TÁPANYAGFORRÁSOK 3. RÉSZ

A szénhidrátok és fehérjék után már csak a zsírok vannak hátra a fő tápanyagforrásaink közül.
Na nézzük is.

A zsírok növényi és állati eredetű táplálékainkban egyaránt megtalálhatóak.

Valamennyi zsír zsírsavakból épül fel, melyek között olyan esszenciális zsírsavak (Omega 3 és Omega 6) , más néven linolsav és linolénsav, F-vitamin néven is ismertek) találhatóak, melyek nélkül szervezetünk működésképtelen lenne.
Szerves részei pl. a minden sejtet körülhatároló sejtmembránoknak, a mellékveséknek, az agynak és a nemi szerveknek is.
FONTOS: Fontos szerepet játszanak egyes zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitamin), valamint élelmiszerek íz-és színanyagainak lebontásában, az idegműködés szabályozásában és a hormontermelésben.
A zsírsavakat a bennük található szén és hidrogénatomok közötti kémiai kötésük alapján telített és telítetlen zsírsavakra osztjuk.
Láthatjátok, hogy szerepük mennyire nagyon fontos szervezetünk működésében. A zsírokat teljesen elhagyni komoly problémákhoz vezet. Persze nem mindegy, milyen fajtákat veszünk magunkhoz.

És hát ez különösen táplálkozási típusfüggő, hogy kinek melyik a jótékony.

A telített zsírok főként állati eredetűek (kivételt képez a kókusz és pálmaolaj, melyek növényi eredetűek).
Ők szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak.
Megtalálhatók a húsokban, tejtermékekben, tojásban.
A telítetlen zsírsavak növényi eredetű táplálékainkból és a halak húsából származnak. Olajoknak is nevezzük őket, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak.
JEGYEZD MEG: Egyes fajtái, főleg a halolajok és lenmag olaj nagy mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, a már említett Omega 3 és Omega 6 zsírsavat, melyek közül az Omega 3 zsírsav fogyasztása az előnyösebb és leginkább javasolt.
Az Omega 3 fogyasztása csökkenti a megemelkedett LDL koleszterin és trigliceridszintet, meggátolva ezzel az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatának kialakulását, erősíti az immunrendszert, fokozza a zsíranyagcserét, többek közt.

A telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak együttesen fordulnak elő különböző növényi olajokban.

Fő forrásuk: lenmag, tökmag, dió és repceolaj, melyek mindegyike tartalmaz Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat is. Csak Omega 6 található a mandula, olíva, pórsáfrány, napraforgó, kukorica, szezámmag, rizskorpa, mogyoró olajban.
Amit még fontos tudni, hogy a telítetlen zsírokat nyersen kell fogyasztani, ugyanis hevítés hatására a kémiai kötéseik megbomlása miatt telítetté válnak.
Szóval, mint látjátok, a zsíroknak is nagy figyelmet érdemes szentelnünk.

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja