Tünde 5kg-ot, László pedig 10 kg-ot fogyott tisztán zsírból, emellett mindketten elérték a 80%-os sejtvitalitást is!

Tünde és László 1,5 éve voltak nálunk először táplálkozási tanácsadáson. Mindketten elhatározták, hogy változtatni akarnak életmódjukon és tudatosabban akarnak táplálkozni. Különösebb egészségügyi kihívásuk nem volt, de mindketten hullámzó energiaszintről és némi súlyfeleslegről is beszámoltak, amitől szerettek volna megszabadulni.

Miután alaposan ki lettek kérdezve életmódbeli szokásaikról, elvégeztünk náluk különböző műszeres méréseket is, hogy megállapíthassuk, milyen táplálkozási- és hormontípusba tartoznak, illetve milyen egyéni ételérzékenységeik vannak. A mérések során kiderült, hogy bizony mindkettőjük sejtszintű vitalitása 40%-on van, ami egy alultáplált állapotot jelent, ezért érezték magukat többször fáradtnak. László 15 kg súlyfelesleget cipelt magán, Tünde pedig 8 kg-ot. Bizony jól érezték, hogy most érdemes változtatniuk, mert ha továbbra is ezt az irányt követik, akkor előbb-utóbb komolyabb egészségügyi kihívásokra is számíthattak volna.

Az anyagcseretípus-mérés alapján mindketten úgynevezett „gyorségetésű – fehérje” típusba tartoztak. Ez nem azt jelenti, hogy gyors az anyagcseréjük és bármit megehetnek, sőt! Ez a táplálkozási típus kifejezetten hajlamosabb a cukorbetegség könnyebb kialakulására, mert sejt szinten a lebontott szénhidrátokat, amelyek szőlőcukor formájában keringenek a vérben, gyorsabban képesek átalakítani energiává. Náluk az úgynevezett glikolízis gyorsabban megy végbe, ami miatt, ha ez a folyamat nincs lassítva, akkor a sejten belüli energianyerés nem lesz optimális, a hasnyálmirigy pedig le lesz terhelve. Ahhoz, hogy a szőlőcukor a vérből a sejtekbe jusson, a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormonra van szükség. Ebbe a típusba tartozó emberek, ha finomított szénhidrátforrásokat esznek vagy egy étkezésen belül a tápanyagarányok tekintetében szénhidrátban gazdag táplálkozást követnek, akkor nagyon könnyen leterhelik a hasnyálmirigyüket, ami ilyenkor rengeteg inzulint fog előállítani, hogy a gyorsabban zajló szénhidrát anyagcseréhez biztosítsa azt. A tartósan magas inzulinszint számos egészségügyi problémát tud okozni. Ilyen lehet az inzulinrezisztencia, leptinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, elhízás, rák, tesztoszteron-szint emelkedés, bélbaktérium-egyensúly felborulása.

Tehát Tünde és Gábor esetében az egyik fő szempont volt, hogy a sejt szinten eleve gyorsan zajló szénhidrát-anyagcsere folyamataikat lassítsuk, több fehérjében és zsírban gazdag táplálékbevitellel. Emellett a vegetatív idegrendszeri beállítottságuk alapján, a szimpatikus (gyorsító, lebontó) folyamatokat is erősíteni kellett, mert ez az oldal gyengébben működött náluk. A vegetatív idegrendszeri egyensúly az egészségünk egyik alapja. Hiszen a vegetatív idegrendszer fő feladata a belső egyensúly, az un. homeosztázis fenntartása. Ha valamelyik oldal lényegesen dominánsabban működik, akkor azok a szervek és szervrendszerek, amelyek a gyengébben működő oldal irányítása alatt állnak bizony rosszabbul fognak teljesíteni. A táplálkozás pedig az egyik legjobban befolyásoló tényező, ami hatással van a vegetatív idegrendszeri egyensúlyra. Bizony attól függően, hogy milyen típusba tartozunk és hogyan táplálkozunk, befolyásoljuk a fizikai közérzetünkön túl a hangulatunkat is. Hiszen a vegetatív idegrendszer kapcsolatban van az agy központi irányítórendszerével, a hipotalamusszal, ami összeköttetésben van az érzelmeinket befolyásoló limbikus rendszerünkkel is.

Emellett figyelembe vettük még a domináns hormontermelő mirigy beállítottságukat is, valamint egyéni érzékenységeiket. Mivel nagyon hasonló típus kombinációval rendelkeztek, kicsit könnyebb dolguk volt a gyakorlatban összeegyeztetni új diétájukat. Bár nem tudták korábban milyen típusúak, de egy párként igazán jól választottak, mert együtt, hasonló étrendet betartani sokkal könnyebb.

A közös munkának meg is lett az eredménye, mert a táplálkozási szokásaik megváltoztatásával Tünde és László sejtszintű vitalitása a kontroll mérés alkalmával már 80%-os kiváló értéket mutatott. László 10 kg-ot fogyott tisztán zsírból, Tünde pedig több, mint 5 kg-ot. Mindketten kicsattannak az energiától és kifejezetten élvezik új életmódjukat!

 

Szántai Zsolt