Candida, Candidiázis és kezelése

Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban egyre több embert érint a Candida fertőzés. A kezelésével kapcsolatban is egyre több diéta kezdett el terjedni az interneten. Éppen ezért a tisztánlátás érdekében cikkemben a Candida gombáról a Candidiázisról, és a tőle való megszabadulásról olvashattok részleteiben.

A táplálkozás által érintkezünk legközvetlenebbül a külvilággal. Ezáltal az italokkal és ételekkel különböző gombák jutnak be szervezetünkbe. Immunrendszerünk feladata ezen mikroorganizmusoknak a kordában tartása, azaz, hogy meggátolja a szervezetben való megtelepedést, elszaporodást és gondoskodjon az eltávolításról.

Korábbi cikkemben, az Immunrendszer erősítése a táplálkozás által, részleteiben olvashattok erről.

A különböző gombák, közülük is az egyes Candida-törzsek, a környezetünkben nagyon sok helyen, mondhatni szinte mindenütt megtalálhatóak.

Az emberekben elforduló gombás fertőzések legnagyobb részének a Candida az oka. A Candidiázist, azaz maga a fertőzést, legnagyobb mennyiségben a Candida albicans okozza, de más Candida faj is felelőssé tehető.

FONTOS: A Candida albicans az emberek nagy részében megtalálható, ugyanakkor az immunrendszer megfelelő működése esetén nem okoznak problémát. Optimálisan csak a vastagbél első szakaszában, a vakbélben, fordul elő nagy számban. A gubanc akkor léphet fel, ha onnan kikerülve más helyen is megtelepszik és elszaporodik.

Több oka is lehet annak, hogy elszaporodik a szervezetben (1-12) pl.

  • gyenge immunrendszer (pl. különböző eü-i kihívások esetén, AIDS, diabetes, daganatos betegségek stb.)
  • immunszupresszív állapotok (pl. HIV-fertőzés), Cushing szindróma
  • felborult egészséges bélflóra (pl. anyagcsere típusunknak nem megfelelő étkezés hosszú távon, antibiotikumok szedése stb.)
  • rendszeres alkohol fogyasztás
  • nagy mennyiségű és/vagy rendszeres finomított szénhidrát fogyasztás (pl. cukros ételek/italok)
  • kevés rostfogyasztás
  • hiányos, egyoldalú táplálkozás, tápanyaghiány (pl. magnézium, B6-vitamin)
  • kedvezőtlen higiéné
  • emésztési zavarok (pl. hasnyálmirigy betegségek, epe-ürülési zavarok stb.)
  • tartós, jelentős stressz, szorongás
  • alvászavarok, megváltozott cirkadián ritmus
  • környezeti mérgek, toxinok
  • különböző hormontartamú készítmények fogyasztása pl. fogamzásgátlók, szteroidok
  • a szervezet sav-bázis egyensúlyának tartós megváltozása
  • nehézfémterheltség, amalgámtömés
  • rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott élvezeti szerek
  • a nyálkahártyák, illetve a bőr mikroorganizmus közösségének sérülése
Különösen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki fertőzés, ha a fenti tényezők közül együttesen több is fennáll.

A gombás fertőzésektől, így a Candidától is komoly feladat „megszabadulni”, mert nagyon ellenállóak a különböző kezelési módszerekkel szemben, pl. kiéheztetésük sem lehet elegendő ugyanis anyagcseréjük megváltoztatásával képesek a mostoha körülmények átvészelésére.

Éppen ezért legjobb a megelőzés, azaz az általános higiénés viszonyok figyelembevétele, a hajlamosító tényezők kerülése, az immunrendszer trenírozása. (1, 14, 15)

Kialakult fertőzés esetén javasolt szakértő felkeresése és célzott, egyénre szabott kezelést elkezdeni, mely során mindenkor legjobb, ha első lépésben az illető a hajlamosító tényezők kiiktatásával, valamint az általános táplálkozási irányelvek betartásával kezdi.

JEGYEZD MEG: Ezt követően szükséges az anyagcseretípus szerinti étkezés mielőbbi elkezdése, az emésztőrendszeri regeneráció és az immunerősítés. Majd különböző hatóanyagok és élelmiszerek bevezetése egyéni érzékenység függvényében.
Úgy, mint (2, 7, 16-26):
  • Kókuszolaj és kókusztermékek
  • Olíva olaj
  • Gránátalma
  • Kombucha
  • Kurkumin
  • Macskagyökér
  • Allicin
  • Aloe vera
  • Prefer, Herbaferm
Abban az esetben, ha valakinél kialakult a fertőzés, mindenképpen ajánlott szakértőt felkeresni és nem különböző divat diétát kipróbálni, ugyanis adott esetben még az állapot rosszabbodhat is.
Felhasznált irodalom:
1. Candida survival strategies (M. Polke és mtsai, 2015)
2. Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment (N. Martins és mtsai, 2014)
3. Effects of Psychological Stress and Alprazolam on Development of Oral Candidiasis in Rats (MJ Núñez és mtsai, 2002)
4. The impact of oral contraception on vulvovaginal candidiasis (A. Spinillo és mtsai, 1995)
5. Prevalence and Risk Factors of Esophageal Candidiasis in Healthy Individuals: A Single Center Experience in Korea (J.H. Choi és mtsai, 2013)
6. Modulating effect of dietary carbohydrate supplementation on Candida albicans colonization and invasion in a neutropenic mouse model. (S. L. Vargas és mtsai, 1993)
7. Oral candidiasis: pathogenesis, clinical presentation, diagnosis and treatment strategies (R.V. Lalla és mtsai, 2013)
8. Current treatment of oral candidiasis: A literature review (C Garcia-Cuesta és mtsai, 2014)
9. Interactions between Candida Species and Bacteria in Mixed Infections (ME Shirtliff és mtsai, 2009)
10. Candida Colonization on the Denture of Diabetic and Non-diabetic Patients (MH Lotfi-Kamran és mtsai, 2009)
11. Nutrition and Candidiasis (L. Galland, 1985)
12. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization (C.A. Kumamota, 2011)
13. Oral candidiasis (A. Akpan és mtsai, 2002)
14. The Pathogenesis of Candida Infections in a Human Skin Model: Scanning Electron Microscope Observations (A. Raz-Pasteur és mtsai, 2011)
15. Nosocomial infections in combined medical-surgical intensive care units in the United States (M.J. Richards és mtsai, 2000)
16. Antifungal Activity of Cinnamon Oil and Olive Oil against Candida Spp. Isolated from Blood Stream Infections (N. Goel és mtsai, 2016)
17. ANTIBACTERIAL AND ANTIFUNGAL ACTIVITIES OF BLACK AND GREEN KOMBUCHA TEAS (H. Battikh és mtsai, 2012)
18. Antifungal efficacy of Punica granatum, Acacia nilotica, Cuminum cyminum and Foeniculum vulgare on Candida albicans: an in vitro study (M.B.H. Pai és mtsai, 2010)
19. Aloe Vera in Dentistry (G. Sujatha és mtsai, 2010)
20. Anticandidal activity of curcumin and methyl cinnamaldehyde (N. Khan és mtsai, 2012)
21. Curcumin as a promising anticandidal of clinical interest (K. Neelofar és mtsai, 2011)
22. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria (D.O. Ogbolu és mtsai, 2007)
23. Inhibition of Candida adhesion to buccal epithelial cells by an aqueous extract of Allium sativum (garlic) (M.A. Ghannoum, 1990)
24. Comparison between efficacy of allicin and fluconazole against Candida albicans in vitro and in a systemic candidiasis mouse model (A Khodavandi és mtsai, 2011)
25. In Vitro Antifungic Activity Of Uncaria Tomentosa L. (Cat’s Claw) against Candida (U.P.S. Júnior és mtsai, 2012)
26. In vitro synergism of a water insoluble fraction of Uncaria tomentosa combined with fluconazole and terbinafine against resistant non-Candida albicans isolates (R. C. Moraes és mtsai, 2017)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor