Edit 7 kg-ot fogyott tisztán zsírból, hasnyálmirigy kapacitása 20%-ot nőtt, elmúltak epegörcsei és sokkal több energiája és jobb közérzete lett!

Edit azért keresett fel minket, mert puffadással, epegörccsel, hajhullással küzdött, emellett fogyni és formálódni is szeretett volna, mert nem volt teljesen kibékülve az alakjával. Ráadásul minden hónapban ödémásodással járó, erősen görcsös menstruációja is nehezítette napjait, valamint folyamatosan fáradtnak is érezte magát.

Miután alaposan kikérdeztük és felvettük az anamnézist, kiderült, hogy nemcsak a fizikai síkon, hanem lelki síkon is erős stressznek volt kitéve az elmúlt években, amit még a mai napig sem tudott teljesen feldolgozni.

Majd ezt követően megcsináltuk neki az anyagcsere-típus és testösszetétel mérést is, hogy még több információt gyűjtsünk be róla. Az anamnézis és a mérések után lemodelleztük neki az ok-okozati összefüggéseket az így begyűjtött információk, a célja és problémái, valamint a táplálkozása és az életmódja között.

Röviden annyi volt a lényeg, hogy az elmúlt években átélt lelki stressz miatt a mellékveséje több kortizol hormont termelt, ami egy stresszhormon és abban van nagy szerepe, hogy kibírja az ember a huzamos ideig tartó fizikai, lelki terhelést. Igen ám, de ennek ára van.

JEGYEZD MEG: A kortizol egy olyan hormon, ami egy másik hormonból készül, ami a progeszteron. Ha túl sok kortizolt kell előállítania a szervezetnek, akkor jó sok progeszteront fog elhasználni.

Mivel a progeszteron és a kortizol is szterán vázas hormon, azaz lipidoldékony (zsírban oldódó), aminek az alapja a koleszterin, megfelelő előállításukhoz kiemelten fontos, hogy az egyén milyen zsírprofilú ételeket fogyaszt. Ha nem megfelelő minőségű és mennyiségű zsírt eszünk, akkor az epe nem megfelelően fog ürülni. Az epére, amit a máj termel és az epehólyag raktározza és sűríti, azért van szükség, hogy a vékonybélben segítse a zsírokat további alkotóelemekre bontani, hogy a bélhámsejtek fel tudják szívni és a májba szállítódva elő tudja állítani a koleszterint.

FONTOS: Ha nem kap az epe megfelelő ingert, akkor nem fog ürülni megfelelőképpen és epepangás fog kialakulni. Ez epegörcsöket és csökkent zsír felszívódást fog okozni.

Emiatt megborul a koleszterin anyagcsere a májban, ami hatással lesz a szterán vázas hormonok termelésére is, mint amilyen a kortizol vagy a progeszteron is.

Ez egy további problémát fog okozni a szervezetben. Mivel nem megfelelő a koleszterin anyagcsere, ezért kevesebb progeszteron fog előállítódni. Holott a stressz leküzdése miatt a kortizol előállításához még többre lenne szükség. Tehát egyszerre van egy csökkent progeszteron termelés és egy fokozott progeszteron igény, ami erőteljes progeszteron hiányt fog okozni. Emiatt a női szervezetben megborul a ösztrogén – progeszteron arány is, ami a női nemi hormon (ösztradiol) és az „anyahormon” (progeszteron) egyensúlytalanságát fogja okozni.

Ezt hívjuk relatív ösztrogéndominanciának, ami azt jelenti, hogy túl kevés progeszteron hormon van a szervezetben az ösztrogénhez képest.

Az ösztrogéndominancia jellemző tüneteket okoz, mint például a görcsös, pecsételő barna vérzéssel induló menstruáció, puffadás, makacs hízás, hajhullás, ami sok esetben pajzsmirigy alulműködéssel is jár, aminek egyik jellemző tünete a fáradékonyság.

Edit vegetatív idegrendszeri beállítottsága alapján erős paraszimpatikus dominanciával is rendelkezett a mérésünk alapján. A vegetatív idegrendszer fő funkciója a szervezet automata irányítása a belső egyensúly (homeosztázis) fenntartása érdekében. Egy paraszimpatikus dominanciával rendelkező egyén erősen érzelmi beállítottságú, aki sokszor sokkal mélyebben éli meg az őt ért eseményeket és hajlamos a depresszióra is, valamint nehezen bírja a stresszt. A paraszimpatikus oldal vezérli főként az emésztőrendszert is, emiatt ez a típus jobban hasznosít, épít és raktároz, azaz könnyebben hízik is.

Tehát a megoldás abban volt, hogy Edit táplálkozásának a megfelelő beállításával rendbe tegyük a koleszterin anyagcseréjét, hogy megfelelően ürítsen az epéje és állítsa elő a mája a szterán vázas hormonokat.

Csökkentsük a kortizol termelését, amit stresszkezeléssel és a vegetatív idegrendszerének szimpatikus oldalának az erősítésével, így a belső egyensúly helyreállításával érhetünk el. Ezáltal helyre tudjuk állítani az ösztrogén – progeszteron egyensúlyt is, így megszüntetve az ösztrogéndominanciát.

Mivel „fehérje” táplálkozási típusként amúgy is magasabb a zsír igénye, ezt megfelelő zsírprofilú és mennyiségű étrenddel oldottuk meg. Minőségi húsokkal, halfélékkel és tojással emeltük a fehérje bevitelt is, ezzel erősítettük a vegetatív idegrendszerében a szimpatikus oldalt, ami gyorsítja az anyagcsere folyamatokat is. Levettük a terhelést a domináns hormontermelő mirigyeiről, ami megboríthatja a hormonális egyensúlyát és hízást okozhat, illetve kiiktattuk azokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezete érzékenységgel reagál és megterheli. Emellett funkcionális protokollokat (terápiás étrend) is alkalmaztunk a hormonális egyensúlytalanságának rendbehozatala végett, ötvözve a genetikai táplálkozási típusával.

Félév elteltével Edit a kontroll mérésen boldogan mesélte, hogy a puffadása elmúlt, a hajhullása megszűnt.

A menstruációja rendbe jött, a görcsölés, pecsételő barna vérzés elmúlt. A narancsbőre is jelentősen csökkent (ami szintén jellemzője az ösztrogéndominanciának). Az epegörcse elmúlt és sokkal több energiája lett, valamint jobb közérzete.

Számszerűsítve közel 7 kg fogyott tisztán zsírból és megduplázódott a sejtvitalitása. A hasnyálmirigy kapacitása is nőt 20%-kal, ami a cukoranyagcsere szempontjából is fontos.

Nagyon megdicsértem és gratuláltam eredményeihez, ami nem volt véletlen, hiszen 90%-ban tartotta a típusának, egyéni sajátosságainak és funkcionális regenerációjának megfelelően összeállított diétáját! Edit nem titkolt célja, hogy saját példájával lelkesítse az embereket, mert most már tudja, hogy a megfelelő életmóddal és táplálkozással az ember szinte csodákra képes!

 

Szántai Zsolt