A fitoösztrogénekről

Olvasási idő: 4 perc

Az ösztrogén-családnak 3 főbb formája van: az ösztradiol, az ösztron és az ösztriol. Sok kutató mind a mai napig foglalkozik hatásaikkal.

A biológiailag leghatásosabb forma az ösztradiol. Koleszterineredetű szteroidhormon, amely androgének, azaz férfi nemi hormonok aromatizációja révén keletkezik az aromatáz enzim közreműködésével.

Elsősorban a petefészekben, illetve kevesebb mennyiségben a zsírsejtekben, herében és a mellékvesékben is termelődik.

Az ösztrogén egy fontos hormon mindkét nem esetében. Fő szerepe a női nemi ciklushoz kötődik, de ugyanakkor a csontállomány egészségében, a csontanyagcserében, az idegrendszer működésében, az artériák belső falának működésében, a koleszterinszint szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában is fontos szerepe van.

A keringésben legnagyobb részben fehérjéhez kötődve (albumin, SHBG) található. Az ösztrogén receptorhoz kötődve aktiválja a gének expresszióját (kifejeződését), fejti ki hormonális hatását.

Ösztrogéndominancia esetében az ösztradiol illetve a progeszteron (másik fontos nemi hormon) egymáshoz viszonyított, azaz relatív aránya és/vagy abszolút mennyisége nem megfelelő.

Ösztrogéndominancia esetén több probléma előidézője is lehet.

FONTOS: Ösztrogénhormonok hatására pl. a pajzsmirigyhormont kötő fehérje, a thyroxine-binding globulin (TBG) szintje megnő, mely a szabad T4, illetve T3 hormonokat megköti, továbbá serkenti a TRH/TSH hormonok termelődését.

Lebontása, méregtelenítése a máj feladata, mely enzimek közreműködésével különböző anyagcsere útvonalakat használ a méregtelenítés során. (1)

A természetes ösztrogéneken kívül számtalan vegyület létezik, melynek ösztrogénszerű hatása van. Ilyenek a fitoösztrogének (pl. lignánok, izoflavoniodok stb.) is, melyek megtalálhatóak pl. szója, lenmag, komló, hüvelyesek, földimogyoró stb. A növények a fitoösztrogénekkel az őket elfogyasztó állatok, „ragadozók” szaporodását gátolják.

A kifejtett hatásuk dózisfüggő.

Kis mennyiségben, alacsony koncentrációban anti-ösztrogén hatásúak lehetnek a szteroid hormonok keletkezése során működő enzimek és az aromatáz enzim gátlása, valamint az ösztrogén receptorokhoz való nagyobb affinitással, készséggel kötődés miatt. Éppen ezért olvashatunk jótékony hatásukról.

Ugyanakkor nagyobb koncentráció esetén az agonista hatás, azaz a receptorhoz kötődése és biológiai válasz megnyilvánulása, érvényesül. (2, 3, 4)

Az ösztrogén egy fontos hormon. Se a túl kevés, sem pedig a túl nagy mennyiség nem kedvező.

Ösztrogéndominancia esetén célszerű a dominanciát kiváltó okokat megszüntetni és a máj méregtelenítési munkáját támogatni, hogy a felesleges ösztrogént tudja eliminálni, eltávolítani.
Nincsenek arra vonatkozóan egyértelmű ajánlások, hogy az egyes fitoösztrogének hatásai pontosan milyen dózis mellett érvényesülnek, hiszen azokat több minden is befolyásolja.

Ahogyan említettem, a fitoösztrogének egyik hatása, hogy az aromatáz enzimet gátolják. Mivel az aromatáz enzim gátlása esetén kevesebb tesztoszteron alakul át ösztrogénné, így megnöveli a tesztoszteron szintet, ugyanakkor nőknél a magasabb tesztoszteron szint nem kedvező.

Éppen ezek miatt úgy gondolom, hogy ösztrogéndominancia esetén az ösztrogén szintézisét, azaz a szervezetben keletkezését és bejutását kell kiegyensúlyozni, valamint metabolizmusát, azaz anyagcseréjét, a felesleg kivezetését kell megoldani.

Felhasznált irodalom:

1. Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó, 2011)
2. Modulation of Aromatase by Phytoestrogens (E.D. Lephart, 2015)
3. Phyto-oestrogens and colorectal cancer risk: a systematic review and dose-response metaanalysis of observational studies (A. Rudolph és mtsai. 2016)
4. Phytoestrogens (M. Mostrom és mtsai. 2018)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor