Pajzsmirigy problémája ellenére Katalin 12 kg-ot fogyott!

Katalin Svédországban él férjével Arne-vel (ő az az üzletember, akit korábbi írásomban bemutattam), aki több velünk készült videóinterjút nézett meg az egészség témájában.
Nagyon felkeltette az érdeklődését az általunk hallottak, hiszen évek óta küzdött alacsony energiaszinttel, túlsúllyal és hajhullással. Emellett emésztési problémái is voltak, puffadás, laza széklet. Korábban pajzsmirigy rendellenességei is voltak, de csak annyit tudott róla, hogy göbös elváltozása van.
Mivel 2000 km választott el minket egymástól és Katinak nem volt lehetősége Magyarországra utazni a közeljövőben, ezért kivételesen elvállaltam, hogy online fogom neki megcsinálni az életviteli és táplálkozási tanácsadást.
Hála a modern internetes kommunikációs lehetőségeknek, az online térben láthattuk és hallhattuk is egymást. Először alaposan kikérdeztük Katalint életviteli és táplálkozási szokásairól. Átbeszéltük kórelőzményeit, jelenlegi állapotát, elérendő célját.
Nem volt egyszerű dolgunk, mert semmilyen labor eredménnyel nem rendelkezett és műszeres mérésekre sem volt lehetőségünk a távolság miatt. Pedig nagyon fontos lett volna friss labor paramétereket látnunk, különös tekintettel a pajzsmirigy problémája miatt, hiszen, ha valakinek göbös a pajzsmirigye, az alapos kivizsgálást igényel (vérkép, ultrahang lelet).

Ezek hiányában speciális funkcionális állapotfelmérő kérdőíveket használtunk információgyűjtés végett. Megcsináltuk a BodyWakes emésztőrendszeri és hormonális állapotfelmérő kérdőíveit, anyagcsere- és hormontípus kérdőíveit, stresszfaktor és életviteli kérdőívét. A cél az volt, az elején, hogy minél több információt begyűjtsek róla.

Csak az anamnézis (információk begyűjtése) több, mint 1,5 óra volt. Utána lemodelleztük jelenlegi életmódja, egészségügyi kihívásai és mindezek megoldását megcélzó ok-okozati összefüggéseket, a táplálkozása és életviteli szokásainak megváltoztatása érdekében, személyre szabottan szemléltetve.
Ennek megfelelően összeállítottuk az anyagcsere- és hormontípusának megfelelő táplálkozási programot, amit kiegészítettük funkcionális protokollokkal is. Fő cél az emésztőrendszer regenerálása, sejtek optimális tápanyag ellátottsága és a sejtanyagcsere fokozása, a vegetatív idegrendszeri egyensúly visszaállítása, a hormonegyensúly visszaállítása, ezen belül a pajzsmirigy működésének optimalizálása és a fogyás elindítása volt.
Pár hónap múlva találkoztunk személyesen is, akkor már 8 hónap telt el az első online tanácsadás óta. Megcsináltuk a műszeres méréseket is, és átnéztük a friss laborját is. Kati a gépek szerint is úgynevezett „fehérje” táplálkozási, valamint agyalapi mirigy hormondominanciával rendelkező anyagcseretípus kombinációba tartozott.
Természetesen kértünk labort is, hogy lássuk a vérképéből mi látszik. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy egy előrehaladott gyulladásos pajzsmirigy alulműködéssel járó autoimmun folyamat okozta Kati korábbi panaszait, amire gyanakodtunk. Ennek tükrében a személyre szabott táplálkozási programját kiegészítettük egy speciális funkcionális protokollokkal is.
Tudni érdemes, hogy egy előrehaladott autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén, a pajzsmirigy szövetek oly mértékben roncsolódnak, hogy a pajzsmirigy már képtelen elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont előállítani a szervezet optimális működéséhez. Ennek természetesen klasszikus pajzsmirigy alulműködéses tünetei vannak, mint pl. hízás, alacsony energiaszint, hajhullás, emésztési problémák. Katalinnak pont ilyenek voltak.
Ennek ellenére már az első online találkozásunk alkalmával kapott táplálkozási tanácsok hatására, amit természetesen be is tartott, Katalin 13 kg-ot fogyott zsírból, csökkent a hajhullása és sokat javult az emésztése, valamint sokkal több energiája lett.
Így, hogy már laborból elemezve is látjuk mi húzódott meg a problémája hátterében még pontosabban tudjuk célzottan támogatni természetes protokollokkal szervezete öngyógyító folyamatainak erősödését. Egy autoimmun pajzsmirigy támadás megszüntetése és a pajzsmirigy regenerálása nagyon összetett feladat és hosszú út. Viszont, ha az autoimmun gyulladást kiváltó minden okot megszüntetünk, akkor nagy esély van akár a teljes regenerációra. (Ez amúgy teljesen ellentmond a tudomány elfogadott mai állásának, ennek ellenére már több ilyen esetünk is volt.)
Mi másképpen közelítjük meg az ilyen jellegű egészségügyi kihívást. Az autoimmun gyulladás az esetek 90%-ban ugyanis nem a pajzsmirigy betegsége, hanem az immunrendszer zavara okozza.
A pajzsmirigy ennek csak egy áldozata, a háttérben több összetevős mozaik rendberakása ilyenkor a feladat:
1. Molekuláris mimikri okozta immunrendszeri zavar megszüntetése és bélregeneráció
2. Jód és szelénhiány kiegyensúlyozása, valamint a többi pajzsmirigy kofaktor személyre szabott pótlása
3. Mellékvese stressz csökkentése
4. Ösztrogén-progeszteron szint kiegyensúlyozása
5. Fertőző kórokozók kiiktatása
6. Toxikus nehézfémterhelés csökkentése
7. Vírusfertőzés megszüntetése
Ezek általában a fő okok egy autoimmun pajzsmirigy gyulladás kiváltásában. Egy ember és annak egészségügyi kihívása mindig holisztikus megközelítést igényel. Nem szabad csőlátással csak magára a „beteg szervre” koncentrálni. Egy betegség mindig valamilyen belső egyensúlytalanság ok-okozati eredménye. Ha tartós javulást és eredményt akarunk elérni, akkor a belső egyensúly visszaállítása a fő cél.
Katalin elindult ezen az úton, amit az eddigi részeredményei szépen igazolnak.
A továbbiakban a személyre szabott életmódterv hatására további javulásra számítunk. Természetesen ezt folyamatosan után fogjuk követni laborokkal, ultrahanggal és speciális szakorvosi ellátással is.