Soha viszont nem látásra hormongyógyszer…

Noémi tavaly májusban látogatott el hozzánk táplálkozási tanácsadásra.

Akkor 10 hetes állapotos volt. Hasmenéssel és szorulással, puffadással, hasfájással küzdött és bizony gyorsabban rakódtak rá a kilók is az ilyenkor elvártaknál. Szeretett volna megoldást találni emésztési problémáira, mindent megadni a születendő babának és kellő vitalitást kialakítani a szüléshez. Emellett természetesen fontos volt neki az is, hogy a lehető legjobb formában maradjon.

Egy alapos kikérdezés után, egy műszeres méréssel feltérképeztük táplálkozási és hormontípusát, hogy az epigenetikai sajátosságainak megfelelően állítsuk be a számára legideálisabb étkezési módot, figyelembe véve egyéni érzékenységeit és várandós állapotát is.

Nem volt könnyű a helyzetünk, mert Noémi a panaszain túl 4 éve diagnosztizált pajzsmirigy alulműködéssel is küzdött, amire szintetikus hormongyógyszert szedett. Sajnos abban az esetben, ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, muszáj külső forrásból bevinni azt, hiszen minden sejtünknek szüksége van ezekre a hormonokra.

FONTOS: Hiányukban csökken a szervezet energiatermelése és az anyagcsere lassul, romlik a csontminőség, emelkedik a koleszterinszint, romlik a 2 fázisú méregtelenítés, vérszegénység, csökkent gyomorsavtermelés, székrekedés is előfordulhat.

Ezen kívül felszívódási zavarok, a bél baktériumflórájának felborulása, bélrendszeri gyulladás, vércukorszint-egyensúly zavar, epekőképződés, ér- és artériás elzáródások, depresszió, súlygyarapodás, hajhullás, száraz bőr, gyenge immunrendszer és reprodukciós zavarok is kialakulhatnak.

JEGYEZD MEG: Ráadásul a várandósság alatt a női szervezet pajzsmirigy hormon igénye pluszban emelkedik, aminek hiányában a magzat nagyon komoly fejlődési rendellenességeknek van kitéve.

Noémi ezért fegyelmezetten szedte a hormongyógyszerét, aminek következtében a TSH hormon szintje (az agyalapi mirigy vezérli a pajzsmirigyet a TSH hormonnal, aminek túlzott elemelkedése a pajzsmirigy alulműködésére utal) az elfogadható tartományba került és a pajzsmirigy T4 hormon szintje is a referencia tartományba került. Tehát elmondható volt, hogy a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a labor paraméterei normálisak lettek, ennek ellenére mégis pajzsmirigy alulműködéses tüneteket produkált.

Bizony ez sokszor előfordul. Ugyanis az általa szedett gyógyszer szintetikus T4 hormont tartalmazott. A pajzsmirigy is 90%-ban T4 hormont állít elő. A szervezetnek a T4 hormont, ami amúgy egy inaktív hormon, át kell alakítani T3 aktív hormonná, mert a T3 aktív hormon az, ami ki tudja fejteni a hormonális hatását a sejtekben.

Ez az átalakítás a sejtek membránjában történik, ami számos dolog meg tud akadályozni. Ilyen például, a szelénhiány, ugyanis a szeléntartalmú dejodináz enzim alakítja át a T4 hormont aktív T3 hormonná. Gátolja az átalakítást a gyulladás is, mert a gyulladáskeltő citokinek, amelyek olyan jelzőmolekulák, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, károsíthatják a sejtmembránt és ezzel együtt az átalakítási képességet.

Csökkenti az átalakítási képességet az emelkedett kortizol hormon szint (anti stresszhormon), valamint ha a mikrobiom egyensúly felborul. A mikrobiom a velünk szimbiózisban élő bélbaktériumok összefoglaló neve. Bizony ezek a bélbaktériumok abban is szerepet játszanak, hogy a T4 hormon mindegy 20%-át átalakítsák T3-má, az általuk termelt bél-szuflatáz enzim segítségével. Ha ez az egyensúly felborul, akkor csökken a bél-szuflatáz enzim termelés is, mert ezt az egészséges bélbaktériumok termelik.

És itt van a kutya elásva!

Hiába a hormonpótlás, hiába kerül referencia tartományba a TSH szint, attól még a probléma fennmarad, ha nincs mélyebben megoldva a helyzet és megtámogatva a szervezet, hogy át is tudja alakítani a T4 hormont T3-á.

Ezért Noémi esetében az anyagcseretípusának megfelelő táplálkozási ajánláson túl, olyan funkcionális protokollokat alkalmaztunk, amivel támogattuk a T4 pajzsmirigy hormon T3-á történő átalakítását.

Noémi végül 16 kg-ot hízott a terhesség alatt, igaz az utolsó hónapokban már nem tudta tartani a diétáját. Egészséges babának adott életet, viszont a szülés után 1 hónappal még 85 kg-ot mutatott nála a mérleg.

Ezért már a szoptatás alatt újra elővette a tőlünk kapott ajánlásokat és rákapcsolt a diétára, mert amíg a várandósság alatt tudta tartani, érezte, hogy jó neki.

Az eredmény nem is maradt el.

Azóta, hogy újra kezdte a programot, eltelt 8 hónap. Ez alatt elmúlt a hasmenése, szorulása, puffadása, hasfájása. 12 kg-ot fogyott tisztán zsírból és ami a legcsodálatosabb, hogy a pajzsmirigye, illetve a pajzsmirigy hormon hasznosulását támogató biokémiai folyamatok annyira rendbe jöttek, hogy az orvosa legnagyobb ámulatára a TSH szintje annyira lecsökkent (ami annak a jele, hogy túl sok a pajzsmirigy hormon a szervezetében), hogy kénytelen volt levenni őt a gyógyszeres kezelésről és már nem kell szednie szintetikus hormont!

Megjegyzem, ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult az is, hogy Noémi betartotta a táplálkozási típusának megfelelő tápanyagarányokat.

Hiszen úgynevezett „szénhidrát” típusként magas szénhidrát igénye van egy étkezésen belül. Ha ezt a 60%-os szénhidrát mennyiséget nem viszi be, akkor sokkal könnyebben esik le a vércukra. Ha vércukor szint alacsony, akkor a mellékvese szintén kortizolt választ ki, ezzel utasítva a májat, termeljen több glukózt, ezzel helyreállítva a vércukorszintet. A kortizol viszont, mint korábban írtam, gátolja a T4-T3 átalakítást, gátolja az agyalapi mirigy működést, ezzel a pajzsmirigy működését is. Igen, bizony vannak olyan típusok, akinek egy szénhidrát csökkentett diéta, nemhogy hasznos, hanem kifejezetten káros is tud lenni.

Noémi mosolyán látszik mennyire elégedett, hiszen emésztése rendbe jött, testösszetétele a legjobb irányba változott és a fogyása sem állt még meg. Pajzsmirigye szépen regenerálódik és ismét gyógyszermentesen élvezheti az életet, egészséges kisbabájával együtt!

 

Szántai Zsolt