Luca 5 hónap alatt 30%-ról 75%-ra emelte sejtvitalitását, miközben elmúltak menstruációs panaszai és emésztése is helyreállt

Luca tavaly októberben járt nálam először, azzal a céllal, hogy egy olyan kiegyensúlyozott, tartható étrendet állítsunk össze, mely támogatja ideális formájának megtartását, miközben hozzájárul egészségi állapotához és növeli vitalitását is.

Ekkora arról számolt be nekem, hogy néhány hónapja kifejezetten alacsonynak érzi energiaszintjét, miközben gyakran előfordul, hogy puffad és hasi diszkomfortérzete is van.

Mindemellett menstruációja sem volt az igazi. Nagyon erős, görcsösként írta le, melyet rendszeresen barna pecsételő vérzés előzött meg. Továbbá pedig még erős víz visszatartásos tünetek is kísérték, akár 4-5kg vizet is visszatartott a ciklus ezen szakaszában a szervezete, ami igencsak zavaró jelenség volt számára.

Ezeket kísérte még a gyakori kedvtelenség és a sápadtság is.

A tanácsadás során a részletes anamnézist követően elvégeztem az anyagcseretípus-mérést Lucánál, mellyel megtudtuk, hogy vegetatív idegrendszeri beállítottsága szimpatikus.

A vegetatív idegrendszerünk tulajdonképpen azokért a funkciókért felel a szervezetünkben, melyeket nem tudatosan irányítunk és két oldala van:

  • a szimpatikus, aktív oldal, ami a gyorsító, lebontó folyamatainkért felel
  • és a paraszimpatikus, passzív oldal, ami a raktározó, nyugalmi funkcióinkat irányítja

A vegetatív vagy másnéven autonóm idegrendszer behálózza az egész szervezetünket és vannak olyan szervek, szervrendszerek, melyeket az egyik oldal, vannak, amelyeket pedig a másik oldal irányít, ezért nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozzuk a két oldal működését.

Lucának a szimpatikus oldala volt erősebb, a paraszimpatikus pedig gyengébb, így mivel a paraszimpatikus oldalt a szénhidrátok erősítik, egy szénhidrátban gazdag táplálkozást javasoltam számára az egyensúly elérése érdekében. Természetesen a számára megfelelő arányban kiegészítve fehérjékkel és zsírokkal.

Kiderült a mérés során továbbá, hogy Luca sejten belüli anyagcsere folyamatai szerint, lassú égetésű típusba tartozik, melyet szintén egy szénhidrátban gazdag táplálkozással tudunk optimalizálni.

Figyelembe vettük továbbá a hormontípusát is.

A női szervezetben négy olyan hormontermelő mirigy van, ami bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után aktívabban működik. Ilyenek az agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese és a petefészek. És mindenkinél van egy, de van, akinél kettő is, ami dominánsan működik, tehát már alapból is aktívabb.

A csavar pedig abban van, hogyha én például nem tudom melyik a domináns hormontermelő mirigyem és folyamatosan olyan élelmiszereket fogyasztok, melyekkel még pluszban stimulálom is, akkor egy állandó leterheltség alatt tartom, ami különböző egészségügyi problémákhoz, hormonális egyensúlytalansághoz, vagy hízáshoz is vezethet.

Lucának a domináns a pajzsmirigy volt, a másodlagos pedig az agyalapi mirigy. Ennek mentén kivettük az étrendjéből, azokat a tápanyagokat is, melyek leterhelik ezeket a mirigyeket.

Végül de nem utolsó sorban pedig kiiktattuk azokat az egyéb élelmiszereket, amik Luca sejtszintű vitalitását csökkentették, ami ekkor 30%-on volt, tehát a sejtjei a rossz energia ellátottság tartományában gyakorlatilag vegetáltak. Célunk az volt, hogy ezt először 60%-os megfelelő majd a későbbiekben, akár a 80-100%-os kiváló tartományba hozzuk.

5 hónappal később a kontroll alkalmával, Luca boldogan számolt be róla, hogy menstruációs panaszai megszűntek. Nincsenek többé görcsök és a barna pecsételő vérzés sem jelentkezik már, enyhült továbbá a vízvisszatartás is.

Emésztése teljesen rendszeressé vált és elmúltak a puffadásos tünetek is.

Emellett pedig jóval energikusabbnak és összességében közérzetileg, hangulatilag is jobban érzi magát, ami nem is csoda, mivel az 5 hónap alatt vitalitása a 30%-ról egészen 75%-ra emelkedett!

Gratulálok a fantasztikus eredményekhez! Csak így tovább!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási referens