Mi történik a háttérben?

Olvasási idő: 2 perc

DE ÉN EDZETTEM, AKKOR EHETEK BÁRMIT NEM???!!

Gondolják sokan.
És milyen rosszul teszik.
Ez egy óriási tévhit.

Megeszel egy jó nagy pizzát, majd elmész edzeni, attól az még ugyanúgy egészségtelen a szervezetedre nézve.
Attól, hogy elégetsz bizonyos mennyiségű kalóriát, az még nem mentség az egész napi rosszul evésre.

Az egészséges forma nem az edzőteremben kezdődik.
Igen, vannak azok a típusok, akik nem híznak szinte semmitől, gondolják ők, és így is van ez egy darabig biztos.

Ezt hangoztatják is sokszor, hogy én megehetek bármit, semmi nem látszik rajtam, és még edzem is, mi baj lehet?!

Ilyen például egy szimpatikus pajzsmirigy.
Igen ám, de mi történik a háttérben?

FONTOS: Ugye folyamatosan olyan ételekkel tömi magát,ami stimulálja az adott hormontermelő mirigyét, ami először túlműködik.

Tehát valóban felgyorsul az anyagcsere, valóban átmegy rajta minden (ami egyébként nem jó, mert így nem szívódnak fel a tápanyagok sem, ezért vékony), és tényleg nem látszik rajta, hogy mennyit eszik.
Majd ha ezt hosszútávon tovább folytatja, szépen lassan kifárasztja a pajzsmirigyét, vagy épp bármely más hormontermelő mirigyét, ami neki domináns, és a túlműködés átcsap egy alulműködésbe.

De itt már viszont lassul az anyagcsere, itt már elkezdenek jönni azok a fránya kilók…de persze ez még nem vészes, hiszen addig túl vékony volt, szóval még mindig nem ijed meg.

A következő lépés, hogy teljesen kifárad a mirigy, és azt mondja, köszönöm szépen elég volt, teljesen elfáradtam, nem dolgozom tovább, és leáll a működése, és már nem tudja ellátni a feladatait, ami ugye számos más degeneratív elváltozást okoz.
És akkor itt jön a krakk. Elhízik.

Úgy, hogy addig full vékony volt, lehet akár 50 éves koráig is.

És persze ezzel jön számos betegség is.
És nem érti.
Nem érti mi történt. Hát ő eddig bármit megehetett, jó esetben még edzett is, ezzel ugye mindig meg is vigasztalta magát, most meg még a levegőtől is hízik.

Ezért nem mindegy, hogyan táplálkozol,

milyen üzemenaygot viszel magadhoz, minőségit vagy, vagy valami szemetet.Én anno mindig azt mondtam a vendégeimnek, hogy nem azért nem kell valamit megenni, hogy hízol tőle vagy sem, hanem azért, mert egészségtelen a számodra.

Mégha eleinte te nem is hízol elvileg semmitől.
Attól az még a háttérben rombol téged, de kőkeményen.
Szépen lassan öl, úgy, hogy még nem is látod, észre sem veszed, csak amikor már olyan szinten pusztított, hogy már komoly tünetek vannak.
Ok okozat. Mindig ide lyukadunk ki.

Ezért kell odafigyelni az életmódodra akkor is, ha most még semmi bajod.

Azért, hogy továbbra is semmi bajod ne legyen, hogy egészséges maradj.

Az egészség óriási kincs, de nagyon kell rá vigyázni.
Addig, míg megvan, az emberek nagy része nem értékeli, mikor meg elveszíti, kapkod utána, és mindent megtenne, hogy visszaszerezze.

Ekkor már semmi pénzt nem sajnál rá, csak legyen újra egészséges.

Azt gondolom, akkor kell érte mindent megtenni, amikor még megvan, nem sajnálva rá az időt, pénzt, energiát, hogy utána ne kelljen sokkal többet áldozni a visszaszerzésébe.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ó, hát neki semmi baja, amit megeszek megkívánok, én nem vagyok kövér, jó ez nekem így ahogy van.
Közben meg cigizik ezerrel, issza a sok kávét, előveszi reggel a marék gyógyszert, melyet bevesz vagy éhgyomorra, vagy a kávé-cigi kombó után, majd egész nap nem eszik semmit, csak majd valamikor késő délután, vagy este. És szerinte ez így jó, neki semmi baja.
Na hát az ilyennek nem tudunk segíteni.

Ha még nem született meg benned az elhatározás, hogy változtatni akarsz, és ezért hajlandó vagy áldozatot is hozni, addig mi mondhatunk bármit.

Még rosszul is fog esni, ha segíteni igyekszünk.
De!!! Ha Te már döntöttél, hogy változást akarsz, csak nem tudod hogyan kezd el, és hogyan csináld végig, akkor Te vagy a mi emberünk.

Ez esetben tarts velünk,

és mi fogjuk a kezed, és segítünk végig menni az úton, de helyetted nem tudunk cselekedni, így a lépéseket is neked kell megtenni! 🙂

Első lépés a döntés és elköteleződés.

 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja