegrendszeri egyensúlyát, ami pozitív hatással volt a vérnyomásának optimalizálására, hiszen a túlzott szimpatikus aktivitás emeli a vérnyomást, ami nála fennállt.

A sejtanyagcsere szempontjából lassú égetésűnek bizonyult, ami azt jelenti, hogy a vékonybélből felszívódott tápanyagokat, amelyek a véráramon keresztül eljutnak a sejtekhez, majd azokba bejutva átalakulnak energiává, lassabban égeti el. Pontosabban az elfogyasztott szénhidrátokat, amelyek glukóz formájában a vérbe áramolnak sejt szinten lassabban alakítja át energiává. Ezért neki több jó minőségű szénhidrátot érdemes fogyasztania, hogy ezt a folyamatot gyorsítsa, így optimalizálja az energia felszabadulást oxigén jelenlétében. Ez azért fontos, mert több mint 100 trillió sejtünk van és nagyon nem mindegy, hogy azok energia ellátása milyen hatékonysággal megy végbe.

A domináns hormontípusa pedig a pajzsmirigy lett, nem volt véletlen, hogy pont pajzsmirigy problémákkal küzdött. Ez főként annak volt köszönhető, hogy pont olyan élelmiszereket evett, ami az eleve erőteljesebben működő pajzsmirigyét tovább ingerelte, ami miatt az kifáradt.

Ezért úgy állítottuk be a táplálkozását, hogy az kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszerét, optimalizálja a sejtanyagcseréjét és levettük a felesleges terhelést a pajzsmirigyről, valamint kiiktattuk a toxikus (mérgező) hatású tápanyagokat. Mivel Katalin lelki ismeretesen be is tartotta a diétáját, az eredmény nem maradt el!

Kicsit több, mint fél év múlva látogatott vissza hozzánk kontrollra, amin örömmel tapasztaltuk, hogy sejtvitalitása 15%-ot emelkedett, fogyott tisztán zsírból 4,4 kg-ot és ami a legdöbbenetesebb, hogy 2,4 kg izom épült rá! Emellett elmondta, hogy egyre jobban érzi magát és tele van életerővel és életkedvvel.

 

Szántai Zsolt