A háziorvostól, a szemészeten át, a bőrgyógyászatig több helyen is megfordult már segítségért, de sehol nem tudtak megoldást nyújtani számára.

Kati 4 hónappal ezelőtt azért jött el hozzánk egy holisztikus táplálkozási életmód programra, mert ahogy a lenti képen is látszik, valami ismeretlen okból rendszeresen ödémásan vörösre dagadt a szeme körüli terület, ami égett, fájt és viszketett is.

Senki nem gondolt rá, pedig már minden orvosok atyja Hippokrates is mondta: “Gyógyulásotokat a táplálkozásban keressétek!”

És valóban, az anyagcseretípus-mérés során, ahol az egyéni élelmiszer intoleranciát is teszteljük kiderült, hogy Katinak pont azok az alapanyagok vitték le a vitalitását, amelyek magas hisztamin tartalommal rendelkeznek.

A hisztamin, egy biogén amin, azaz egy szöveti hormon, amit az immunrendszer is termel és az allergiás immunválaszban van szerepe.

Tehát egy fontos kémiai molekula, ami akkor okoz problémát, ha túl sok szabadul fel belőle vagy túl sokat viszünk be belőle a táplálkozással és az azt bontó enzimatikus folyamatok nem kielégítőek.

Étkezéssel könnyű bevinni, mert az 22 fehérjeépítő aminosav egyikének, az L-hisztidinnek a lebontása során is keletkezik. Vannak a bélflórában olyan baktérium fajok, amelyek termelik is. Illetve vannak olyan anyagok amelyek gátolják a bontását.
Feltünő volt Kati esetében, hogy ha erősebb stresszt élt meg, akkor egyből belobbantak a tünetei.
A mellékvese által termelt kortizol stresszhormon ugyanis csökkenti a hisztamin bontását.
Bekértünk egy labort, amely eredménye is visszaigazolta a magas hisztamin szintet, az alacsony DAO enzim szintet és az emelkedett IgE szintet.
Az anyagcseretípusa szénhidrát típus lett, agyalapi mirigy hormontípus dominanciával.
Extra magas, 70%-os szénhidrát igényt mértünk, 15% fehérje és 15% zsír igénnyel.
Ennek megfelelően beállítottuk a táplálkozását, figyelembe véve a hisztamin intoleranciát is.
Kati egy szigorúbb élelmiszerlistát kapott, megbeszéltük mit mivel cseréljen le és helyettesítsen.
Megmutattuk, hogyan rakja össze az ideális tápanyagarányait, megbeszéltük hányszor és mikor, valamint mennyit egyen.
Speciális, személyre szabott étrendkiegészítő ajánlást is kapott.
A kontrollon örömmel számolt be, hogy:
– az allergiás bőrtünetek sokat javultak,
– nincs duzzadás, ödémásodás.
– a korábbi gyomorfájása is megszűnt.
– fogyott 5 kg- ottisztán zsírból.
– közérzete, erőnléte is sokat javult.
– alvása rendeződött.
Összességében úgy érzi magát, mint huszon évesen, de ha kicsit mellé eszik vagy erősebb stressz éri egyből felerősödnek a bőrtünetek.
Ezért most még mélyebbre ásunk, a következő lépés egy a széklet mikrobiom analízis lesz, hogy lássuk vannak-e hisztamint termelő bélbaktériumok, amiket ki kell speciális módon takarítani!!!
Szívből gratulálunk Katinak, hogy ilyen fegyelmezetten csinálja a programot, aminek igencsak látványos eredménye lett!
Köszönjük, hogy minket választott segítségül és támogatásul. Folytatjuk a közös munkát…