Almarost 500g

815Ft

Természetes almarost 66% élelmi rosttal

Készleten

Leírás

Almarostról

Élelmi rostoknak a táplálékban lévő enzimes bontással emészthetetlen összetett szénhidrátokat nevezzük. A természetes almarost 66 % élelmi rostot tartalmaz, pektin tartalma 25,1%.
Az élelmi rostok biológiai hatékonyságát a vízben való oldódásuk dönti el!

 

Két fajtájuk létezik
  • amelyek vízben oldhatók (pektinek, hemicellulózok egy része, nyálkaanyagok),
  • amelyek vízben oldhatatlanok (például cellulóz, hemicellulóz nagy része, lignin).

A fermentálható rostok olyan ehető növényi részek, amelyek a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak. azonban a vastagbélben teljesen vagy részben fermentálódnak.
A pektin az úgynevezett SCFA (Short-chain fatty acid) rövid szénláncú zsírsavakra (ecetsav, propionsav. vajsav) fermentálódik.
A pektin a galakturonsav lineáris lánca. Nagyon sok pektint tartalmaznak a fiatal leveles zöldségek, az almarost. a citrusfélék héja. A pektin a legértékesebb élelmi rost, mert a vízoldhatóságuk miatt 100 %-ban fermentálódik. A pektin leginkább galakturonsavból épül fel, a galakturonsav a hasznos bélbaktériumok munkájával vajsavra (butirát) fermentálódik, ami a vastagbél hámsejteknek, a kolonocitáknak legjobb tápláléka. Hasonlóképpen a májsejtek mitokondriumának elengedhetetlen tápláléka a butirát. A mentális egészségünkhöz is feltétlenül szükséges a butirát a bél-agy tengely mentén fejti ki a hatását az agyban.
A vastagbélben folyó fermentációt nagymértékben befolyásolja az adott rost-komponens vízoldhatósága.
A hemicellulózok, a cellulóz nehezen, a lignin nem oldódik vízben. Duzzadóképességük miatt vizet szívnak magukba, ezáltal a székletet lágyítják, és a vastagbél működését szabályozzák. Főbb forrásaik cellulóz: zöldségfélékben (pl. káposzta, búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek), hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, lignin: növények durvább fás részei (pl. fás karalábé, korpa).
A cellulóz mivel vízben nem oldódik, nagy felületen a baktériumok nem férnek hozzá, ezért lényegesen kevésbé tud fermentálódni.
A ligninnek kémiai szerkezete alapján semmi köze nincsen a cellulóz félékhez. mert azok poliszacharidok, a lignin a fenil-propán polimere. A lignin a növényi részek szilárdságát adja, azért kell együtt tárgyalni a cellulózokkal, mert azok inkrusztáló anyaga, amely leginkább a cellulóz fermentációjának a lehetőségét akadályozza. A lignin, mint a cellulózhoz keveredő anyag gátolja, hogy a mikrobák által termelt enzimek hozzáférjenek a cellulózhoz. A ligninnek az a tulajdonsága, hogy a vastagbélben élő baktériumok egyáltalán nem tudják fermentálni, még a cellulóz fermentációját is megakadályozza.

A magas pektin- és cellulóztartalmú nyersanyagok, rostkészítmények kiváló segítséget adhatnak azoknak, akik székrekedéssel, illetve magas koleszterinszinttel küzdenek.
Az almarost az almamagházat és benne az almamagot is tartalmazza. Ezért az almarostban az almamag jótékony hatása érvényesül.
Az almamagnak természetes jódtartalma van. amely egyes pajzsmirigy betegségek esetén (alul működés) hasznos lehet.
Az almamag nagy mennyiségű B17-vitamint tartalmaz, mely laetril néven is ismert. Kutatási eredmények arra utalnak, hogy megvédhetnek a ráktól, és segíthetnek a prekancerózus állapot kialakulásának megelőzésében, illetve a daganatos sejtek növekedésének lassításában.
Az almamag hozzájárulhat a tüdőfunkció javulásához. és így csökkentheti a légúti betegségek kockázatát. Ezenkívül a káros plakk-képződés ellen is képes védelmet nyújtani. A mentális merevség és a korral járó memóriavesztés lassítható rendszeres almarost fogyasztással. Az almamag az egyik legjobb forrása a bórnak, mely a csontok egészségéhez fontos ásványi anyag. Ezen felül nagy arányban tartalmaz kvercetint. a természet egyik leghatékonyabb gyulladás gátlóját.
Az almarostot alacsony cukortartalma révén olyanok is fogyaszthatják, akik az édes almatermékeket nem, vagy csak korlátozásokkal ehetik (cukorbetegek, candida betegek).
Az almahéjában nyomelemek, vitaminok és piros vitaminszerű színanyagok (polifenolok, bioflavonoidok, antocianidok) is vannak.
Napi 20 – 30 gramm almarost igen hatékony betegségmegelőző koktélként működik!

 

Kiknek ajánljuk az almarostot
  • aki szeretne egészségesen táplálkozni és fontosnak tartja a megelőzést (pl.: vastagbél polipok és daganatok, hatékony májműködés, elhízás)
  • aki egészségesen táplálkozik, de főleg a fermentálható rostbevitelét szeretné növelni,
  • székrekedésben szenvedőknek, cukorbetegeknek,
  • aki rostszegényen táplálkozik (manapság legtöbben),
  • túlsúly, elhízás esetén (segít a fogyókúra során, telít, teltségérzetet ad),
  • akinek magas a koleszterinszintje,
  • akik az érbetegségek rizikóját csökkenteni szeretnék

Az Európai Unió által támogatott almatermelés ipari technológiával folyik. Az éves növényvédelmi beavatkozások száma 20-25 alkalom / év.
Az általunk forgalmazott almarost nem ipari termelésből származik.

Összetétel: 100% almarost

Javasolt használat: naponta 20 – 30 gramm (2-3 púpozott evőkanál). Fontos a megfelelő folyadék bevitel! Sokféleképpen lehet fogyasztani: keverhető növényi tejbe, vízbe vagy zöldség lébe. Ezen túl használható házi kenyér, sütemény összetevőjeként vagy főzelékek sűrítésére is alkalmas.

Származási ország: Ukrajna. Az almarost közelebbről a Kárpátalja, a Felső-Tisza-vidék házi kertjeiből való, többféle ősi almafajtákból származik. Élelmiszer-előállító létesítmény nyilvántartási száma: 03 1478

Tárolás: Az almarost készítmény száraz hűvös helyen tárolandó!

Figyelmeztetés:
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem
helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Kisgyerekek elől
elzárva kell tárolni! Használat előtt felrázandó!

Tájékoztatás:
A termékre vonatkozó tájékoztatás, adatközlés a termék csomagolásán alapul, a webáruház üzemeltetője ezen adatok pontosságáért felelősséget nem vállal. Kérjük a kiszállításkor történő vásárláskor tájékozódjon a termékeken szereplő információk alapján!