Krisztina rossz labor értékei 2,5 hónap után rendbe jöttek, javult gyulladásos pajzsmirigy alulműködése és 6,8 kg-ot fogyott

Krisztina a rossz labor értékeit látván önállóan diétába kezdett, amiről azt gondolta, hogy jó és egészséges. A diétát követően kiderült, hogy a labor értékei tovább romlottak. Ezután döntött úgy, hogy eljön hozzánk és szakember segítségét kéri.

2,5 hónap alatt nem hogy rendbe jöttek a májfunkciói és a koleszterin szintje, de gyulladásos pajzsmirigy alulműködése is javult! Emellett 6,8 kg-ot fogyott tisztán zsírból, kiegyensúlyozottabb és energikusabb lett.  Hogy értük el ezt a javulást?

Mielőtt eljött hozzánk, csökkentette szénhidrát bevitelét, zsírszegény tejtermékeket fogyasztott és teljeskiőrlésű pékárut vásárolt. Miért nem volt ez jó Neki?

Először is, mert Krisztina szénhidrát típus lett, ami azt jelenti, hogy kevés fehérjében és még kevesebb zsírban gazdag élelmiszerre és több jó minőségű szénhidrátban gazdag élelmiszerre van szüksége.

A vegetatív idegrendszerének szimpatikus oldala erősebb (amit a zsírok és a fehérjék erősítenek), így a gyengébbik paraszimpatikus oldalt kell megtámogatnunk (több jó minőségű szénhidráttal). Így tud a vegetatív idegrendszere kiegyensúlyozottan működni, és így áll helyre az optimális anyagcseréje sejtszinten. Mivel Krisztina nem vitt be elegendő mennyiségű szénhidrátot, ráadásul azt a keveset sem abból, amiből kéne, ez negatívan hatott rá sejtszinten, csökkent az energiája és tovább romlott egészségi állapota. Gyulladásos pajzsmirigy alulműködésére is negatívan hatott a szénhidrát csökkentett táplálkozás, hiszen a pajzsmirigy szimpatikus bekötés alatt van, ami egyébként is erősebben funkcionált a szervezetében, és amit ő tovább erősített a több fehérje bevitellel. Ha egy szimpatikus dominanciával rendelkező nem figyel oda a pajzsmirigyére, az hajlamos lesz a túlműködésre, majd miután kifárad, alulműködésre. Ezt nem csak szénhidrát csökkentett táplálkozással tudjuk tovább súlyosbítani, hanem pajzsmirigyet terhelő ételekkel is. Ilyen például a glutén. A glutén egyébként is egy antitápanyag, ami a legtöbb gabonafélében megtalálható. Prolaminjai (fehérjéi) ellenállnak a gyomor emésztőenzimjeinek, így az emésztetlen fehérjék a belekbe kerülnek. Bélben a szöveti transzglutamináz enzim módosítja őket, ami aktiválja az immunrendszert, hogy bontsa le ezeket a fehérjéket, megakadályozva a toxinok kialakulását. Ez helyi gyulladásos reakciót fog kiváltani a belekben, ami bélnyálkahártya károsodáshoz, bélflóra pusztuláshoz vezet. Ez hosszútávon oly mértékű károkat okozhat, hogy a bél áteresztővé válhat, így az emésztetlen fehérjerészecskék bejutva a véráramba, autoimmun folyamatokat is beindíthatnak. Ilyenkor a glutén hatására olyan antitestek termelődnek, amelyek a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadják, hiszen a gliadinnak (búzafehérje) a molekuláris felépítése nagyon hasonlít a pajzsmirigyére. Krisztina hiába fogyasztott teljes kiőrlésű pékárut, azokban ugyanúgy ott van a glutén, tehát folyamatosan terhelte vele a már egyébként is kifáradt pajzsmirigyét. Miután kivettük az étrendjéből a glutént, egyből javult a pajzsmirigyének állapota.

A másik antitápanyag, amit Krisztina fogyasztott az a tej, illetve a tejtermékek. Hiába veszünk zsírcsökkentett árut, a tejfehérje és a hormonok ugyanúgy benne lesznek, amik megterhelik a szervezetet, toxikusan hatnak és csökkentik a sejtvitalitást. Növeli az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor) szintet a szervezetben, ami bizonyítottan fokozza a tumorsejtek növekedését, tehát összefüggésbe hozzák még a rák kialakulásával is. Emellett a kazein (tejfehérje) magas inzulin választ vált ki, mely leterheli a hasnyálmirigyet, ráadásul az agyalapi és petefészek hormontípusba tartozó embereknek hormonális elhízást okoz. Mivel Krisztina elsődleges domináns hormontermelő mirigye pont az agyalapi, így a tejtermék duplán volt számára rossz hatással. Amíg a pajzsmirigyről és a domináns hormontermelő mirigyekről nem vesszük le a terhelést, addig a fogyás sem tud beindulni kellő mértékben a szervezetben.

Ezekkel a finomhangolásokkal és a típusának megfelelő étkezéssel elkezdődött szervezetének regenerálása, mely mérhető volt, mind a testösszetétel, mind a labor értékek alapján. Gratulálunk Krisztinának az eredményhez!

Üdv

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor