Vértezzük fel magunkat az őszi-téli időszakra céklával

Így október közepén tényleg ideje szembe néznünk vele, hogy a nyárnak és immár a vénasszonyok nyarának is leáldozott. Újból beköszöntött az ősz és hamarosan jön a tél is, ami nem csak a színes leveleket a későbbiekben pedig hóesést és karácsonyi hangulatot hoz magával, de sok esetben meghűlést, szipogást, tüsszögést, köhögést és még sorolhatnám…

 

A szervezetünknek folyamatosan, ebben az időszakban pedig fokozottan szüksége van a támogatásra, arra, hogy a lehető legértékesebb tápanyagokat kapja meg és tudjon belőlük építkezni.

 

Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy ilyenkor is találjunk értékes, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, mint például a cékla.

 

A cékla reneszánszát éli. Az elmúlt években ismét elkezdtük felfedezni, hogy nem csak savanyúságként, hanem igen változatos módokon funkcionál.

Alapvetően kiváló salátákba nyersen, smoothiek alapjaként, de széles körben felhasználható főve és sülve is, akár még sütemények alapjául is szolgálhat.

 

Én személy szerint gyerekkorom óta váltig állítottam, hogy a céklának föld íze van és pont. Nem is kedveltem igazán. Ezzel biztos nem vagyok egyedül.

 

Ugyanakkor éppen széles felhasználhatósága miatt, azt gondolom egy kis kísérletezéssel mindenki megtalálhatja azt az ízvilágot és módot, amivel nem csak „ehetővé” de kifejezetten kedveltté teheti ezt a csodás hatásokkal bíró alapanyagot, saját maga számára.

 

És, hogy mik is ezek az áldásos hatások, amikkel a cékla megtámogatja szervezetünknek?

 

Először is egy vitaminbomba. Kiváló A-, B1-, B2-, B6-, és C- vitamin forrás. Emellett magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Található benne: vas, réz, cink, szelén, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor és nátrium is.

 

Emellett nem elhanyagolható folát tartalma sem, melynek fontossága várandósság alatt kiemelt, hiszen többek között segít megelőzni az idegcső elzáródási rendellenességeket.

 

Nitrát tartalmának köszönhetően, melyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít, tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Javítja a vérkeringést, így a szövetek megfelelő oxigén ellátottságát is. Ezáltal képes állóképességünk növelésére is.

Az agyi vérkeringést szintén javítja, melynek köszönhetően hatékony a demencia késleltetésében.

 

A cékla továbbá vérképző hatású, segíti a vörösvértestek regenerálódását és képződését is.

 

Magas kálium tartalma miatt szívünk egészségére is pozitív hatással bír.

 

Magas antioxidáns tartalma miatt pedig a káros szabad gyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszik, melynek köszönhetően rákellenes hatású.

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig rostokban gazdag, ezáltal a normál, kiegyensúlyozott emésztést segíti.

 

Jótékony hatásai ellenére még sem ajánlott egyformán minden típusnak. Hiszen tudjátok, nem vagyunk egyformák!

 

Míg az egyensúlyi, a paraszimpatikus fehérje és a szénhidráttípusba tartozók bátran fogyaszthatják keményítőben szegény szénhidrát gyanánt, addig a gyors égetésű fehérje típusba tartozóknak érdemes inkább mellőzni ezt a zöldségfélét és egy számukra optimálisabb fajtát választani.

 

A cékla valójában egy igazi, élő étel, mely sokunk sejtjei számára valódi tápanyagul szolgál, segítve ezzel működésüket, hogy szerveinket és szervezetünket hatékonyan tudják felépíteni és működtetni.

 

Már önmagában ettől is igazán kívánatossá válhat, de érdemes kitapasztalni, mik azok az ízkombinációk, melyekkel a leginkább szerethetővé tudjuk tenni önmagunk és családunk, gyermekeink számára is.

 

Az én kedvencem almával együtt lereszelve salátaként. 🙂

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Kiss Vivien
BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet