Az A-vitamin szerepe

Olvasási idő: 3 perc

Manapság a zsírban oldódó vitaminok közül leginkább a D- és K-vitaminokat emlegetik előszeretettel az emberek. Azonban az A- és az E-vitaminokról sem szabadna megfeledkezni. Mostani cikkemben az A-vitamin legfontosabb hatásairól lesz szó.

Mint ahogyan az előbb említettem az A-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin. Táplálékainkban 2 főbb formában van jelen. A növényekben provitaminként, előformájában, azaz karotinok pl. Béta-karotin formában az állati termékekben pedig retinol, illetve retinoidok alakjában található.

Az A-vitamin különböző formái más-más hatásokért felelősek.

JEGYEZD MEG: A karotinok közül a Béta-karotin a legfontosabb, melynek szervezetünkben át kell alakulnia Retinollá, hogy kifejtse biológiai hatását. Az átalakulás ugyanakkor sok embernél alacsony hatásfokú, melynek több oka is lehet

Ennek legfőbb okai az emésztőrendszeri problémák, mint az irritábilis bél szindróma, lyukas-bél szindróma, gyenge epesav termelés illetve az antibiotikumok károsítása. Továbbá a gyenge gyomorsav is hozzájárulhat alacsony szintjéhez.

FONTOS: Ha valakinek nagyon alacsony az A-vitamin szintje, az emésztőrendszeri regeneráción túl a Béta-karotint tartalmazó ételek mellett célszerű lehet olyan élelmiszert is fogyasztani, melyben Retinol formában van jelen.

Az A-vitaminnak (Retinol) nagyon fontos szerepe van a látásban, hiszen a retinában lévő egyik fontos fényérzékelő (fotoreceptor), a rodopszin, alkotója. Tartós hiányában először a szürkületi vakság jelentkezhet, majd a fotoreceptor sejtek degenerációja miatt tartós látás romlás is kialakulhat. (1, 3)

A retinolnak, karotinoidoknak és egyéb retinoidoknak egyaránt kiemelt jelentősége van a sejtek növekedésében, valamint a hámsejtek (pl. szem, bőr, légcső, orr nyálkahártya, nyálmirigy, hüvely nyálkahártya, emésztőrendszer) integritásában is. Ezáltal a külső kórokozók elleni barrier védelemben és az immunrendszer működésében is szerepe van. (5, 6, 9)

A pajzsmirigy egészséges működésének szempontjából több okból is fontos a megfelelő szintje.

JEGYEZD MEG: Egyrészt szükséges a hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy tengely működéséhez, a T4-T3 konverzióhoz, valamint a pajzsmirigy jódfelvételét is szabályozza. (7, 8)

A Béta-karotin rokon formái a karotinoidok, pl. a zeaxantin, lutein, likopin, is lényegesek, viszont nem alakulnak át A-vitaminná, hanem a szervezetben antioxidáns funkciót töltenek be

Az időskori látásromlás egyik oka lehet a makula degeneráció (AMD=Age-related macular degeneration).

A makula, azaz a sárgafolt, a retina középső részén található és az éles látásért felelős. Degenerációjának egyik oka az oxidatív stressz. Ezért a karotinoidoknak (pl. lutein és zeaxantin) a megelőzésben kiemelt szerepük van. Ugyanis a lutein és zeaxantin nagy mennyiségben koncentrálódik a makulában.

Antioxidáns, szabadgyök-fogó tulajdonságuknak köszönhetően csökkentik az oxidatív stressz káros következményeit. (2, 4)

Mint ahogyan olvashatjátok, a szervezetben több területen is kifejti áldásos hatását. Éppen ezért étrendi pótlására mindenféleképpen figyelni érdemes.
 • Fontosabb Béta-karotin források: sárgarépa, zöld zöldségek, tökfélék, sárgadinnye, édesburgonya
 • Fontosabb Retinol források: halmájolaj, máj ételek, tojássárgája, zsíros halak
 • A hatékonyságának növelése érdekében karotinoidokat, C-vitamint, E-vitamint, Omega3-at és kollagént tartalmazó ételek fogyasztására is érdemes figyelni.
 • Étrend-kiegészítő formában csak nagyon egyedi esetben lehet indokolt pótlása azt is célszerű szakemberrel megbeszélni. Ugyanis nagyobb dózisban mérgező lehet a szintetikus A-vitamin.

Személyre szabott vitaminajánlásra pedig táplálkozási tanácsadásaink keretén belül van lehetőség.

Felhasznált irodalom:

 1. Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó: 2011)
 2. Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up (W.C. Willet és mtsai 2015)
 3. Vitamin A Deficiency and Clinical Disease: An Historical Overview (A. Sommer 2008)
 4. The role of oxidative stress in the pathogenesis of age-related macular degeneration (M. Boulton és mtsai, 2000)
 5. Role of Diet in Dermatological Condition (S.A. Divya és mtsai, 2015)
 6. The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review (C.N. Nguyen és mtsai, 2016)
 7. Effect of vitamin A on the hypothalamo-pituitary-thyroid axis (J.E. Morley és mtsai, 1980)
 8. Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis (M.B. Zimmermann, 2007)
 9. Modulation of Intestinal Immune and Barrier Functions by Vitamin A: Implications for Current Understanding of Malnutrition and Enteric Infections in Children (D.V. Pinto és mtsai, 2018)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor