Böbe 15 kg-ot fogyott tisztán zsírból, sejtvitalitása 40%-ot javult, miközben cukorértéke is rendbe jött

Böbe tavaly novemberben keresett fel minket, mert a súlya átlépte a 100 kg-ot és végre szeretett volna lefogyni. Számtalan diétát kipróbált már, de a feleslege makacsul ragaszkodott hozzá és nem indult be a fogyása.

Miután részt részt vett nálam egy komplett táplálkozási programon, beállítottuk az étkezését a genetikai kódja alapján, ahol figyelembe vettem táplálkozási típusát, hormontípusát, egyéni érzékenységeit. Ezen túlmenően funkcionális táplálkozási protokollt is bevetettem a hormonális egyensúlytalanságára, ami a hízásának a fő oka volt. Első alkalommal amikor nálunk járt a testzsír %-ka már átlépte az 54%-ot, a zsigeri zsírja pedig elérte a 14-et. Ez bizony kóros elhízás.

Minden kóros elhízás mögött hormonális egyensúlytalanság van a háttérben. Ilyenkor a koplalós, kalóriamegvonásos fogyókúrák egyáltalán nem működnek, sőt csak olaj a tűzre.

Böbe esetében a fő gondot a kortizol okozta. Az egy antistressz hormon, amit a mellékvese termel. Neki az elsődleges hormon dominanciája a mellékvese volt, ami azt is jelenti, hogy az Ő mellékveséje eleve intenzívebben működik és alapban magasabb a kortizol szintje. Ha helytelen táplálkozással és életmóddal tovább ingerelte volna, az amúgy is erősen működő mellékveséjét, akkor bizony tovább futtatta volna a testében a “zsírosodjunk” programot.

Ugyanis ha a vérplazmában a kortizol tartósan megemelkedik, akkor az egy idő után bejut a sejtekbe is. Sejten belül ilyenkor aktiválódik egy SOCS3 nevű gén. Ez a gén pedig kikapcsolja a hipotalamusz magvaiban (az agy központi számítógépe, ami minden fő élettani folyamatot ellenőriz és irányít) a leptin hormon szintet érzékelő receptorokat és blokkolja a jelátvitelt, azaz leptin rezisztenciát okoz.

A leptin hormont a zsírsejtek termelik. Ha hízik a test, akkor több leptin termelődik. Ez egy jelzés az agynak, hogy bizony a főnök zsírosodik, ami nem segíti a túlélési esélyeket, ezért ha azt képes érzekelni a hipotalamusz, akkor az agyalapi mirigyen és a pajzsmirigyen keresztül kiadja a parancsot a májnak, hogy a felesleges zsírsejteket bontsa le és alakítsa át energiává, azaz beindul a lipolízis és csökken az étvágy is.

Tehát ahhoz, hogy a szervezet a “zsír” programból átváltson a “zsírégető” funkcióba, fontos, hogy az agy leptin érzékeny legyen. Böbe esetében ezt a biokémiai kapcsolót kellett újra aktiválni, hogy beinduljon a fogyás. Ennek egyik megoldása a kortizol termelésének csökkentése volt.

Emellett volt még három probléma faktora, ami szintén blokkolta a leptin szint érzékelését és így a “zsírégető” üzemmódba való átkapcsolását. Extrém magas volt a testében a gyulládás szint, magas volt az éhomi cukra és a triglicerid (vérzsír) szintje is.

Emiatt olyan diétát raktam össze neki, ami mind a 4 rizikófaktorát csökkentette, ami a labor eredményeiben is látszott már. 7 hónap elteltével rendbe jött cukorértéke, csökkent a gyulladás szintje és a triglicerid szintje is, valamint a hiperkortizolizmusa is javult.

Ennek köszönhetően 15 kg-ot fogyott tisztán zsírból úgy, hogy napi 2000 kcal evett. 40%-ot javult a sejtvitalitása és emelkedett a hasnyálmirigy kapacitása is. Bár még 20 kg fogyás választja el a végcélig, remek úton halad boldogan egy egészségesebb, energikusabb és ideálisabb test felé.

Szívből gratulálok neki elszántságához, kitartásához és önfegyelméhez, mert ahhoz, hogy egy ilyen súlyos hormonális egyensúlytalanságból kimásszon valaki szinte 100%-ban tartani kell az előírt étrendet. Böbe elmondása szerint 90%-ban be is tartotta, meg is lett az eredménye!

Szántai Zsolt