VEGETÁRIÁNUS TÁPLÁLKOZÁS

KINEK JÓ? KINEK NEM JÓ?

HA NEM JÓ, MIÉRT NEM JÓ….

Elmondom.

Elég összetett téma ám ez is.

Nézzük meg ezt is egy kicsit szakmai oldalról, és a miérteket.

Sokan akik elkezdenek vegán táplálkozni, arról számolnak be, hogy sokkal jobban érzik magukat, tehát ez biztos, hogy nagyon jó, és a hús meg egyáltalán nem.

Viszont arról is beszámolnak, hogy egy idő után mégsem érzik már annyira jól magukat, (ez lehet 2-3-4 év is). De mivel eleinte sokkal jobban érezték magukat, ezért nem is gondolnak arra, hogy a hiba a vegán táplálkozásukban van.

Na de miért is van ez? Miért van az, hogy először mindenki aki elkezdi, jobban érzi magát, aztán meg szép lassan már mégsem….?

Igen, egy pár évig tényleg jól működhet, de aztán hiánybetegségekhez és egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ennek két oka van, hogy miért működik az elején jól, és aztán miért vannak egyre rosszabbul…

Ha valaki sok fehérjét eszik, akkor annak egy részét a szervezet elraktározza.

Egyik doki, Prof. Wendt szerint, ez raktározott fehérje  (felhalmozott fehérje) formájában akár 20 kg is lehet, vagy annál is több. Tehát, aki évekig túl sok fehérjét evett (a saját táplálkozási típusának igényeihez viszonyítva) és ennek a fölöslegnek egy részét felhalmozott fehérjeként elraktározta, az a vegetáriánus táplálkozás alatt keletkezett fiziológiai fehérjeveszteséget a saját felhalmozott fehérjéinek a leépítésével ki tudja egyensúlyozni. Egy ideig persze. Annak függvényében, hogy mennyi fehérjét tartalmaz a vegetáriánus étel, mennyire vannak tele a fehérje raktárak és mekkora az adott típus fehérje igénye, eltarthat kb. 2-4 évig, vagy akár tovább is, míg a saját raktár kiürül.

Először csak ekkor lépnek fel a fehérjehiány tünetei.

Most elmesélek Neked egy, ugyan igen extrém esetet, de sajnos valós, és idáig is el lehet jutni.

Volt egy páciens, aki éveken keresztül bázikusan táplálkozott, a húst szigorúan kerülte, ugye az savas. Sokszor halljuk, hogy ne egyél túl sok savas ételt, mert az nem jó. De nagyon kell ügyelni a sav-bázis egyensúlyra, és csak úgy megsúgom, hogy táplálkozási típusfüggő az, hogy kinek érdemes lúgosítani, és kinek nem, van akinek ez kifejezetten árt. Tudjátok, NEM VAGYUNK EGYFORMÁK.

Szóval ez a hölgy, mert hölgy volt, odáig jutott, mondjuk 15 év után, hogy Kwashiorkor-szindrómával kórházba került, és a hasából literszámra pumpálták ki a folyadékot. Teljesen kimerítette a fehérjeraktárait, és táplálkozásának fehérjetartalma már nem volt elég, hogy kiegyenlítse a kolloidális nyomását. Nyilván ez ritkán fordul elő, és neki is 15 év kellett hozzá….na de könyörgöm, ha valamitől már nem érzem jól magam, és jönnek a jelek, akkor ne folytassam már csak azért is, hogy majd én megmutatom, hogy működik.

Nem. Nem működik. Amikor már nem érzed jól magad, amikor a szervezet már küldi a különböző jeleket, akkor ÁLLJ! Ne folytasd azt, mert végzetes lehet.  Ez hölgy a vegetáriánus, bázikus táplálkozásba vetett hitének áldozata lett.

Valamint a legtöbb vegetáriánus a kalóriaigényét főként szénhidrátokból fedezi. A kalóriában gazdag szénhidrátoknak többnyire magas a glikémiás indexe, tehát (nyilván ez is táplálkozás típus függvényében) a vércukorszint többé-kevésbé erős ingadozásához vezetnek. Ez az évek során számos súlyos problémát idézhet elő, mint például folyamatosan növekvő túlsúly, inzulin –ellenállás, cukorbetegség és sok más, amiket az ún.”X szindróma” alatt lehet összefoglalni.

Tehát, hogy megnézzük ezt az adott típusokra is.

A fehérje típusoknak (gyorségetésű és paraszimpatikus) egy tisztán vegetáriánus táplálkozás semmi esetre sem ideális. Bár nyilván megpróbálja az ember az anyagcsere egyensúlyt fehérje ill.természetes zsírok fogyasztásával megtartani, de ez hosszú távon, nem fog, illetve nem tud sikerülni, és ennek később káros következményei lesznek az egészségre nézve ugye.

A szénhidrát típus ( lassú égetésű és szimpatikus) képes arra, hogy szinte tisztán húsmentesen táplálkozzon és figyeljen arra, hogy kielégítő mennyiségben egyen teljes értékű fehérjét.

De egy vegetáriánus táplálkozás csak és kizárólag korlátozásokkal lehetséges.

Most már láthatjátok, hogy a vegetáriánizmus nem mindenki számára jó.

Ugyanis azért a legfőbb fehérjeforrásunk a húsok és halak.

Rengeteg tapasztalat is azt mutatja, hogy mind egészséges, mind beteg emberek esetében a vega táplálkozás nem ideális minden ember számára.

Igen, azt is mondják, hogy a vegán táplálkozásnak számos ökonómiai, morális, etikai előnye lehet, de van egy óriási hátránya, A KÜLÖNBÖZŐ TÁPLÁLKOZÁSI TÍPUSÚ EMBEREK EGÉSZSÉGÉRE NAGYON ÁRTALMAS LEHET.

Szóval rövidtávon, eleinte még akkor is lehetnek előnyei, ha nem is illik a típushoz, különösen akkor, ha a korábbi táplálkozás nagyon rossz volt, ami sok esetben így van. De ezek az előnyök csak ideig óráig tartanak.

Persze lehet a fehérjéket étrend-kiegészítőkkel is bevinni, de az igazán fontos tápanyagok kielégítő mennyiségben csak a húsokban, vagy halakban található meg.

Igazából a túlzott szélsőségek ugye sosem jók, sosem vezetnek hosszú távon eredményre, nincs ez másképp a táplálkozásban sem.

Így a legjobb, amit tehetsz magaddal, hogy úgy eszel, ahogy a genetikai kódod megkívánja, és akkor beáll a szervezetedben a természetes egyensúly.

Az, hogy ez mikor történik meg, nyilván idő kérdése és típus függő is. És az, hogy előtte mennyire tette már tönkre az ember a szervezetét, annál tovább tart utána a regenerálódás és újjáépítés.

 

Csonka Enikő

 

[/vc_column_text][porto_block label=”” name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja