Sörélesztő, egy különleges szuper élelmiszer

Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban az egészségtudatos táplálkozásnak elemeivé váltak a különböző szuper élelmiszerek. Ilyen a Sörélesztő is, melyet az utóbbi években különleges ízéhez társult jótékony hatásai miatt kezdtek előszeretettel használni.

A sörélesztő a sörgyártás során használt Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtű gomba, melyet komlón vagy csíráztatott árpán, azaz malátán tenyésztik, majd hőkezelik és így lesz belőle inaktivált élesztő.

Elsősorban a sörgyártáshoz használják, viszont értékes beltartalmi paraméterei miatt az utóbbi évtizedekben egyes állatfajoknál takarmányozási alapanyagként és kiegészítőként is használják.

FONTOS: Gazdag fehérje, aminosav és nukleinsav forrás a szervezet számára. 16 különböző aminosavat tartalmaz: pl. lizin, metionin, cisztein, triotofán, treonin, valamint magas, több mint 50%-os a fehérje tartalma. Ásványi anyagok és nyomelemekben bővelkedik.

Javarészt króm, de magnézium, szelén, nátrium, kalcium, foszfor, szilícium, cink, réz, vas, jód is található benne, persze mindegyik természetes formában. Ezek mellett bővelkedik B-vitaminokban is.

Összetételének köszönhetően számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Magas természetes, B-vitamin, valamint fehérje tartalmának köszönhetően támogatja a szöveti regenerációt.

Ez különösen műtétekből, betegségekből felépüléskor, intenzív fizikai munka valamint kimerítő edzések után kiemelt jelentőségű.

Természetes B-vitamin tartalmának köszönhetően a szervezet összetett metilációs biokémiai folyamatait támogatja, melyek kiegyensúlyozott megfelelő működése a hosszú egészséges élet megélésében különösen jelentős szereppel rendelkeznek. (1, 2)

Erős gyulladáscsökkentő, valamint magas szelén tartalmának köszönhetően antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Antioxidáns, illetve B-vitamin tartalmának köszönhetően a szem egészségét is támogatja. Béta-glükán tartalmának köszönhetően fogyasztásának számos kedvező élettani vonatkozása lehet kezdve a szív- és érrendszer egészségének támogatásától a természetes immunitás fokozásáig. (2-7)

Magas króm, valamint cink tartalmának köszönhetően a vércukorszint stabilizálásában, illetve az éhség-jóllakottság érzésének szabályzásában ugyancsak fontos. (8, 9)

Az emésztőrendszer egészségét, a bélflóra egyensúlyát támogathatja. Bélflóra egyensúlyának megváltozása esetén valamint IBS (irritábilis bélszindróma) megelőzésére valamint kezelésére ugyancsak javasolt lehet használata. (10)

JEGYEZD MEG: Előnyös hatásai mellett ugyanakkor vannak olyan állapotok, amikor csak mértékkel vagy egyáltalán nem javasolt fogyasztani pl. diabétesz és különösen annak előrehaladott formája esetén befolyásolhatja a szedett gyógyszerek hatását és hipoglikémiát idézhet elő.

Természetes ízfokozó hatása van, így sütés-főzés során kiemelheti egyes fűszerek ízét, illetve különös ízvilágot kölcsönözhet a készített ételnek. Nagyon jól használható főzelékek, szószok, levesek vagy akár sós kásák készítésénél. Aki erre a célra szeretné használni azok pehely vagy por formában is megtalálhatják. A termék választásánál fontos szem előtt tartani, hogy gluténmentes legyen, mert egyes esetekben gluténes árpamalátából készítik.

Felhasznált irodalom:

  1. Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: part I (M.A. Moyard, 2007)
  2. Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: part I (M.A. Moyard, 2002)
  3. Beneficial Effect of Brewers’ Yeast Extract on Daily Activity in a Murine Model of Chronic Fatigue Syndrome (T. Takahashi és mtsai, 2006)
  4. Drying enhances immunoactivity of spent brewer’s yeast cell wall β-D-glucans (J. Liepins és mtsai, 2015)
  5. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women (S.M. Talbott és mtsai, 2012)
  6. Effects of yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan on severity of upper respiratory tract infections: A double-blind, randomized, placebo-controlled study in healthy subjects (T. Dharsono és mtsai, 2018)
  7. Riboflavin/ultraviolet-a-induced collagen crosslinking for the treatment of keratoconus (Q. Wollensak és mtsai, 2003)
  8. Brewer’s yeast improves glycemic indices in type 2 diabetes mellitus (P. Hosseinzadeh és mtsai, 2013)
  9. Effect of chromium supplementation on glycated hemoglobin and fasting plasma glucose in patients with diabetes mellitus. (R.V. Yin és mtsai, 2015)
  10. Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 in irritable bowel syndrome: An individual subject meta-analysis (A Cayzeele-Decherf és mtsai, 2017)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor