Az egészség egyik alappillére, aludjunk jól

Olvasási idő: 3 perc

Biztosan sokatok találkozott azzal a jelenséggel, hogy egy „jó alvás” után bőrötök kisimult, szebb lett, vitalitásszintetekben jelentős növekedést tapasztaltatok. Mostani cikkemben megtaláljátok ezekre a magyarázatot. 

Az alvás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Rohanó világunknak egyik velejárója a kevés, sokszor gyenge minőségű alvás. Sokan küzdenek krónikusan túlstresszelt állapottól és kialvatlanságtól.

A pihentető alvás prioritása gyakran háttérbe szorul, és úgymond luxusnak minősül. Ez viszont számtalan kedvezőtlen folyamatot indíthat el, ugyanis az alvás a szervezet alapvető szükséglete, mely legalább annyira fontos a testi és lelki egészség szempontjából, mint a tiszta levegő, napfény, víz és minőségi élelmiszer.

FONTOS: Alvás során a szervezet teljes regenerálódása történik sejtszinten, kezdve az agy és idegrendszer működésétől, az izom- és mozgás szervrendszeren keresztül, a teljes emésztőrendszerig.

Sötétség hatására az agyban található egy nagyon fontos szerv, a tobozmirigy által nagyobb mennyiségben termelődik egy hormon, amit melatoninnak hívnak.

Ez a hormon további kettő másik létfontosságú szervünknek, az agyalapi mirigynek és mellékvesének hormontermelését befolyásolja.

Hatására az agyalapi mirigyben fokozódik a növekedési hormon (hGH) elválasztása, mely által a szervezet regenerálódik, valamint a mellékvesében pedig csökken a kortizol, azaz stressz hormon termelése, és a szervezet nyugalmi fázisba kerül.

Majd azt követően, a hajnali órákban a melatonin szintje fokozatosan csökkenni kezd, mely eredményeként a kortizol termelődésének szintje megnő, és az felébreszti a szervezetet.

A fénynek tehát szerepe van a melatonin termelésen keresztül a szervezet természetes cirkadián, azaz alvás-ébrenléti ritmusában.
Ennek a folyamatnak köszönhetően a melatonin egyaránt befolyással van az alvás minőségében, a mellékvese kortizol termelésben, az immunrendszer megfelelő működésében és a vérnyomás szabályozásában is.
Mivel a mellékvese által termelt kortizol hormon befolyásolja a pajzsmirigy működését, valamint a termelt hormonok hatékonyságát. Így azoknak, akik pajzsmirigy alul-működés tüneteit produkálják, javasolt lehet a mellékvese működésükkel és az alvás minőségével is foglalkozni.
A fent említettek mellett az alvás kiegyensúlyozhatja a vegetatív idegrendszerünk szimpatikus, azaz aktivizáló, serkentő, alarm-reakciókért felelős, és a paraszimpatikus, azaz helyreállító, nyugalmi, raktározó folyamatokért felelős oldalát. Amely pedig a szervek és szervrendszerek hatékony működését igencsak meghatározhatja.
JEGYEZD MEG: A kevés, gyenge minőségű alvás következtében a vegetatív idegrendszer szimpatikus oldalának aktivitása és az általa vezérelt pajzsmirigy, valamint mellékvese működése is fokozódhat, amely a szívritmus- és a vérnyomás növekedését, az ingerlékenység fokozását, valamint további nem kívánt folyamatokat eredményezhet.

Éppen ezek miatt a minőségi alvás igencsak meghatározhatja teljesítőképességünket, emberi kapcsolataink minőségét, testi és lelki egészségi állapotunkat egyaránt.

Hogyan tudjuk támogatni a minőségi alvást?
 1. Lehetőleg minden nap ugyanakkor feküdjünk le és keljünk fel
 2. Igyekezzünk éjfél előtt legkésőbb 22-23 óráig elaludni, és min. 6-9 órát aludni.
 3. Használjunk relaxációs gyakorlatokat, technikákat pl. rendszeres meditáció, masszázs, aromák, illóolajok, művészet, zene
 4. Tartsunk napközben minimum 1-3×10 perc pihenőt
 5. Hétvégenként minél többet pihenjünk, töltődjünk fel
 6. Az altatószereket váltsuk ki természetes anyagokkal
 7. Élénkítésre gyógyteákat fogyasszunk és kerüljük vagy lehetőleg minél kevesebb kávét igyunk
 8. Rendszeresen végezzünk mozgás és légzőgyakorlatokat
 9. Kerüljük a túlhajszolt életet, ugyanis az gyenge minőségű alváshoz, a regenerációs folyamatok csökkenéséhez és alacsony vitalitásszinthez, valamint egyéb nem kívánatos folyamatokhoz vezethet
 10. Figyeljünk fekhelyünk minőségére, a szoba hőmérsékletére és a ruha minőségére, hogy kényelmesen aludjunk
 11. Lehetőleg sötét helyen aludjunk
 12. Minél kevesebb elektromos berendezés legyen abban a helységben, ahol alszunk, hogy a helység elektroszmog terhelését csökkentsük
 13. Lefekvés előtt minimum 0,5 – 1 órával kerüljük a mesterséges és kék fények használatát.
 14. Lehetőleg fekhelyünk ne legyen geopatikus sugárzásnak kitett helyen
Javaslom, hogy ezen gyakorlatok közül minél többet tudatosítsatok és alkalmazzatok.
Felhasznált irodalom:
1. Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó, 2011)
2. Természetgyógyászati alapismeretek (J. Tamasi Dr. – G. Sárai, 2019)
3. Growth hormone (M. Bidlingmaier és mtsai, 2010)
4. Melatonin, the Hormone of Darkness: From Sleep Promotion to Ebola Treatment (A.Masters és mtsai, 2014)
5. Melatonin: Physiological effects in humans (B. Cluastrat és mtsai, 2015)
6. Circadian Rhythm, Lifestyle and Health: A Narrative Review (D. Farhud és mtsai, 2018)
7. Physiology, Circadian Rhythm (S. Reddy és mtsai, 2021)
8. The effect of prolonged-release melatonin on sleep measures and psychomotor performance in elderly patients with insomnia (R. Luthringer és mtsai, 2009)
9. Prolonged-release melatonin improves sleep quality and morning alertness in insomnia patients aged 55 years and older and has no withdrawal effects (P. Lemoine és mtsai, 2007)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor