TÁPANYAGARÁNYOK, 2.LÉPÉS EGY SZEMÉLYRE SZABOTT DIÉTÁNÁL

Korábban már megismerhettétek részletesen a 3 fő tápanyagforrásunkat: a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat.
Először is szögezzük le, hogy mindháromra szüksége van a szervezetünknek, csak az a nem mindegy, hogy ezt ki milyen arányban viszi be.

Azon túl, hogy azt érdemes fogyasztanunk, ami számunkra a jótékony és semleges kategóriába tartozik az élelmiszerlistából, ez a másik nagyon fontos dolog, hogy milyen arányban visszük be ezt a 3 tápanyagforrást.

Azért emelem ki ezt a részt, mert sokan itt csúsznak el, hogy az arányokra nem figyelnek egyáltalán vagy csak kicsit. Pedig ezen nagyon sok múlik. Hisz, mint már tudjátok:
NEM VAGYUNK EGYFORMÁK.
Na de jöjjön akkor ez részletesen.
Más arányokban javasolt ezeket fogyasztania egy szénhidrát típusnak (szimpatikus és lassú égetésű), és más arányokban ajánljuk egy fehérjetípusnak (paraszimpatikus és gyors égetésű).
FONTOS: A sokéves tapasztalat alatt kialakultak standard arányok, amelyek az ajánlásokban nagyon jó kiindulási pontként tudnak szolgálni. A legtöbb kliens ezzel el is boldogul, mert sokaknak a standard arányok a megfelelőek, de az a tapasztalat ugyanakkor, hogy számos embernek az ideális arányai ettől eltérőek, tehát nem a standard.
Ráadásul nagyon fontos, hogy az egyéni szükségletekhez pontosan igazítsuk az arányokat.
STANDARD ARÁNYOK A SZÉNHIDRÁT TÍPUSNÁL:
  • szénhidrát: 60%
  • fehérje: 25%
  • zsír: 15%
Én pl. szénhidrát típus vagyok (szimpatikus), nekem pont ezek az arányaim vannak. Hozzáteszem, alapesetben, mert most például a várandósság azért borított ezen, ezek az arányok elmentek úgy, hogy a szénhidrát arányom megnőtt 70%-ra, a fehérjeigényem csökkent 15%-ra, a zsír maradt 15%. Éreztem is, mondtam a Férjemnek valami megváltozott, mérjük be. Hát jól éreztem.
DE!!!
A Férjem, Zsolt szintén szénhidrát típus (szimpatikus), de neki viszont már nem a standard arányai vannak. Annak ellenére, hogy szénhidrát típus, neki pl. magasabb a fehérjeigénye, és még alacsonyabb a zsírigénye. Nála így néz ki ez a sztori: szénhidrát: 50%, fehérje 40%, zsír 10%.
Látjátok még itt sem lehet mindenkire ugyanazt ráhúzni, tehát két teljesen egyforma típus között is lehetnek eltérések.
Illetve változhatnak az arányok akár várandósság alatt is!!
STANDARD ARÁNYOK A FEHÉRJETÍPUSNÁL
  •  szénhidrát: 30%
  • fehérje: 40%
  • zsír: 30%
Értitek már ezt, hogy nem vagyunk egyformák?
Hogy még típuson belül is mennyi eltérés lehet?
Hogy miért nem működnek a sablondiéták?

Minden egyes ember egy különálló, egyedi sajátosságokkal rendelkező lény, egyedi individum, egyedi tápanyagigényekkel.

JEGYEZD MEG: Ami még nagyon fontos, hogy rögzüljön: ezt a 3 fő tápanyagot minden egyes étkezés alkalmával be kell vinnünk.
Tehát ezeknek az arányoknak egy étkezésen belül kell, hogy meglegyenek.Nem szétválasztva!!!!!!!!!
Ma fehérje, holnap meg szénhidrát. Ez nem működik. Legalábbis hosszútávon nem. Attól megborulsz teljesen. Az anyagcserédet tuti hazavágod vele.
És ahogy fentebb írtam is, én megéreztem, hogy valami megváltozott, más lett.
Ha az ember már egy ideje jól eszik, tisztán, és úgy, ahogy azt a szervezete epigenetikai kódja megkívánja, akkor ez a rendszer nagyon szépen beáll és jól működik….és amint valami változás történik, azt az ember már rögtön megérzi.
De persze ehhez az kell, hogy tényleg úgy együnk, ahogy nekünk jó, és nem össze- vissza kísérletezgetve, próbálgatva mindent.
Ezért nem éri meg kísérletezgetni, meg próbálgatni.
Még ha nagyjából sikerül is belőni, megsaccolni, hogy milyen a táplálkozási típusod, milyen a hormontípusod, és ez mondjuk valóban helyesen eltalálod, az arányokat nehéz ám “csakúgy” kitalálni.
Pláne úgy, amikor az ember már túl van a sokadik kipróbált diétán, a szervezete teljesen megborult, azt sem tudja, hogy mi a jó neki és mi nem, mert már nem úgy reagál, ahogy kéne, egy ilyen szervezet nem fogja megérezni, hogy vajon jó arányban eszi e ezeket a fő tápanyagokat.

Kísérletezgetés és próbálgatás helyett tudd meg inkább, hogy mi a jó TE testednek, hogy mik az egyedi sajátosságaid, hogy milyen a TE egyéni tápanyagigényed.

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja