Finomított szénhidrátok rabságában II. rész – Hogyan hizlalnak minket mindennél jobban?

Az már senkinek sem újdonság, hogy a finomított szénhidrátok nem egészségesek. Emellett az is köztudott, hogy az ideális formánk elérését sem támogatják, kifejezetten hizlalnak minket.

És nem elsősorban a bennük rejlő kalóriák miatt.

Érdemes ugyanis túllátni a kalóriadeficiten. Általános elképzelés, hogy a fogyás annyiról szól, mint, hogy egyél kevesebbet, mint amennyit elégetsz. Ez egy szintig igaz lehet és működhet is. Egy szintig… De mivel szervezetünk dinamikus, folyamatosan változik és rengeteg folyamat zajlik benne, érdemes kicsit mélyebben belelátnunk működésébe, hogy megérthessük a fogyás, hízás folyamatát.

Biztosan találkoztatok már olyannal, aki hiába evett hangyányi adagokat még sem fogyott egy dekát sem. Vagy ismerős lehet az a jelenség is amikor valaki bőven alapanyagcsere alatt eszik (ami azt jelenti, hogy azt a minimum kcal-át sem adja meg a szervezetének, amit az a saját működéséhez elhasznál) és szépen mennek is le a kilók, aztán ahogy visszaáll normál ételadagokra a súlya is „szépen” visszaáll és beindul a jó-jó.

Ezek több tényezős folyamatok és egy külön cikk témái lehetnének, de ami nekünk most fontos, hogy a finomított szénhidrátok, hogy tudnak jobban hízlalni, mint ugyanannyi kalóriában elfogyasztott, de egészséges társaik.

A múlt heti cikkemben már kitértem a finomított szénhidrátok vércukorszintünkre gyakorolt hatásairól, de nézzük meg milyen jelentősége van mindennek a hízás tekintetében.

Amikről most konkrétan beszélünk azok a finomítottcukor, a finomított fehér liszt és a fehér rizs is.

Ezek bekerülve a szervezetünkbe finomítottságuknak köszönhetően hirtelen megemelik a vércukorszintünket. Amikor a vérben lévő cukorszint emelkedik nő az inzulinszint is. Hiszen az inzulin az a hormon, ami azért felel, hogy elszállítsa és bejuttassa a vérben keringő cukrokat a sejtekbe. Mint egy kicsi kocsi, ami utasként fuvarozza a glükózt a végállomásig, a célsejtekhez. 

Mivel ennyi hirtelen jött energiát egyszerre általában nem tud a szervezetünk felhasználni, ezért elraktározza azt. Tehát már itt megindul a hízás.

Emellett ahogy hirtelen nő a vérben az inzulin, kivonja a cukrokat, így a vércukorszintünk leesik.

A leeső vércukorszint hatására pedig ránk tör egy szénhidrát éhség. Hiszen a szervezetnek ez az állapot nem ideális, igyekszik visszaállítani a normál vércukorszintet, ehhez pedig a legjobb út, ha ismét megeszünk valami finomított energiabombát, ami azonnal visszanyomja a cukrunkat. Mondhatni erősen étvágyfokozók is.

Ez már önmagában sem hangzik jól, de mindez még csak a kezdet.

Ha nem szakadunk ki ebből a körből és az inzulinszint tartósan megnövekedik a vérünkben az bekapcsolja az úgynevezett SOCS3 gént, ami leptinrezisztenciát fog okozni.

Mit jelent ez?

A leptin egy hormon, melyet a zsírszövetek állítanak elő. Amikor nő a zsírszövetek száma nő a leptin szint is a vérben. Ilyenkor ezt érzékeli a szervezet és különböző folyamatokon keresztül az agyunk kiadja a parancsot a fogyásra.  

Van tehát egy jól működő hízás-fogyás kiegyensúlyozó mechanizmus a szervezetünkben. Ám vannak olyan esetek, amikor a sejteken lévő leptin receptorok visszahúzódnak – hasonlóan az inzulinrezisztenciához – és nem veszik fel a vérben keringő leptint.

Ilyenkor az az információ, hogy hízás van nem jut el tulajdonképpen az agyunkhoz és a szervezet teljesen vakon van. Fogalma sincs róla, hogy fogyni kéne.

Még akkor sem, ha 800 kcal-ás diétákkal sanyargatjuk magunkat. Nem lesz valódi eredmény, tartós meg főleg nem.

Mit lehet akkor tenni?

A kulcs egy olyan kiegyensúlyozott diéta, valódi életmódváltás, amelyben a szervezetünk mindent megkap, amire szüksége van, miközben kiiktatjuk azokat az élelmiszereket és életmódtényezőket, amik a leptinrezisztencia folyamatát táplálják.

Fontos átlátnunk, hogy a hízás és a fogyás nem egyszerű matek és nem lehet a számológépen megoldani. Tartós eredményekhez, összetett megoldásokra van szükség.

Mi itt a BodyWakesnél ebben hiszünk és ebben segítünk az arra nyitottaknak!  

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet