Két hónap alatt 11kg fogyás

Ákos tavaly szeptemberben volt nálunk táplálkozási tanácsadáson. Azért jött el, mert szeretett volna tudatosabb lenni a táplálkozásában, hogy legyen elég vitalitása apai feladatait ellátni, hiszen három gyermek büszke édesapja és mellette bizony elég nagy terhelésnek van kitéve a munkája által is. Emellett egy sportos forma kialakítása is vágyai között volt, ehhez pedig bizony fogynia is szükséges volt.

Miután alaposan kikérdeztük szokásairól, céljairól, problémáiról, életviteléről, megcsináltuk neki az anyagcseretípus- és testösszetétel mérést is. A mért adatok alapján nem volt annyira rossz formában, a sejtvitalitása 60%-on volt, ami a megfelelő tartomány alsó határa és 11 kg javasolt fogyás jött ki, mint lehetséges változtatás a testsúlyában. Felhívtuk viszont a figyelmét arra, hogy sajnos ennek a feleslegnek a nagy része a zsigeri zsírjában (belső szerveken lévő zsír) halmozódott fel, ami különösen veszélyes tud lenni így 40 éves kor felett.

A táplálkozási típusa alapján „gyorségetésű”, úgynevezett fehérje típus jött ki, mellékvese, agyalapi kettős domináns hormontípus kombinációval.

JEGYEZD MEG: A „gyorségetésű” típusnak a sejten belüli glikolízise (lebontott szénhidrátok elégetéséből származó energianyerő folyamat) gyorsabban zajlik, ez azt jelenti, hogy gyorsabban és nagyobb mennyiségben tud termeli oxálacetátot.

Az oxálecetsav négy szénatomos dikarbonsav, amely a citromsavciklus (sejten belüli energianyerő folyamat a mitokondriumban) és a glukoneogenezis (amikor a máj fehérjékből és zsírokból nyer cukrot) köztitermékeként jelenik meg. A szőlőcukor sejten belüli tovább bontása során a speciális energianyerő folyamatoktól függően tehát Acetil-koenzimA (ez is egy köztes termék a fehérjék, zsírok, szénhidrátok bontása során, amit a sejt igénytől függően használ fel más anyagok előállításához) és Oxálacetát keletkezik.

Attól függően, hogy valakinek milyen sebességű a glikolízise, különböző mennyiségben termelődik Acetil-koenzimA és Oxalacetát. Ennek a két köztes anyagnak a megfelelő aránya nagyban befolyásolja a mitokondriumban a sejtanyagcsere folyamatok minőségét. A mitokondriumon belül (ez a sejt számára energiát előállító sejtszervecske, a „kazánház”) nagyon fontos, hogy az energianyerés lehetőleg oxigén jelenlétében történjen, mert akkor lesz a legjobb a lebontott tápanyagok elégetésének és energiává történő átalakításának a hatásfoka. Ugyanis minél több energia tud felszabadulni a sejt számára, annál jobban fogja ellátni a speciális sejtfunkcióját.

Az emberi szervezetben több mint 50 trillió sejt van. Bizony nagyon nem mindegy, hogy a sejtek mennyi energiát képesek felszabadítani a működésükhöz, mert ez nagyban meghatározza egészségi állapotunkat és életminőségünket. A mitokondrionális aktivitás minőségét pedig nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk és milyen tápanyag arányban egy étkezésen belül. Ahhoz, hogy Ákos sejt szintű energianyerő folyamatai még jobban optimalizálódjanak több fehérjét, magasabb zsír és kevesebb szénhidrát bevitel javasoltunk, hiszen a mérés alapján ő egy „fehérje” típus lett.

Fontos volt még figyelembe venni a hormontípusát is. Neki elsődleges dominanciában a mellékvese hormontermelő mirigy volt. Emiatt az ő mellékveséje bizony genetikailag érzékenyebb és nagyobb aktivitást is produkál. Így több kortizol hormon termelésre is hajlamos, hiszen a kortizolt a mellékvese állítja elő.

FONTOS: Ha valakinek túl aktív a mellékvese működése és ezt még vörös húsok, vadhúsok, belsőségek, alkohol, koffein származékok fogyasztásával stimulálja is, akkor előbb utóbb a sejtjein belül a kortizol szintje is meg fog emelkedni.

Ilyenkor aktivizálódik egy 11béta-HSD1 nevű enzim, ami a passzív kortizolt még aktívabbá változtatja. Ennek hatására bekapcsol egy SOCS3 nevű gén, ami a hipotalamuszban (az agy központi „számítógépe”, ami a vér vegyi összetételét is elemzi) kikapcsolja azokat az érzékelőket, amelyek a leptin szintet észlelik.

Minél több és minél nagyobbak valakinek a zsírsejtjei, annál több leptin hormont termel. Ez egy jelzés az agynak, hogy hízik a test és kapcsolja be a lipolízist, a zsírsejtek energiává történő átalakítását, magyarul a fogyást. Ha a hipotalamuszban a sok kortizol hatására blokkolódnak a leptin receptorok, akkor nem lesznek képesek helyesen érzékelni a leptin szintet a vérben, úgymond „vakon” lesz és nem fogja kiadni a parancsot a fogyásra.

Tehát két fontos feladatunk is volt Ákos diétájának (irányított, tudatos táplálkozás valamilyen célból) a beállítása kapcsán. Az egyik, hogy maximalizáljuk a sejten belüli energianyerő folyamatokat, hogy minél magasabb legyen a vitalitása és visszaállítsuk a hormonegyensúlyt a mellékvese tehermentesítésével a fogyás érdekében.

Idén márciusban jött vissza hozzánk Ákos kontrollra. Elmondta, hogy igaz szeptemberben már tudta, hogy mit kellene tennie, de nem kezdte el a javasolt étrendet. Megvárta a januárt, az új évet és akkor futott neki a programnak, viszont akkor nagyon odafigyelt minden ajánlásra és 80-90%-ban be is tartotta a diétáját.

Bizony meg is lett az eredménye! Két hónap alatt 11 kg-ot fogyott tisztán zsírból, aminek a nagy része a belső szerveiről ment le. Szinte teljesen elérte a kívánt és javasolt testösszetételt, a sejtvitalitása pedig 80%-ra emelkedett, ami már a kiváló tartomány.

Ő is meglepődött, hogy ennyire gyorsan jött az eredmény. Aztán huncutul elgondolkodott, lehet, hogy most már lazítani fog egy kicsit az étrendjén. Én csak annyit mondtam neki erre, hogy próbálja csak ki és meg fogja látni és érezni a különbséget. Aztán hozhat egy döntés, hogy melyik életforma éri meg jobban…

Szeretettel

 

Szántai Zsolt

BodyWakes egészségmentor és alapító