Vivien tökéletes egyensúlyba hozta vegetatív idegrendszerét, teljesen optimalizálta sejtanyagcseréjét és bekerült az egyensúlyi típusok táborába

Vivien 2 évvel ezelőtt jött el hozzánk első alkalommal táplálkozási tanácsadásra. Már akkor is lenyűgözött elszántsága, önfegyelme és tudatossága.

Általában hozzánk komoly egészségügyi kihívásokkal szoktak érkezni az emberek. Viviennek enyhe allergián, néha puffadáson és hasfájáson túl nem volt különösebb problémája, még a test összetétele is rendben volt.

Már akkor is odafigyelt a táplálkozására és rendszeresen eljárt aktívan edzeni is. Már akkor 21 évesen azon elenyésző számú ifjú hölgyekhez tartozott, aki fiatal koruk ellenére, tisztában vannak azzal, hogy az egészségünk mekkora kincs és a jó vitalitás, a jó forma nem a szerencse vagy a genetikai áldása elsősorban, hanem 80%-ban az életmódé.

Azért a műszeres mérésnél kiderült, hogy mennyire fontos, hogy ne csak elszántságból és akaratból csináljuk a dolgokat, hanem okosan is. Hiszen hiába teszi a dolgát az ember és hoz áldozatokat, rak bele erőfeszítést, időt, energiát, hogy jobb eredményt érjen el, ha nincs a kezében a megfelelő térkép, amivel a leggyorsabban és legkönnyebben tudja elérni a célját, akkor könnyen eltévedhet.

Vivien sejt szintű vitalitása (azt mutatja meg egy 0-100-ig lévő skálán, hogy a jelenlegi életmódunkkal a sejtjeink hány %-ban vannak ellátva energiával), tudatos életmódja ellenére, első alkalommal csak 40%-ot mutatott, ami az alultápláltság szintje.

 

A hasnyálmirigy kapacitása (azt mutatja meg, hogy a hasnyálmirigy, ami részben emésztőenzimeket, részben hormonokat termel, mennyire van leterhelve és kimerülve a cukoranyagcsere szabályozása szempontjából) pedig 30%-ot, ami egy erőteljesen leterhelt hasnyálmirigy működésre utalt.

Mivel minden hormontermelő mirigy kapacitása véges, ezért ha túlterheljük, akkor egy idő után ki tud fáradni és kimerül, aminek következtében egyre kevesebb hormont fog tudni előállítani.

Ha a hasnyálmirigy már nem képes előállítani kellő mennyiségű inzulin hormont, akkor a lebontott szénhidrátok, amelyek a vérben szőlőcukor formájában keringenek, nem tudnak bejutni a sejtek falán, hogy elégetésre kerüljenek és kialakul a cukorbetegség.

Az anyagcseretípus-mérés során pedig kiderült, hogy Vivien egy un. paraszimpatikus „fehérje” típus, akinek a vegetatív idegrendszerében (ami olyan funkciókért felel a szervezetben, amelyeket nem tudatosan irányítunk és fő feladata a test belső egyensúlyának a fenntartása, behálózza az egész testünket és két fő ága van a szimpatikus, aktív, valamint a paraszimpatikus, passzív oldal) a nyugalmi, építő, raktározó funkciókat szabályozó oldal volt dominánsabb.

Ezt azt jelenti, hogy bizony hízása hajlamosabb és azok a szervek, szervrendszerek, amelyek a vegetatív idegrendszerének aktív (szimpatikus) vezérlése alatt vannak elsődlegesen gyengébben működtek.

Tehát az egyik fő feladat az ő esetében az volt, hogy olyan táplálkozási módot kövessen, amivel a vegetatív idegrendszerének szimpatikus ágát tudja erősíteni, hogy egyensúlyba hozza azt.

Bizony a táplálkozás az egyik legerőteljesebben visszaható tényező, ami befolyással van a vegetatív idegrendszeri egyensúlyunkra. A szimpatikus ágat a fehérjében és zsírban gazdag, míg a paraszimpatikus ágat a szénhidrátban gazdag ételek erősítik. Ezért lett Vivien „fehérje típus” mert neki a szimpatikus ágat kellett jobban ingerelnie.

A másik fontos tényező, amit figyelembe vettünk az egyéni epigenetikai kódja szempontjából az a sejtanyagcseréje volt. Mint tudjuk minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van, tehát minden sejt „emészt”.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert amikor a tápanyagok (pl. fehérjék, szénhidrátok, zsírok), amelyek a sejtek felépítésében és energia ellátásában játszanak szerepet a bélrendszeren keresztül felszívódnak, majd bekerülnek a véráramba és bejutnak a sejtekbe, akkor ott elégnek és átalakulnak energiává. Ez az energianyerő folyamat a sejteken belül a mitokondriumokban zajlik.

A mitokondrium olyan, mint egy kazánház, átalakítja és elégeti a lebontott tápanyagokat, hogy ezzel biztosítsa a sejt számára a szükséges energiát, hogy az adott sejt optimális ellássa funkcióit. Tehát egészségünk és vitalitásunk szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy a sejtanyagcserénk milyen hatékonysággal szabadít fel energiát, hiszen több mint 50 trillió sejtről beszélünk, ami felépíti az emberi testet.

Az érdekesség az, hogy sejt szinten különböző sebességgel égetjük el a lebontott szénhidrátokat, emiatt a táplálkozásunk befolyással bír arra, hogy a mitokondriumokban milyen lesz az égetés hatásfoka. Van, akinél ez a folyamat gyorsabb, van, akinél lassabb, van, akinél optimális.

A képlet nagyon egyszerű, ha túl gyors valakinek a glikolízise (szénhidrát energiává történő alakítása), akkor azt több fehérje és zsír, valamint kevesebb szénhidrát bevitellel egyenlítjük ki, ha valakinek túl lassú, akkor azt kevesebb fehérje és zsír, valamint több szénhidrát bevitellel optimalizáljuk. Ennek az lesz az áldásos hatása, hogy optimálisan fog végbemenni az energianyerés és így sokkal több energia fog felszabadulni a sejtek számára, hogy ellássa feladatát.

Továbbá ezzel elkerülhetjük a mitokondrionális diszfunkciót (amikor a sejtanyagcsere abnormálisan kezd működni és elkezdenek pusztulni a mitokondriumok), ami a kóros sejtburjánzás (pl. rák) egyik fő kiváltó oka. Vivien esetében ez a sejtanyagcsere gyors volt, ezért több fehérje és zsír bevitellel „lassítottuk”.

A történet ezután nagy érdekesen folytatódott. Vivien szigorúan 3 hónap múlva visszajött kontrollra, hogy leellenőrizzük, hogyan reagált a szervezete az új diétára. Már ennyi idő elteltével vitalitása 25%-ot, hasnyálmirigy kapacitása 20%-ot javult, testzsír %-a csökkent, izom %-a nőtt, pedig amúgy is elég sportos formában volt már előtte is. Elmúlt az allergiája, puffadása és hasfájása is.

De a nagy változás most 2 év elteltével volt mérhető, amikor egy újabb kontrollra jött el hozzánk, mert azt érezte valami megváltozott benne. És tényleg! Az újabb kontrollmérésen kiderült, hogy Vivien annyira módszeresen tartotta az étrendjét az elmúlt két évben, hogy azzal sikerült a vegetatív idegrendszerét tökéletesen egyensúlyba hoznia és teljesen optimalizálnia a sejtanyagcseréjét is, így táplálkozási típus váltott és bekerült az EGYENSÚLYI típusok, oly kicsiny táborába.

A sejtanyagcseréje tovább emelkedett, ami átlépte a 80%-os kiváló tartományt, a testzsír %-a 22,7%-ra csökkent, izom %-a tovább emelkedett és elérte a 34,3%-ot. Ez egy olyan tökéletes állapot, amin már nem lehet tovább javítani!

Viviennek a fő cél ezután, már az marad, hogy ezt az ideális állapotot megtartsa. Ennek érdekében módosítottam a táplálkozási ajánlásokat, az átváltott típusnak megfelelően, hogy tovább támogassuk mind az idegrendszeri, mind az égetőrendszeri egyensúlyt, a sejtvitalitást és test összetételt. Azt hiszem ez a sugárzóan mosolygós arc mindent elárul. Ilyen egy ember, aki tökéletes egyensúlyban van, kicsattan az energiától és az egészségtől.

Szántai Zsolt