SZÓJA…..ÁLDÁS VAGY ÁTOK?

TÉNYLEG ANNYIRA NEM JÓ?

Tényleg.
Sokan, akik nem esznek húst, úgy gondolják, hogy akkor szójatermékekkel pótolják a fehérjebevitelt.
Sajnos ezt elég rosszul teszik, mindjárt ki is fejtem, hogy miért.

Először nézzük meg, hogy mi is a szója tulajdonképpen?
A szójabab vagy egyszerűen szója Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó egynyári haszonnövény. Azonban sok esetben nem a hüvelyesek közé sorolják, hanem az olajos magvak közé. Leginkább fehérjét tartalmaz sokat, tehát fehérjében gazdag, ezért használják sokan fehérjepótlásra.

De nézzük meg akkor most részletesen, hogy miért nem ajánljuk a szóját senkinek.

Ugye nem vagyunk egyformák, és a különböző táplálkozási típusoknak eltérő élelmiszereket szoktunk ajánlani.
Na a szója az, amit típustól függetlenül senkinek nem ajánljuk, mert mindenki számára káros.

FONTOS: Csak és kizárólag fermentált szóját, vagy szójatermékeket érdemes használni, ha már szója. Pl. tempeh miso, natto.

A fermentált, fermentáció azt jelenti, hogy az alkotóelemek természetes mivoltát tartósítószerek nélkül őrizzük meg.
A fermentáció egy olyan folyamat, amelyben a mikrobák enzimet tartalmazó szerves anyagokat bomlasztanak le. A szerves anyagok olyan anyagok, amelyek energiát adnak a testünknek. Az összes gabona, zöldség, gyümölcs és a húsok szerves anyag.

Persze itt már ugye típusfüggő az, hogy kinek melyik hús, melyik zöldség, milyen gyümölcs az, ami a genetikai kódjának megfelel.

 

Na de most már nézzük tényleg a szóját, hogy miért is kell jó messzire elkerülnünk. Sajnos elég sok minden miatt.

  1. A szója olyan anyagokat tartalmaz, amelyek erősen elnyomják a pajzsmirigy működését. Ha valaki napi szinten fogyaszt akár kis mennyiségben is szóját, már néhány hét után láthatóan annyira elnyomja a pajzsmirigy funkciókat, hogy különböző tüneteket produkál, úgy, mint erőtlenség, székrekedés, csökkent anyagcsere működés.
  2. 2. Ösztrogén szerű anyagokat tartalmaz, ezáltal nyilván elősegíti az ösztrogéntermelést, ami az ösztrogén-progeszteron egyensúly megborulásához vezet, aminek meg számos káros következménye van, hogy csak egy lényegeset említsek pl. ösztrogén dominancia. De ez egy külön poszt témája.
JEGYEZD MEG: Egyébként ez különösen rizikófaktor a petefészek hormontípusú dominanciával rendelkező hölgyek számára, náluk az ösztrogén egyensúly megborulására fokozottan figyelni kell.

Ez a túlzott ösztrogénszerű hatás már önmagában elegendő ahhoz, hogy a szóját fogyasztásra alkalmatlannak ítéljük. Különösen a gyermekek számára, de természetesen a felnőttek számára is. Azok a lányok, akik gyermekkorukban sok szójaterméket fogyasztanak, sokkal hamarabb lépnek a serdülőkorba. A fiúknál ez a túlsúlyos ösztrogénhatás a nemi szervek fejlődését akadályozza, amely a későbbiekben kihatással van a nemzőképességre.

Nyilván ebből kifolyólag felnőtt férfiakra nézve sem túl kedvező a sztori, hiszen impotenciához és terméketlenséghez vezet.

Van a férfiaknál egy ún.5 alfa reduktáz enzim, amely ha bekapcsol, akkor a prosztatában rosszul bontja le a tesztoszteront, és dihidro tesztoszteron fog kialakulni. Ami a prosztata megnagyobbodásához vezethet, annak gyulladásos betegségei alakulhatnak ki, fejtetői kopaszodás is felütheti a fejét.
Tulajdonképpen, ami a férfiaknál a legfontosabb dolgok, amiktől férfi a férfi, azt a szója teljesen tönkre tudja tenni.

És egyébként a nőknél is fontos ám a tesztoszteron hormon, nyilván más minőségben, mint a férfiaknál. De ha ennek a hormonnak a működése megborul, illetve az egyensúlya, az a nőknél pl. szőrösödést válthat ki pl. az arcon, pattanások az állon. Szóval nem játék a dolog, és akkor még nagyon mélyen ezekbe bele sem mentem.

  1. Tartalmaz trypsingátlót, amelyek a fehérjék befogadását és feldolgozását gátolják, valamint növekedési zavarok kialakulásához is vezethetnek.

Valamint, és ami talán még fontosabb, a hasnyálmirigy működésére is hatással van, annak megnagyobbodását és beteges elváltozását okozza, pl. hasnyálmirigyrákot (ami néhány hónap alatt halálhoz vezet).

Mint tudjuk a hasnyálmirigy igen fontos szerepet tölt be a szervezetben, pl. ő felel az inzulintermelésért is.
Valamint külső és belső elválasztású mirigy is egyben. Fő tömegét a külső elválasztású mirigyek adják amúgy, kb.20 féle emésztőenzimet tartalmazva. Ezeknek a vékonybélbe jutva rendkívül fontos szerepük van az emésztésben.
Szóval most már láthatod, hogyha a hasnyálmirigy működése megborul, az szinte mindent boríthat.

  1. Tartalmaz hemoglutint, ami a vörösvértestek összecsomósodását okozza.
  2. A szója rengeteg phitinsavat tartalmaz. Ez meg azt csinálja, hogy megköti az ásványi anyagokat és így ásványi anyag hiányt okoz, aminek szintén számos negatív következménye van, különösen a fejlődésben lévő szervezet számára.
  3. Ezáltal cinkhiány is ki tud alakulni, ami bizony nagyon negatívan hat az agy fejlődésére és az immunrendszerre is. Romlik annak védekező képessége.
  4. A szójatermés nagy része génmanipulált művelésből származik.
  5. Azok az emberek, akik allergiások, vagy rejtett élelmiszer túlérzékenységük van, nagyon sokszor érzékenyen reagálnak a szójára és szójatermékekre.

Szóval egy szó mint száz, a szója és szójatermékek több okból is nagyon károsak, láthatod, mennyi mindennek a működését megborítja, természetesen utána is lehet nézni.

Tényleg annyira káros, hogy senkinek nem ajánljuk, akármilyen táplálkozási és hormontípusba is tartozik.

És a durva az, hogy ez mennyi mindenben benne van.
Sokan mondják, ááá…én nem eszem szóját. Aha, dehogynem, csak nem tudsz róla.

Sajnos benne van a legtöbb felvágottban, virsliben, tápos állatok húsában, fehérjekészítményekben, szószokban, péksüteményekben.

Előszeretettel használják a húsok tömegének a növelésére, mert ugye a térfogata megnő tőle, jó nagy lesz, csak épp nem attól, hogy az az állat természetes módon használva az izmait a szabadban szépen megnőtt.És a legtöbb gluténmentes kenyérbe is szóját tesznek.

Érdemes tehát a vásárláskor nagyon-nagyon odafigyelni az összetevőkre.
Ugyanis a szója már kis mennyiségben is nagyon káros tud lenni, ha azt napi rendszerességgel bevisszük innen-onnan valamilyen élelmiszerből, nem még ha valaki külön, direkt szójatermékeket fogyaszt ezerrel, hogy azzal pótolja a fehérjét. És azt hiszi, hogy húúú de jót tesz ezzel magának, közben pedig szépen lassan a háttérben kicsinálja a szervezetét.

Lehet kapni Aldiban, Lidl-ben olyan sonkákat, amik szójamentesek, gluténmentesek, laktózmentesek. Csak figyelni kell, tudatosan.
Lehet olyan húst venni, ami szabad tartásban tartott állatoktól származik. Tény, hogy ezek kisebbek, mint génmanipulált társaik, és többe is kerülnek, de óriási különbség van köztük, óriási.

Mert a szabad tartású lehet, hogy kisebb, de a főzés sütés során is ugyanakkora marad, míg a többi társa, mint tudjuk úgy összeesik, hogy csak nézel, hova lett a hús a tepsiből, mikor nyersen még alig fért bele.

Ez nem játék gyerekek.
Ne játssz az egészségeddel, mert nem éri meg!
A hosszú, minőségi élet alapjait most kell letenned, és ezért csak Te vagy a felelős azzal, ahogyan élsz, amilyen életmódot folytatsz.

Tudod, ha egészséged nincs, semmid nincs.
Vigyázz rá, mert lehet, hogy nem csak egyszer élsz, de az adott életedben az egészségedből bizony csak egy van!

Ezt csak azért, mert sokan dobálóznak ezzel, hogy egyszer élünk, nehogy már megvonjam magamtól ezt és ezt, hagy érezzem már jól magam….

Persze, egészen nyugodtan.
De talán abban egyetérthetünk, hogy aki így gondolkodik, annak sem mindegy, hogy azt az egynek hitt életét milyen minőségben éli, meddig fogja élvezni.

Ha sokáig akarod élvezni az életed, adni akarsz másoknak, mondjuk a gyerekeidnek, hogy mást ne említsek, akkor bizony nagyon is oda kell figyelned az egészségedre.

A kulcs nyilván abban van, hogy nem vagyunk egyformák, és csak akkor tudod elérni a számodra ideális formádat, ha úgy eszel, ahogy a genetikai kódod megkívánja.
Ha ismered a testedhez a GPS-t.

Csonka Enikő

 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja