Sütőtök – Egy újabb őszi csemege

Kinek ne lenne ismerős a frissen kisült sütőtök édeskés illata? Ez a finomság az egyik legjobb szezonális választás ilyenkor ősszel. Hiszen nem csak finom, de egészséges is.

Felhasználását tekintve egyre inkább elterjedt nem csak a sütőben sült változat, hanem az egyre változatosabb receptek, akár levesek vagy sütemények formájában. Igazán sokszínű lehetőségek rejlenek benne, mind sós, mind édes variációkban.

És hogy mi is az a sütőtök valójában, honnan származik és miért érdemes fogyasztanunk?

Őshazája Közép- és Dél-Amerika területe, már a maják és az inkák is előszeretettel fogyasztották. Európába, Amerika felfedezése után került és már a XVI. századtól Magyarországon is termesztik.

A nevéből már sejthetjük, hogy a tök félék családjába tartozik. Rokonai a főzőtök, a cukkini, a patisszon de még az uborka is.

Termésének 90%-a víz emellett viszont megannyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

B vitaminok széles palettájával rendelkezik: B1, B2, B3, B6, emellett E-, A- és C- vitaminokat is tartalmaz.

Cink, mangán, réz és vas tartalma is magas de jelentős mennyiségben található benne foszfor és kalcium is. Káliumtartalma elősegíti a vérnyomás csökkentését, és vízhajtó hatású is.

Húsának színéből is következtethetünk arra, hogy karotinoidokban szintén gazdag, így antioxidáns hatása is jelentős.

És ha már tök, akkor a tökmag témája is mindig felmerül.

Sajnos a tökmaggal kapcsolatban az általános ajánlások ellenére igaz, ami általában az olajos magvakra jellemző, hogy magas fitinsav tartalommal bír, ami meggátolja bizonyos ásványi anyagok felszívódását a szervezetünkben (pl: vas, cink, kálcium, stb…), továbbá nagyon magas az omega 6 tartalma, ami különböző egészségügyi kihívásokhoz, például a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához járul hozzá. Így a magok fogyasztása nem, vagy csak ritkán ajánlatos.

Szorítkozzunk inkább csak szép sárga húsának fogyasztására. Mely ilyenkor ősszel sok helyen fellelhető, de jól tárolható is, így akár egészen tavaszig is élvezhetjük édeskés ízét és jótékony hatásait.

Jó hír, hogy a sütőtök minden táplálkozási típus számára bátran fogyasztható. Ugyanakkor, mivel a szénhidrát források közé tartozik, fehérje típusúaknak kisebb mennyiség is fedezi a szénhidrát szükségletét.

Használjuk ki tehát az ősz adta finomságot és tápláljuk szervezetünket optimális arányainknak megfelelően sütőtökkel. Sejtjeink meghálálják majd.

Kiss Vivien
BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet