TÁPANYAGFORRÁSOK 2. RÉSZ

És akkor jöjjenek a fehérjék, a szénhidrátok után, mint másik fő tápanyagforrásunk.
Többnyire annyit szoktunk tudni róluk, hogy az izmaink fehérjékből állnak, és szükségesek az izomépítéshez.
De ennél sokkal többről van szó.

A testünkben megállás nélkül zajló fehérjeépítő és -lebontó folyamatokhoz szükséges aminosavakat a táplálékunkkal a szervezetünkbe juttatott állati és növényi eredetű fehérjék biztosítják.

Táplálkozástani szempontból megkülönböztetünk komplett (teljes értékű) és inkomplett (nem teljes értékű) fehérjéket.

A komplett fehérjék hiánytalanul tartalmazzák mindazokat az esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavakat, melyek az emberi szervezet fehérjéinek felépítéséhez szükségesek. Ebbe a csoportba tartoznak a húsban, tojásban és tejkészítményekben megtalálható állati fehérjék.

Az inkomplett fehérjék önmagukban nem képesek szervezetünk aminosav igényének kielégítésére, de állati fehérjékkel kiegészítve vagy többféle növényi fehérje megfelelő arányú kiegészítésével szervezetünk fontos fehérjeforrásai lehetnek. Értékes növényi fehérjéket tartalmaznak egyes hüvelyesek, a rizs és egyéb gabonafélék, a burgonya és a gombák is

FONTOS: Fehérjehiányos táplálkozás esetén fáradtság, dekoncentráció, fertőzésekre való fokozott hajlam, izomsorvadás alakulhat ki.

Sokszor említésre került az aminosav, kicsit ezt is tegyük rendbe, mit is jelent.

Az aminosavak testünk fehérjéinek az építőkövei.
Az elfogyasztott táplálék fehérjéi a belekben az emésztés során aminosavakra bomlanak, majd a bélfalon át a vérbe felszívódva a májon keresztül eljutnak testünk minden sejtjéhez, ezekből az aminosavakból építi fel testünk a saját fehérjéit.

 

 

Az általunk ismert 22-féle aminosavat különböző módon egymáshoz kapcsolva szervezetünk több mint 100000 különböző szerkezetű funkcionális fehérjét képes előállítani.

JEGYEZD MEG: Az említett 22 aminosavból van 10 olyan esszenciális(az élethez nélkülözhetetlen), melyet a szervezetünk nem képes előállítani, ezért nekünk kell a megfelelő táplálékbevitellel biztosítani.

Most már láthatjátok, hogy rájuk is mennyire szüksége van a szervezetnek. Hosszú távon egyszerűen nem lehet szélsőséges divatdiétákat követni, legalábbis ha egészségesek szeretnénk maradni, akkor nem. Viszont, hogy kinek mennyi a fehérjeszükséglete, ez már szintén típusfüggő. Lassan most már tudjátok mi jön, NEM VAGYUNK EGYFORMÁK! Minden szervezetnek más és más igényei és szükségletei vannak, minden ember egy külön egyéni individum.
Hogyan is lehetne mindenkire ráhúzni egy sablont???
De ezt én tényleg nem értem, miért dőlnek be sokan még mindig egy sablondiétának?

Ahhoz, hogy a szervezeted természetes egyensúlya beálljon, és ennek mellékhatásaként az ideális testsúlyt is elérd, ahhoz úgy érdemes táplálkoznod, ahogy a saját epigenetikai kódod megkívánja.

De mi is ez a saját epigenetikai kód?

Az epigenetika a gének feletti irányítást jelenti, amelyeket a sejt külső környezetéből származó jelek irányítanak. A gének kromoszómák formájában helyezkednek el a sejtmagban és a bennük lévő információ kódolja a sejt működését és reprodukcióját.

A géneket takarófehérjék fedik el. Egy génből csak akkor olvasható ki az információ, ha a gén nincs elfedve. Egy gén megnyilvánulása vagy meg nem nyilvánulása tehát elsősorban a környezeti hatásoktól függ.

Ilyen környezeti hatás pl. a táplálkozás, a hőmérséklet, napfény, stb.

Mivel elődeink a népvándorlás során különböző klímazónákban telepedtek le, ahol eltérő hőmérsékleti és tápanyag forrásokat találtak, ezért a szervezetük belső egyensúlyt szabályozó rendszerei alkalmazkodtak, és így lényeges fiziológiai különbségek alakultak ki ember és ember között, ami érintette az anyagcseréjüket is. 

Azt, hogy Nálad ez miképp és hogyan alakult, a személyre szabott anyagcseretípus-mérésen alapuló táplálkozási tanácsadásaink során határozzuk meg.

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja