Viki 14kg-ot fogyott tisztán zsírból, pajzsmirigye regenerálódásnak indult és vitalitása is 30%-ot emelkedett

Viktória idén februárban látogatott el hozzánk táplálkozási tanácsadásra. Előtte 11 hónappal adott életet gyermekének, akit még szoptatott. Fő célja az volt, hogy lefogyjon, mert sajnos a várandóság alatt felszaladtak rá a kilók, amit sehogy sem tudott leadni. Fogyását az is nehezítette, hogy pajzsmirigy alulműködéssel is küzdött, amire szintetikus hormon gyógyszert szedett.

Mielőtt megcsináltuk volna neki az anyagcseretípus-mérést, alaposan kikérdeztük életviteli és táplálkozási szokásairól, valamint átnéztem a labor eredményeit is. Annak ellenére, hogy napi 75 mg Letrox pajzsmirigy hormonpótló gyógyszert szedett a TSH értéke 5,5 volt, ami bizony a referencia tartomány felső határán kívül esik.

A TSH hormonnal vezérli az agyalapi mirigy a pajzsmirigyet, aminek túlzott elemelkedése a pajzsmirigy alulműködésére utal.

FONTOS: Ha nincs elég pajzsmirigy hormon a vérben, akkor azt a hipotalamusz (nevezhetjük az agy központi számítógépének, ami minden információt elemez, hogy mi zajlik a testben) érzékeli és TRH hormont bocsájt ki, amivel stimulálja az agyalapi mirigyet, hogy az tovább serkentse a TSH hormonnal a pajzsmirigyet és így a pajzsmirigy elvileg több hormont fog termelni. A TSH optimális labor értéke, egyébként 1-1,5 mIU/L.

Minél magasabb a TSH, elvileg annál jobban alulműködik a pajzsmirigy. Magyarországon a referencia tartomány felső (ami még elvileg megfelelő értéken belül van) határa 4,5 mIU/L. A probléma ezzel csak az, hogy 2 mIU/L felett már a pajzsmirigy kezd alulműködni.

Ráadásul önmagában a TSH érték nem ad teljes képet, hiszen szintjének alakulását nem csak az befolyásolja, hogy mennyi pajzsmirigy hormon kering a vérben, hanem az is, hogy mennyi hormonra van szüksége a szervezetnek és mennyi PM hormont képes a szervezet tolerálni.

Ezen kívül az is fontos, hogy ahhoz, hogy valakinek a pajzsmirigy alulműködéses tünetei megszűnjenek és beinduljon a fogyása is, még arra is szükség van, hogy a pajzsmirigy által, 90% -ban termelt T4 inaktív előhormon átalakuljon aktív T3 hormonná. A T3 aktív hormon az, ami ki tudja fejteni a hormonális hatását a sejtekben. Tehát önmagában kevés az, hogy a pajzsmirigy elég T4 hormont termel, vagy ennek hiányát szintetikus T4 hormongyógyszerrel pótoljuk. Ha nem alakul át megfelelő mennyiségben a T4 hormon T3 hormonná, akkor hiába a gyógyszer, az alulműködéses tünetek fenn fognak maradni.

Egyik ilyen pajzsmirigy alulműködéses tünet a hízás. Hiszen a pajzsmirigy aktív hormonja, a T3 az, ami minden sejtre hatással van, ezáltal fokozza az anyagcsere aktivitást és támogatja a fogyást. Ha ez a folyamat nem megfelelően működik, akkor hiába a hormonpótló gyógyszer, a fogyás nem fog beindulni.

A T4 inaktív hormon T3 aktív hormonná átalakítása a célsejtek membránjában történik többek között, amit számos dolog meg tud akadályozni. Ilyen például, a szelénhiány, ugyanis a szeléntartalmú dejodináz enzim alakítja át a T4 hormont aktív T3 hormonná. Gátolja az átalakítást a gyulladás is, mert a gyulladáskeltő citokinek, amelyek olyan jelzőmolekulák, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, károsíthatják a sejtmembránt és ezzel együtt az átalakítási képességet. Csökkenti az átalakítási képességet az emelkedett kortizol hormonszint (anti stresszhormon), valamint ha a mikrobiom egyensúly felborul.

A mikrobiom a velünk szimbiózisban élő bélbaktériumok összefoglaló neve.

JEGYEZD MEG: Bizony ezek a bélbaktériumok abban is szerepet játszanak, hogy a T4 hormon mindegy 20%-át átalakítsák T3-á, az általuk termelt bél-szuflatáz enzim segítségével.

Ha ez az egyensúly felborul, akkor csökken a bél-szuflatáz enzim termelés is, mert ezt az egészséges bélbaktériumok termelik.

Viktória esetében 3 dolog is volt, ami megakadályozta ezt a folyamatot.

A vérképében látszott, hogy krónikus gyulladás van a szervezetében, mert a CRP értéke 8,8 volt. A CRP egy gyulladáskeltő fehérje molekula, aminek emelkedése fokozza a gyulladásos folyamatokat. Nők esetében ennek optimális értéke 1 mg/l. Tehát az első feladat a gyulladás csökkentése volt, hogy ezzel is támogassuk a pajzsmirigy hormon átalakulást a sejtekben.

A második dolog a szelénpótlás volt. Ha valaki szintetikus pajzsmirigy hormont szed, akkor szelén kötelező elem. Viszont nem mindegy, hogy milyen!

A szervetlen formájú nátrium szelenit vagy szelenát, ami a legtöbb étrendkiegészítőben megtalálható, kifejezetten veszélyes és hatástalan. Helyette szerves szelén, mint a szelenometionin vagy a még jobb szelenocisztein javasolt.

A harmadik gátló tényező Vikinél az ösztrogéndominancia volt. Szervezetében az ösztrogén (női nemi hormon) és a progeszteron (anyahormon, jó pár egyéb hormon előanyaga) egyensúly fel volt borulva. Ez szintén laborból lehetett visszaigazolni. Ha egy nőnek a ciklusa 21. napján levett progeszteron és ösztradiol értékének az aránya nem éri el a 200:1-et, hanem ennél alacsonyabb, akkor ösztrogéndominancia áll fent. Az ösztrogéndominancia számos betegség melegágya és többek között pajzsmirigy alulműködést is tud okozni. Ezt úgy teszi, hogy ilyenkor a májban több TBG (pajzsmirigy hormont megkötő fehérje) szintetizálódik. Mivel csak a szabadon és nem fehérjéhez kötött hormonok tudnak hormonális aktivitást kifejteni, ezért ha túl magas a TBG, akkor a pajzsmirigy hormonok szintén inaktívvá válnak. Vikinél ez az arány csak 95:1 volt, ami erős ösztrogéndominanciát mutatott.

Emellett helyre kellett tenni Vikinél a leptinrezisztenciát is, hiszen ha a hipotalamusz nem érzékeli mennyi a leptin szint a vérben (ami szintén egy hormon, amit a zsírsejtek termelnek), akkor nem fogja kiadni a parancsot a fogyásra, hogy a pajzsmirigy hormonok segítségével a máj alakítsa át energiává a zsírraktárakat. Nála a leptinrezisztencia javítását a kortizol (stresszhormon) szint és a gyulladás csökkentésével, valamint az inzulin szint stabilizálásával tudtuk támogatni.

A táplálkozási- és hormontípusának figyelembe vételén túl, úgy állítottuk össze Viki diétáját, hogy alkalmaztunk olyan funkcionális táplálkozási protokollokat, amelyek segítségével:

  • támogattuk a vegetatív idegrendszere egyensúlyba kerülését,
  • optimalizáltuk a sejtanyagcserét,
  • stabilizáltuk a vércukor és inzulinszintjét
  • levettük a terhelést a domináns hormontermelő mirigyeiről,
  • csökkentettük a kortizol szintet
  • csökkentettük a gyulladást,
  • támogattuk az ösztrogén-progeszteron egyensúly visszaállítását
  • támogattuk a pajzsmirigy működését

Meg kell jegyeznem, hogy Viki, a testösszetétel mérése alapján a kórósan elhízott kategóriába került, hiszen a gyógyszer fogyasztása ellenére akkora hormonális egyensúlytalanság volt a szervezetében, hogy testzsír %-a meghaladta az 50%-ot. Az ő korában ennek ideális tartománya 24-26% lenne. Tehát nagyon messziről indultunk.

Viki elszántságának és fegyelmezettségének köszönhetően, az útmutatások alkalmazásának hatására, 7 hónap alatt szervezetében beindultak a regenerációs folyamatok és a hormonális egyensúlytalansága javulni kezdett.

Ez mérhetően 14 kg minőségi fogyást eredményezett zsírból. Az újabb labor eredményei alapján TSH értéke 2,1-re csökkent, a CRP szintje 3-ra. 30%-ról 60%-ra emelkedett a sejtvitalitása és 20%-ot javult a hasnyálmirigy kapacitása is.

Bár még messze van a végcél, de Viki a legjobb úton van a teljes gyógyulás és optimális testforma elérése és megtartása felé.

Szántai Zsolt