Mit jelez a C-reaktív protein (CRP)?

A C-reaktív protein, rövidítve CRP, egy gyulladáskeltő citokin. A citokinek olyan jelzőmolekulák, amelyek a sejtek közötti kommunikációban játszanak fontos szerepet. A CRP elsősorban az immunsejtekben, a májban és a zsírszövetekben termelődik. Termelése akkor fokozódik, ha gyulladás keletkezik a testben. Ez egyfajta védekező mechanizmus, mert a szervezet így próbálja felvenni a harcot a betolakodó organizmusokkal (pl: vírusok) szemben.

Komolyabb problémákat akkor kezd okozni, ha szintje valamilyen tényező hatására emelkedni kezd. Mivel a CRP fehérje fokozza a gyulladásos folyamatokat a testben, ezért a gyulladást kiváltó okot kell megtalálni ahhoz, hogy ezt csökkenteni tudjuk. A magas CRP szint a vérben (normál tartomány a nőknél 1mg/l, a férfiaknál 0,5 mg/l) utalhat gyulladásos betegségekre, degeneratív elváltozásokra. Emelkedett szintje összefüggésben van a szív és érrendszeri betegségekkel, a rákkal, a diabétesszel (cukorbetegség), gyulladásos bél betegségekkel, magas vérnyomással és az elhízással.

Ezek kialakulása pedig szoros összefüggésben van az életmódunkkal, ezen belül a táplálkozással és a testmozgással is. Ha valaki helytelen életmódjának köszönhetően zsírosodni kezd, akkor ezzel fokozza a gyulladáskelő citokinek termelését is. A CRP szint ilyenkor emelkedik, mivel ez a citokin a zsírszövetekben is termelődik. Az elhízott embernél nagyobb mértékben termelődik egy másik gyulladás keltő citokin az Interleukin 6 (IL-6). Az IL-6 pedig fokozza a májban a CRP termelést. Tehát minél elhízottabb valaki annál több CRP-t termel mind a mája, mind pedig a zsírszövetei.

Ez beindít egy ördögi kör a testben. Ugyanis, ha a gyulladáskeltő citokinek, mint amilyen a CRP és a IL-6 emelkedni kezd, az aktivál a zsírsejtekben egy 11béta-HSD-1 enzimet. Ennek az enzimnek a hatására pedig a sejtekben aktivizálódik egy SOCS3 nevű gén. Ez a gén pedig gátolja ezeknek a citokineknek (jelzőmolekuláknak) a jelátvivő mechanizmusát és leptinrezisztenciát okoznak.

A leptinrezisztencia pedig extrém elhízási üzemmódba kapcsolja a testet. Ugyanis a zsírszövetek termelnek egy leptin nevezető hormont. A hormonok olyanok, mint a hírvivők, ki és be kapcsolnak bizonyos funkciókat a testben. Ha a test elkezd zsírosodni, akkor emiatt a leptin hormon szintje megemelkedik a vérben. Ezt érzékeli az agy leptin receptorai és jelzést ad a pajzsmirigynek és a májnak, hogy a „főnök” zsírosodik, ezért indítsa be a lipolízist és a felesleges zsírsejteket alakítsa át energiává, hogy ne hízzon el a test. Viszont, ha leptin rezisztens valaki, mondjuk a megemelkedett gyulladáskeltő citokinek, mint pl. a CRP hatására, akkor az agy receptorai nem képesek érzékelni, hogy mennyi a leptin szint a vérben és emiatt nem adja ki a parancsot a fogyásra!

Az ember ilyenkor csak hízik és hízik, közben mivel egyre több a zsírszövet, egyre több CRP is termelődik. A magas CRP szint hatására pedig kialakulhatnak daganatos betegségek, szív és érrendszeri problémák, diabétesz, magas vérnyomás, gyulladásos bélbetegség. A baj nem jár egyedül szokták mondani…

Többek között ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a testedzésre. Ugyanis egy helyes diétával és megfelelően összeállított edzéssel a CRP szint csökkenthető a szervezetben. Ezzel pedig meg tudjuk előzni, vagy akár vissza is tudjuk fordítani azokat a degeneratív folyamatokat, amit az emelkedett CRP szint okozni tud.

Az pedig, hogy kinek mi a megfelelő diéta és edzésmódszer, azt az egyéni sajátosságok döntik el.

https://bodywakes.hu/sulyproblemaval-kuzdok/

Szántai Zsolt

 

[/vc_column_text][porto_block label=”” name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja