Tibor 8kg-ot fogyott tisztán zsírból, miközben sejtszintű vitalitása és hasnyálmirigy kapacitása is 20%-ot javult

Tibor azért keresett fel minket, hogy segítsünk rendbe tenni a táplálkozását, mert hasmenéssel, kóros elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdött.

A vérképében a gyógyszerszedés ellenére az éhomi cukra 8,6, a HgA1C szintje 68,3 volt.

JEGYEZD MEG: A HgA1C szint magas a szervezetben, az az előrehaladott glikáció jele a testben

Ezt azt jelenti, hogy vérben annyira sok a cukor, hogy a hasnyálmirigy már nem képes annyi inzulin hormont előállítani, hogy az bekerüljön a sejtekbe és energiává alakuljon, vagy zsír formájában raktározódjon. Vagy már a sejteken lévő inzulin receptorok fel sem veszik, mert rezisztensé váltak.

Ilyenkor bizony a cukor a vérben marad, amit a szervezet úgy próbál kompenzálni, hogy a vörösvértestek is felveszik a cukrot, hogy csökkentsék a magas inzulin termelés káros hatásait. Emiatt viszont a vörösvértestek összetapadnak és ebbe a ragacsos termékbe beleragadnak még hormonok és egyéb fehérjék is. Az összetapadt és összecsomósodott vörösvértestek emiatt nem tudják odaszállítani az éltető oxigént és tápanyagokat a vékony kapillárisokon (hajszálerek) keresztül a sejtekhez, illetve nem is tudják onnan elszállítani a salakanyagokat. Emiatt ezek a sejtek elkezdenek pusztulni. Ez okozza többek között a kezeletlen cukorbetegeknél a vakságot és a végtag üszkösödést.

Emellett Tibor vérében magas volt a triglicerid (vérzsír), valamint a húgysav szint is. A mellékveséje túlműködött, ami szabályozatlan kortizol lavinát indított el a testében. Emiatt kialakult nála a leptin rezisztencia, ami kóros elhízáshoz vezetett.

Ha a leptin szintet nem tudja érzékelni az agy hipotalamusz része (központi számítógép), akkor a test nem kapja meg a parancsot a fogyásra.

Leptinrezisztenciát tud okozni a magas triglicerid szint, az inzulinrezisztencia, a magas kortizol szint és a krónikus gyulladás is.

Tibornál a 4 káros tényezőből 3 jelen volt. Ennek következtében testsúlya már átlépte a 130 kg-ot, testzsír %-a a 42%-ot súrolta, a zsigeri (belső szerveken lévő zsír) pedig extrém magas 28-at mutatott (9-ig van az egészségügyi határérték). Tehát a kóros elhízását már egy metabolikus szindróma is színezte.

Tibor egészségügyi helyzete több mint kritikus volt. A teste időzített bombaként ketyegett.

De Tibor egy előadásunkon találkozott velünk és meghallgatott minket. Ekkor döntött úgy, hogy ez így nem mehet tovább és változtatni fog.

Megcsináltuk neki a komplett anyagcseretípus-mérést, amit kiegészítettünk funkcionális táplálkozási protokollokkal is. Fehérje táplálkozási típus profillal és elsődleges mellékvese, másodlagos agyalapi mirigy hormonmirigy dominanciával epigenetikailag háromszoros hajlama volt az elhízásra. Beállítottuk az étrendjét és nem a kcal bevitel csökkentettük le. Bőségesen ehetett napi 2400 kcal-t, ami nem kevés, úgyhogy nem éhezett.

Mondtuk neki, hogy állapota miatt fontos, hogy amennyire csak tudja, tartsa a diétát, mert egy degenerációból akarunk regenerációt elérni. ilyenkor zéró tolerancia, azaz mellé evés javasolt.

Tibor felesége segítségével komolyan vette a tanácsadáson elmondottakat. A helyzet az, hogy komolyan megijedt, amikor szembesítettem állapotával és elmagyaráztuk neki a testében zajló biokémiai folyamatok ok-okozati összefüggéseit. Felkészítettük arra is, hogy igen lassú javulás várható csak, mert először a hormonegyensúlynak kell helyreállnia, ami 6-12 hónap is lehet.

Félév elteltével visszajött hozzánk kontrollra.

Elmondása szerint 70-80%-ban tudta betartani az ajánlásokat. Elhozott egy friss labor eredményt is, amit áttanulmányozva örömmel láttuk, hogy a triglicerid szintje belépett a normál tartományba. A húgysav szintje, annak ellenére, hogy fehérje típusként sok hús fogyasztását ajánlottam neki, szintén a normál tartományba lépett. Ezt eddig semmilyen diétával nem tudta elérni. Az éhomi cukra lement 7,1-re úgy, hogy már csak egy negyed cukorgyógyszert szed és a HgA1C szintje is 21%-ot csökkent.

A kontroll mérésen látszott, hogy a sejtvitalitás 20%-ot javult, ezzel belépett a normál tartományba, hasnyálmirigy kapacitása szintén 20%-ot javult és emellett izomtömege megtartásával 8 kg-ot fogyott zsírból, aminek egy része a hasi zsírjából ment le!

Nagyon megdicsértük és gratuláltunk neki és üzenve a feleségének is, az eddigi eredményéhez. Tibor a legjobb úton van a gyógyulás és az egyensúly felé. Elmondta, hogy az az egyik célja, hogy decemberre teljesen elhagyja a cukor gyógyszerét. Csillogott szemében a remény, sugárzott róla az elszántság, hogy megcsinálja. Le fog fogyni és ki fog csattani az egészségtől, mert most már tudja, milyen úton menjen e felé.

 

Szántai Zsolt[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[porto_block name=”Banner2″]