A legfontosabb, hogy NEM VAGYUNK EGYFORMÁK
Olvasási idő: 4 perc
Mi a táplálkozás tudatos beállításánál alapvető szempontként azt vesszük figyelembe, hogy NEM VAGYUNK EGYFORMÁK.
Az epigenetikai alkalmazkodásnak köszönhetően attól függően, hogy milyen tartós környezeti hatásnak (pl. hőmérséklet, élelemforrások) voltak kitéve elődeink, módosultak a belső egyensúlyt szabályozó alapvető homeosztatikus ellenőrző rendszereink.
Mivel ez az alkalmazkodás előnyös volt a túlélés érdekében, ennek köszönhetően a módosulások tovább is öröklődtek a következő nemzedékeknek.
Az egyik lényeges különbség emiatt ember és ember között az lehet, hogy sejt szinten milyen gyorsan égeti el és alakítja energiává a lebontott tápanyagokat.
A sejtek a működésükhöz szükséges energiát ugyanis a bevitt, megemésztett majd felszívott makro és mikro tápanyagokból tudja nyerni. Egészen pontosan abban van különbség, hogy a sejtek “kazánházai”, a mitokondriumok, a szénhidrátokból nyert cukrot, majd az abból átalakított köztes anyagcsere terméket gyorsan vagy lassan égetik el oxigén jelenlétében és alakítják energiává.
Az epigenetikai alkalmazkodásnak köszönhetően attól függően, hogy ki milyen módosulásokat örökölt felmenőiktől megkülönböztetünk:
- “gyors égetésű”
- “lassú égetésű”
- “vegyes égetésű” típusokat, azaz egyensúlyi típusokat.
A “gyors égetésűeknek” ahhoz, hogy az égetés optimális legyen lassítani érdemes a folyamatokat több fehérje és zsír bevitellel, a “lassú égetésűeknek” gyorsítani több szénhidrát bevitellel, míg a “vegyes égetésűek” se nem gyorsítani, se nem lassítani nem szükséges a citromsav ciklusban lejátszódó anyagcsere folyamatokat.
Az égetőrendszeri dominanciájú emberek pszichés jellemzői:
De itt is igaz, ahogy az idegrendszeri típusoknál is, hogy a táplálkozással igenis hatni tudunk az égetőrendszerünkre is.
Ugyanis nem kell, hogy a felsoroltak közül minden jellemző igaz legyen az adott típusra. Ezek az erős jegyek, jellemzők akkor jönnek elő igazán, ha nagyon ki van billenve valaki az egyensúlyból!