Egy nagycsaládos anyuka, aki nem a kifogásokat kereste…

Rebeka, amikor először látogatott el hozzánk holisztikus táplálkozási tanácsadásra, még szoptatott. Fiatal anyukaként már nagycsaládosnak számítottak a férjével, hiszen a harmadik gyermeküknek adott pár hónapja életet.

Célja volt a fogyás, a több energia és az egészség megőrzése. Elmondása alapján, a három gyermek vállalása akkora terhelést jelentett számára, hogy évek óta túlélő üzemmódban működött. Túlpörgött, túlingerelt, közben nagyon kevés energiája volt. A kiégés határát súrolta.

Nem csoda, hiszen alig tudott aludni a pici baba miatt éjszakánként, egyhuzamban pedig nem is emlékezett, hogy mikor aludta át az éjszakát. Este tíz és éjjel egy körül került általában ágyba, éjszaka többször felkelt szoptatni, reggel hatkor már ébrednie kellett ellátni a család többi tagját. A nehéz helyzetet még az is fokozta, hogy nemrég halt meg anyósa, ami miatt erős stresszt élt meg az egész család.
 Diagnosztizált betegséggel szerencsére nem küzdött, de rendszeresen puffadtak a belei. Érezte, hogy változtatni kell az életmódján és a táplálkozásán, mert nagyon nem volt elégedett magával. Bizony ezt a testösszetétel mérés is igazolta, mert a 160 cm magasságához képest közel 71 kg volt a súlya, a testzsír százaléka, ami azt mutatja meg, hogy a testtömeg hány százalékát teszi ki a zsírszövet, 43,8 volt, mellette a zsigeri zsírja is emelkedett volt, és ezekkel az értékekkel már az elhízott kategóriába tartozott.
Pedig próbált odafigyelni az étrendjére, hiszen gluténmentesen, tejmentesen és cukormentesen táplálkozott. Bár rendszert a gyermekek mellett nagyon nehezen tudott csak kialakítani, inkább sietve, rohanva evett két teendő között.
Miután felvettük a részletes anamnézist, elvégeztünk pár funkcionális kérdőív tesztet és megcsináltuk a műszeres méréseket, többek között az anyagcseretípus-mérést is, részletesen kiértékeltük az eredményeit és elmagyaráztuk az ok-okozati összefüggéseket.
Kiderült, hogy Rebeka táplálkozási besorolása alapján egy paraszimpatikus vegetatív idegrendszeri dominanciával rendelkező, úgynevezett “fehérje” típus, akinek a trofotrop, azaz a raktározó funkciói elég erősek. Emellett a petefészek és az agyalapi mirigye is dominanciában volt, ami szintén fokozott hajlamot mutatott az elhízásra.
Ezért úgy állítottuk be a táplálkozását, hogy a vegetatív idegrendszerének szimpatikus, azaz az ergotrop funkciókat irányító idegi tagozatát erősítsük, ezzel is támogatva a belső egyensúly létrejöttét és a fogyást. Az ergotrop funkciók ugyanis az energiát igénylő, gyorsító, lebontó folyamatok, amelyeket elhízás esetén igencsak jó, ha sikerül aktivizálni.
 Emellett az étrenddel megtámogattuk a hormonális egyensúly visszaállítását is azzal, hogy kiiktattuk azokat az élelmiszereket, amelyek a domináns hormontermelő mirigyeire stimulánsként hatottak. Továbbá segítettük a sejtjeinek mitokondrionális aktivitását, hogy több energiát termeljenek és így nőjön a vitalitása.
Megkapta a személyre szabott élelmiszer listáját, amiből pontosan megtudta, hogy mely élelmiszerek vannak a szervezetére jótékony, melyek semleges hatással. Melyek azok, amelyeket csak ritkán érdemes fogyasztania, és melyeket kerülnie.
 Megbeszéltük az ideális tápanyagarány bevitelt a fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag összetevőkkel kapcsolatban, beállítottuk a ritmust, hogy hányszor és nagyjából mikor érdemes étkeznie, majd a mennyiséget is.
FONTOS: Megjegyzem, szoptatós kismamaként egyáltalán nem szabadott éheznie, így a napi kcal bevitelt természetesen az alapanyagcseréje fölé, 1500 kcal-ra állítottuk be. A gyakorlati kivitelezéshez pedig, készítettünk egy egy hetes mintaétrendet is, részletes recept leírásokkal és bevásárló listával.
Mivel holisztikus táplálkozási programra jött, összeállítottunk egy komplex személyre szabott életmód tervet is, amiben alkalmaztunk funkcionális protokollokat, mint például az emésztőrendszeri regeneráció, gyulladáscsökkentés, mellékvese kiegyensúlyozás, májműködés támogatása, fogyás támogatása, stresszkezelés.
Rebeka komolyan vette a tanácsokat és nehéz élethelyzete ellenére belefogott az életmódváltásba. Három kisgyermek mellett nem a kifogásokat, hanem a megoldásokat kereste, amiben férje is partnere volt.

Hét hónap elteltével jött vissza hozzánk kontrollra. Sugárzott az arca a mosolytól, én pedig rögtön észrevettem a változást, mert annyira szembetűnő volt. Azért rákérdeztem, mi történt mióta nem találkoztunk?

Rebeka boldogan számolt be, hogy két ruhamérettel kisebb ruhákat hord, sokkal több lett az energiája. Megszűnt a puffadása, lényegesen lecsökkent az édesség utáni vágya. Letette a csoki és koffein függőségét. Elképesztő módon, 80-90%-ban sikerült betartania a diétáját a család mellett, sőt az egész família étkezési szokásait megreformálta.
A műszeres kontroll mérések is visszaigazolták a látottakat és hallottakat. Rebeka sejtvitalitása 40%-ról, a kiváló szintre, 80%-ra emelkedett. Testsúlya lecsökkent 58,5 kg-ra. Testzsír százaléka az elhízott 43,8%-ról, 33,3%-ra csökkent, ami már a normál tartomány. Izom százaléka 23,8%-ról, ami alacsony érték volt, szintén normalizálódott 28,0%-ra. Zsigeri zsírja 5%-ra csökkent, ami szintén optimális érték. Tisztán 12,4 kg-ot fogyott zsírból és majdnem 1 kg-ot izmosodott úgy, hogy még a sportolást nem kezdte el, és az életmód tervben személyre szabott étrend kiegészítőket sem kezdte el szedni.
A fantasztikus eredmények alapján kitűztük az újabb célokat, finomhangoltuk az ajánlásokat, frissítettük az életmódtervet és megbeszéltük a sportolási javaslatokat is.
Szívből gratulálunk Rebekának, aki három gyermekes anyukaként megmutatta magának és a világnak, hogy ha megvan a megfelelő térkép, akkor igenis végig lehet menni az életmódváltás rögös útján és el lehet érni a sikert.
Hihetetlen milyen elszántság és kitartás van ebben az asszonyban, aki nem csak magára gondolt mindeközben, hanem a családja egészségét is a kezébe vette. Hatalmas respect!!!
Köszönöm, hogy minket választottál, továbbra is veled(tek) vagyunk az úton…