Marianna gyógyíthatatlan autoimmun gyulladásos pajzsmirigy alulműködése 3 hónap elteltével gyógyulni kezdett új étrendjének köszönhetően, miközben 8 kg-ot fogyott

Marianna 5 éve Hashimoto szindrómával küzd.

Erről a betegségről ezt írja a Wikipédia:

A Hashimoto-thyreoiditis (lymphocytás vagy autoimmun thyreoiditis) autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet.

A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A nevét Hasimoto Hakaru (1881–1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget.

Valóban Mariannának is gyógyszeres kezeléssel állították be a pajzsmirigy hormon értékeit. Legnagyobb bánatára, annak ellenére, hogy a TSH szintje optimalizálódott, mégsem tudott lefogyni. (Az agyalapi mirigy szabályozza a pajzsmirigy hormontermelését az általa termelt TSH hormonnal. Ha az agy hipotalamusz része azt érzékeli, hogy nincs elég pajzsmirigy hormon a szervezetben, akkor utasítja az agyalapi mirigyet, hogy több TSH hormon termeléssel “rúgja fenékbe”, hogy jobban működjön. Ezért amikor valami oknál fogva a pajzsmirigy alulműködni kezd, akkor a TSH szint megemelkedik a vérben. Ez arra utal, hogy a pajzsmirigy lustálkodik. Ilyenkor szintetikus T4 hormon gyógyszeres pótlásával szokták beállítani az ideális értéket.)

Ez történt Mariannánál is. A gond ezzel csak az, hogy a pajzsmirigy továbbra is gyulladásban marad. Ugyanis ez csak tüneti kezelés, ami viszont elengedhetetlen, de magát a problémát, a gyulladást nem oldja meg. Ugyanis a gyulladást az immunrendszer, ezen belül a T-limfociták hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulin) antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja. A betegség során ezek az antitestek a vérből kimutathatók.

Igen, amikor első alkalommal Marianna labor eredményeit átnéztük, látszott is, hogy az Anti-TPO (ez a tireoperoxidáz) és a Anti-Tireoglobulin szintje is az egekben volt. Ez a pajzsmirigy gyulladás egyértelmű jele és annak pusztulásával járó folyamatot mutatja.

Miután megcsináltuk neki az anyagcseretípus-mérést, ahol egyéni intoleranciákat is néztünk, kiderült, hogy érzékeny a gluténre. A glutén egy fehérje ami a legtöbb gabonafélében megtalálható. Mivel a glutén prolaminjai (fehérjék) ellenállnak a gyomor fehérje bontó enzimeknek, ezért bejutnak a bélbe. A bélben egy enzim (szöveti transzglutamináz) módosítja őket és ez aktiválja az immunrendszert. A szervezet ellenanyagokat kezd el termelni, hogy közömbösítse ezeket a fehérjéket és kitakarítsa a glutént a belekből, így megakadályozva a toxinok (mérgek) felhalmozódását. Ez viszont a bélben helyi gyulladásos reakciót okoz, ami hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a tápanyagok felszívásához szükséges nyálkahártya felület is. Ez odáig tud fajulni, hogy a bél áteresztővé válik (ez azt jelenti, hogy a bélfalon olyan anyagok is áthatolnak és bekerülnek a véráramba, amelyeknek nem szabadna) és a glutén prolaminjai is bejutnak a véráramba. Ilyenkor a szervezet még erősebb immunválaszt produkál, ami már a vérképben is kóros elváltozásokat mutathat.
Ilyenkor a glutén hatására olyan antitestek jelennek meg, amelyek a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadhatják.

Ugyanis a glutén búzaproteinjének, a gliadinnak a molekuláris felépítése nagyon hasonlít a pajzsmirigyére. Ezért azok az antitestek, amelyeket elvileg a szervezet azért termelt, hogy a gliadint elpusztítsa, tévedésből a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadják, mert összetévesztik vele. Ez autoimmun pajzsmirigy gyulladást és ezzel együtt annak alulműködését tudja okozni vagy más néven Hashimoto szindrómát.

Ezzel elértünk a probléma gyökeréhez. Megoldásként Marianna megkapta az anyagcseretípusának megfelelő étrendjét, kiegészítve az ilyenkor szükséges autoimmun pajzsmirigy protokollal. Ennek többek között az egyik eleme a glutén kiiktatása volt. Megjegyzem Marianna egy olyan úgynevezett “fehérje” típusba tartozott, akiknek a búza eleve alapból tiltó listás.

Kicsivel több, mint 3 hónap elteltével a kontrollon mosolyogva néztem, hogy Marianna friss labor értékeiben az Anti-TPO szint több mint 800 U/ml-ről lecsökkent közel 200 U/ml-re, az Anti-Tireglobulin szintje 250 U/ml-ről átlépett az egészséges tartományba!!! Közben 8 kg-ot fogyott és a CRP (C-reaktiv protein, ami egy gyulladáskeltő citokin és krónikus gyulladás jelét mutatja a vérképben) szintje is normalizálódott.

Igen, Marianna a legjobb úton van a gyógyulás felé, mert az emberi szervezett alapvető beállítottsága az egészség és képes regenerálódni, ha levesszük róla a terhelést és támogatjuk, hogy visszaálljon a belső egyensúly. Csak tudni kell a kiváltó okot és a nem csak tünetet kell kezelni, hanem megoldást találni és persze utána ennek megfelelően cselekedni!

 

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor