Az A-vitamin szerepe
Olvasási idő: 3 perc
Manapság a zsírban oldódó vitaminok közül leginkább a D- és K-vitaminokat emlegetik előszeretettel az emberek. Azonban az A- és az E-vitaminokról sem szabadna megfeledkezni. Mostani cikkemben az A-vitamin legfontosabb hatásairól lesz szó.
Mint ahogyan az előbb említettem az A-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin. Táplálékainkban 2 főbb formában van jelen. A növényekben provitaminként, előformájában, azaz karotinok pl. Béta-karotin formában az állati termékekben pedig retinol, illetve retinoidok alakjában található.
Az A-vitamin különböző formái más-más hatásokért felelősek.
Ennek legfőbb okai az emésztőrendszeri problémák, mint az irritábilis bél szindróma, lyukas-bél szindróma, gyenge epesav termelés illetve az antibiotikumok károsítása. Továbbá a gyenge gyomorsav is hozzájárulhat alacsony szintjéhez.
Az A-vitaminnak (Retinol) nagyon fontos szerepe van a látásban, hiszen a retinában lévő egyik fontos fényérzékelő (fotoreceptor), a rodopszin, alkotója. Tartós hiányában először a szürkületi vakság jelentkezhet, majd a fotoreceptor sejtek degenerációja miatt tartós látás romlás is kialakulhat. (1, 3)
A retinolnak, karotinoidoknak és egyéb retinoidoknak egyaránt kiemelt jelentősége van a sejtek növekedésében, valamint a hámsejtek (pl. szem, bőr, légcső, orr nyálkahártya, nyálmirigy, hüvely nyálkahártya, emésztőrendszer) integritásában is. Ezáltal a külső kórokozók elleni barrier védelemben és az immunrendszer működésében is szerepe van. (5, 6, 9)
A pajzsmirigy egészséges működésének szempontjából több okból is fontos a megfelelő szintje.
A Béta-karotin rokon formái a karotinoidok, pl. a zeaxantin, lutein, likopin, is lényegesek, viszont nem alakulnak át A-vitaminná, hanem a szervezetben antioxidáns funkciót töltenek be
Az időskori látásromlás egyik oka lehet a makula degeneráció (AMD=Age-related macular degeneration).
A makula, azaz a sárgafolt, a retina középső részén található és az éles látásért felelős. Degenerációjának egyik oka az oxidatív stressz. Ezért a karotinoidoknak (pl. lutein és zeaxantin) a megelőzésben kiemelt szerepük van. Ugyanis a lutein és zeaxantin nagy mennyiségben koncentrálódik a makulában.
Antioxidáns, szabadgyök-fogó tulajdonságuknak köszönhetően csökkentik az oxidatív stressz káros következményeit. (2, 4)
- Fontosabb Béta-karotin források: sárgarépa, zöld zöldségek, tökfélék, sárgadinnye, édesburgonya
- Fontosabb Retinol források: halmájolaj, máj ételek, tojássárgája, zsíros halak
- A hatékonyságának növelése érdekében karotinoidokat, C-vitamint, E-vitamint, Omega3-at és kollagént tartalmazó ételek fogyasztására is érdemes figyelni.
- Étrend-kiegészítő formában csak nagyon egyedi esetben lehet indokolt pótlása azt is célszerű szakemberrel megbeszélni. Ugyanis nagyobb dózisban mérgező lehet a szintetikus A-vitamin.
Személyre szabott vitaminajánlásra pedig táplálkozási tanácsadásaink keretén belül van lehetőség.
Felhasznált irodalom:
- Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó: 2011)
- Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up (W.C. Willet és mtsai 2015)
- Vitamin A Deficiency and Clinical Disease: An Historical Overview (A. Sommer 2008)
- The role of oxidative stress in the pathogenesis of age-related macular degeneration (M. Boulton és mtsai, 2000)
- Role of Diet in Dermatological Condition (S.A. Divya és mtsai, 2015)
- The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review (C.N. Nguyen és mtsai, 2016)
- Effect of vitamin A on the hypothalamo-pituitary-thyroid axis (J.E. Morley és mtsai, 1980)
- Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis (M.B. Zimmermann, 2007)
- Modulation of Intestinal Immune and Barrier Functions by Vitamin A: Implications for Current Understanding of Malnutrition and Enteric Infections in Children (D.V. Pinto és mtsai, 2018)