Két hónap alatt 7 kg fogyás, megnövekedett energiaszint és elmúlt puffadás!

Zsanett májusban jött el hozzánk táplálkozási tanácsadásra. Fő problémája a krónikus fáradtság, rendszeres puffadás volt és szeretett volna pár felesleges kilótól is megszabadulni.

 Miután alaposan kikérdeztük életviteli és táplálkozási szokásairól, tisztán látszott, hogy egy nagyon tudatos nővel van dolgom, aki bizony eléggé odafigyel magára és a táplálkozására. Valamit viszont mégsem teljesen jól csinált, különben ezek a problémák nem álltak volna fent.
 Az anamnézis után elvégeztük rajta az anyagcseretípus-mérést, ami alapján kiderült, hogy egy olyan táplálkozási típusba tartozik, aki sejtszinten a lebontott szénhidrátokat gyorsabban alakítja át energiává, azaz gyorsabb a glikolízise.
Mit jelent ez?
 A tápanyagok miután felszívódtak az emésztőrendszeren keresztül, a véráram útján eljutnak a sejtekig, majd a sejtekbe bejutva „elégnek” és átalakulnak energiává, ami biztosítja a sejt számára szükséges energiát. Az emberi szervezet ezt az energiát mindenekelőtt szénhidrátokból és zsírokból nyeri, viszont az eltérő ember típusonként, hogy melyiket tudja gyorsabban hasznosítani.
 Van aki a szénhidrátokból, van aki zsírokból és másodlagosan a fehérjékből. Ez az energianyerő folyamat minden sejtmaggal rendelkező sejteben végbemegy, azon belül egy sejtszervecskében a mitokondriumban. Nagyon fontos, hogy az folyamat megfelelő hatékonysággal történjen, mert ha nem optimális az energianyerés, akkor kevesebb energia fog előállítódni ahhoz, hogy egy adott sejt ellássa sejt specifikus funkcióit. Ez pedig kihat az adott szervre, szervrendszerre és az egész test működésére.
 Ha valaki gyors égetésű típusban tartozik, azaz gyorsan égeti el és alakítja energiává a szénhidrátokat akkor ahhoz, hogy ezt a folyamatot kiegyensúlyozzuk, lassítani érdemes. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kevesebb szénhidrátban és több fehérjében és zsírban gazdag élelmiszer elfogyasztását javasoljuk egy étkezésen belül. Mert a szénhidrátok gyorsítják, a fehérjék és a zsírok lassítják a folyamatot. Ezt most nagyon egyszerűen és konyhanyelven írtam le, de ennek megvan a bonyolult biokémiája és az epigenetikai oka is, hogy miért alakult ez így ki egyes embereknél. Akit mélyebben érdekel annak javaslom a tudományos értekezésünket elolvasni.

 Zsanett tehát egy olyan táplálkozási típusba tartozott, akinek a gabonák kifejezetten tiltó listások, de a legtöbb gyümölcs és zöldség is problémát okoz, viszont bőséggel ehet vörös húsokat, vadhúsok és belsőségeket is. Ezért hívjuk ezt a típust úgynevezett „fehérje típusnak”.

 Emellett a hormontípusa „agyalapi” típus lett, ami azt jelenti, hogy az agyalapi mirigye dominánsabban működik és egyes élelmiszerektől túl tud stimulálódni. Ez azért lehet problémás, mert az agyalapi mirigy vezérli az összes periférián működő hormontermelő mirigyet, tehát ha ott megborul az egyensúly akkor, az egész hormonális rendszer vezérlése sérül. Ez pedig hormonegyensúlytalansághoz tud vezetni, aminek az egyik leggyakoribb megnyilvánulása a túlsúly.
 Ez a probléma akkor szokott kialakulni, amikor valaki nem tudja, hogy melyik a domináns hormontermelő mirigye és pont olyan élelmiszereket eszik napi rendszerességgel vagy nagyobb mennyiségben, ami a dominanciában lévő hormontermelő mirigyét folyamatosan ingerli. Hiszen ez először az adott hormontermelő mirigy túlműködéséhez, és mivel minden hormontermelő mirigy kapacitása véges, később annak alulműködéséhez vezethet, tehát felborul a hormonális egyensúly.
 Ennek alapján összeállítottuk Zsanett számára a személyre szabott élelmiszer listáját, amiben figyelembe vettem a táplálkozási típusát, hormontípusát és egyéni érzékenységeit is. Így most már megtudhatta, melyek azok az élelmiszerek, amelyek számára jótékony hatásúak, melyek semlegesek, melyek ritkábban fogyasztandóak és melyek kerülendőek, továbbá azt is feltüntettük, hogy mely élelmiszerek hatnak rá kifejezetten hormonálisan hizlalóan.
 Megbeszéltük milyen arányban érdemes fogyasztania a fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag élelmiszereket egy étkezésen belül, hányszor és mikor egyen, valamint milyen mennyiséget. Mondanom sem kell, éheznie nem kellett Zsanettnek, mert napi 1800 kcal irányoztam elő neki.

Bő két hónap múlva jött vissza hozzánk kontrollra, ahol örömmel konstatáltuk, hogy 7 kg-ot fogyott tisztán zsírból, közel megduplázódott a sejtanyagcsere szintje, elmúlt a krónikus fáradsága és a puffadása is.

Persze ehhez az is kellett, hogy 80-90%-ban be is tartotta Zsanett személyre szabott diétáját. Arról nem is beszélve, hogy a korábban felfedezett mind a 9 cisztája is eltűnt mellékesen.
Szívből gratulálok Zsanettnek, hogy ilyen fegyelmezetten halad tovább az egészségtudatosság útján!