Finomított szénhidrátok rabságában III. rész – Hogyan állhatnak a finomított szénhidrátok különböző nőgyógyászati problémák mögött

A nőgyógyászati megbetegedések száma az elmúlt évtizedekben rohamosan növekszik. Ciszták, miómák, endometriózis, mellrák, policisztás ovárium szindróma (PCOS) és még sorolhatnám.

Mindezek nagyon sok tényezős problémák, nagyon sok út vezethet hozzájuk. Az egyik ilyen pedig a finomított szénhidrátok rendszeres és vagy nagyobb mennyiségben való fogyasztása.

Előző cikkeimben részletesen kifejtettem, mik azok a finomított szénhidrátok és milyen mechanizmusokon keresztül fejtik ki negatív hatásaikat.

Ide tartoznak a cukor, finomított fehérliszt és a fehér rizs is.

Az alapvető probléma velük az, hogy többlet inzulin termelést indukálnak és leterhelik a hasnyálmirigyet.

Azáltal, hogy bekerülve a szervezetünkbe hirtelen emelik meg a vércukorszintünket. Amikor a vérben lévő cukorszint emelkedik nő az inzulinszint is. Hiszen az inzulin az a hormon, ami azért felel, hogy elszállítsa és bejuttassa a vérben keringő cukrokat a sejtekbe. Mint egy kicsi kocsi, ami utasként fuvarozza a glükózt a végállomásig, a célsejtekhez.

Amennyiben hirtelen megnövekszik a vércukorszint, hirtelen sok inzulinra lesz szükség, ami már önmagában terheli az inzulin termelésért felelős hasnyálmirigyet.

De ha ez a folyamat állandósul az inzulin többlet és az inzulinszint ingadozásának hatására (?) a petefészek elkezd több androgén (férfi jellegű) hormont előállítani pl: tesztoszteron. Ilyenkor a női szervezetben a tüsző nem képes megérni és folyadékkal teli tömlővé alakul. Ezt nevezzük cisztának.

Azt az összetett problémakört, amikor inzulinrezisztencia áll fenn, tehát a vérben keringő cukrok és inzulin nem jutnak be a sejtekbe, és az ebből fakadó inzulin többlet hatására ciszták keletkeznek a petefészek területén PCOS, azaz policisztás ovárium szindrómának nevezzük.

Emellett, ha a női ciklus működéséből indulunk ki:

A ciklus első felében felépül a méhben méhnyálkahártya és a petefészekben megérik a tüsző. Ilyenkor a női szervezetben az ösztrogén nevű hormon van túlsúlyban.

A ciklus közepén megtörténik a tüszőrepedés, azaz az ovuláció. Ez a termékeny időszak.

Ilyenkor a megrepedt tüsző helyén létrejön a sárgatest, amely megkezdi a progeszteron termelést a második szakaszra.

A progeszteron másik fontos hormonunk, mely a méhnyálkahártya minőségi átalakításáért felel a ciklus során és nagyon szerte ágazó szerepe van szervezetünkben.

Ami pedig fontos az az ösztrogén és progeszteron egyensúlya a szervezetünkben. Ha az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben, akkor ösztrogén dominanciáról beszélünk, ami a női nemi problémák (miómák, ciszták, endometriózis, meddőség) alapját képezi.

Ez kétféle okból is megtörténhet. Az egyik a túlzott ösztrogén felhalmozódás, ilyenkor az ideálishoz képest magasabb az ösztrogén szint és abszolút ösztrogéndominanciáról beszélünk.

A másik az elégtelen progeszteron termelődés, amikor a progeszteron arányaiban kevés. Ezt nevezzük relatív ösztrogéndominanciának.

Persze egyszerre mindkettő is jelen lehet.

Ha pedig visszamegyünk a folyamat elejére. Mit gátolhat a finomított szénhidrátok által generált inzulin többlet?

A tüszőérést.

Ha nincs megfelelő tüszőérés akkor mi az, ami nem történik meg?

A tüszőrepedés.

Ha nincs tüszőrepedés, mi az, ami nem fog termelődni?

Progeszteron, hiszen a progeszteron a megrepedt tüsző helyén keletkező sárgatest termeli.

És mi a következménye annak, ha hosszútávon nem termelődik elegendő progeszteron?

Ösztrogéndominancia, ami pedig, ahogy az előbb említettem és már sokan tudjátok is, a női nemi megbetegedések alapját képezi.

Tehát ezen az oldalon is hozzájárulhat a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása a nőgyógyászati betegségek tömkelegéhez.

Nyilván nem tehető egyedüliként felelőssé. De nagyon sok hatásnak vagyunk kitéve a mai világban, amelyek elősegítik ezt a folyamatot (különböző környezeti terhelés (vegyszeres, kozmetikumok általi stb.) ne tegyünk rá még egy lapáttal a táplálkozásunkkal is!

A táplálkozás egy olyan kulcs, amivel közvetetten és közvetlenül is belenyúlhatunk szervezetünk működésébe. Azt javaslom használjuk ezt ki és fordítsuk a javunkra, ahelyett, hogy magunk ellen dolgoznánk!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor
Funcionális táplálkozási referens

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet