„Legyél Te magad a változás, amit a világban látni szeretnél!”

Rengeteg gondolat van bennem is a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Sokat elmélkedem, figyelek, és csak vagyok.

Azt hiszem, ez a helyzet a maga sajátos módján egy óriási lehetőség.

Lehetőség tanulni, lehetőség átgondolni korábbi döntéseinket, átgondolni, hogy a helyünkön vagyunk-e.

Lehetőség másképp gondolkodni, lehetőség észrevenni eddig számunkra észrevétlen tényezőket. Színeket, illatokat, eseményeket, szereplőket.

Sokan kerültek már most nagyon nehéz, látszólag kilátástalan helyzetbe, tudom.

Én mégis azt mondom, érdemes kinyitni a szemünket úgy igazán és látni. Nemcsak nézni, hanem valóban látni, figyelni és érezni.

Ez az időszak egyenlő a valódi IDŐVEL.

Időt kaptunk, hőn áhított időt arra, hogy lassítsunk, hogy otthon legyünk a szeretteinkkel, a családunkkal. Időt kaptunk, hogy végre minőségileg együtt legyünk a gyermekeinkkel.

Mikor beszélgettél egy igazán jót a társaddal? Idejét sem tudod? Mindig rohantatok? Hát tessék, most ülj le mellé és csak hallgasd. Tudtok vajon még kapcsolódni, mit gondolsz?

A tanárokat szidtuk sokan, az oktatási rendszert. Most esélyt kaptunk, hogy nézőpontot válthassunk és belehelyezkedjünk kicsit az ő helyzetükbe és otthon tanulhassunk a lurkókkal.

FONTOS: Mindannyian a nagy egész része vagyunk. A gépezet kis elemei. Ugyanolyan értékesek, ugyanolyan hozzáadott érték az is, amivel foglalkozunk, amit nap, mint nap teszünk.

Ez a helyzet megmutatja, hogy mind egyenlőek és egyformák vagyunk. Ráadásul ugyanolyan sebezhetőek is. Függetlenül attól, kinek milyen rangja, hatalma van. Itt érdemes félretenni az egonkat.

Ez az időszak arra sarkall, hogy hallgass jobban a szívedre, hogy meghalld, egyáltalán mit üzen, merre terel. Nem véletlenül kaptunk esélyt a lecsendesedésre. Hiszen „ha nem mehetsz kifelé, indulj el befelé!”, mondta ezt Dragan Milunovits is.

 

Ez az időszak a cselekvés ideje is. Amit eddig halogattál vagy úgy érezted, nincs rá időd, gyerünk, tedd meg!

JEGYEZD MEG: Felelősséggel tartozol a saját életedért, így hozd meg a döntést és legalább most tegyél olyan dolgokat, melyek feltöltenek, melyek örömet okoznak Neked.

Nehéz? Talán igen, sokszor még annál is jobban, de nem tehetsz mást, mint hogy jól vagy.

Ez a helyzet mindenkit érint, így vagy úgy, de érint, nem lehet előle elmenekülni.

Viszont a döntés a Tiéd, mit választasz.

Engedsz a félelemnek és hagyod eluralkodni magadon a szorongást, vagy pedig beleállsz, és azt mondod, megfejlődöd saját magad. Bezárkózol teljesen, kizárva a külvilágot ellenállva a változásnak vagy pedig elfogadóvá válsz és engeded megtörténni a csodákat.

Igen, elönthet a düh és felháborodás ezeket a sorokat olvasva, de tényleg ez a két lehetőség van, nincs más út. A középszerűség itt nem játszik.

Sok mindenre nincs hatásod, ez igaz. Egy dologra viszont mindig van. Egyet bármikor meg tudsz változtatni.. ez pedig a hozzáállásod.

A médiából, az internetes hírportálokról, közösségi platformokról ömlik ránk a sok információ, rémisztő történések, elkeserítő számok, tények, adatok.

Ha folyton ezeket figyeli az ember, ha így indítja a napját, hogy már olvassa, mennyivel többen haltak meg, mit mond ma a kormány, akkor teljesen lehúzza a rezgés szintjét, szorongani kezd, ami igen csak gyengíti a pszichikai immunrendszert.

Ez pedig a jelenlegi helyzetben nem segít.

Tudod, van az a pont, amikor nem a kollektív segít Téged, hanem Te a kollektívet. Na, ez egy ilyen pont lehet.

Nem azt mondom, hogy ignorálj mindent, ami a világban történik, és távol álljon tőlem, hogy elbagatellizálnám a helyzetet.

Akár tudatában vagy, akár nem, de életed minden pillanatában teremted a saját életed. Még pedig gondolataid és érzelmeid által.

Ezt tehetjük tudatosan, de annál többször történik „automata üzemmódban” a rögzült minták alapján, amiket vagy hoztunk ősöktől, vagy a saját életünkben történt korábbi események alapján tároltunk el.

Mint egy régi lemezjátszó, képesek vagyunk lejátszani újra és újra ugyanazt a dalt a fejünkben akkor is, ha már rengeteg újdonságot hallgathatnánk.

Ezért fontos ébernek lenned arra, hogy a sokszor látszólag akadályban meglásd a benne rejlő lehetőséget is.

Ahogy egy nagyon kedves mentorom és barátnőm, Frankó Évi is írta: „Kérdem én: jó ez így neked? Kérdem én: jó az neked, hogy az életedet kevésbé teremted jónak, mint lehetne? Kérdem én: jó az úgy neked, hogy a félelmeid maguk alá gyűrnek ahelyett, hogy élveznéd az életet és kihasználod a lehetőségeidet?”

Na de hogy tudnék felülkerekedni a félelmeimen? Jöhet a kérdés jogosan. Erre akkor van lehetőséged, ha az egod laza. Az pedig akkor tud laza lenni, ha olyan dolgokkal foglalkozol, melyekbe bele tudsz feledkezni.

Lehet ez bármi, ami Neked örömet okoz, ami Téged feltölt. A lényeg, hogy jelen tudj lenni.

Ilyen valakinek a főzés, a puzzle kirakás. Másnak ugyanezt okozza a kertészkedés vagy a takarítás.

Nekem pedig például a cicámmal való játék és séta, valamint az edzés is.

Akármi lehet, csak csináld és érezd jól magad közben.

Emeljük a rezgés szintünket… halljuk ezt is oly sokszor. Na de ha valaki lent van a béka feneke alatt és a lehető legnagyobb mélypontot éli meg lelkileg, szorong is mellette, akkor mantrázhat ő olyan mondatokat, hogy minden rendben van vagy, hogy kicsattanok az energiától, nem fog tudni igazán beépülni, nem fogja tudni átérezni és csak szavak maradnak.

Ahogy Abraham Hicks-ék is megmondták, érdemes megélni az egyes lépcsőfokokat is.

A szorongást teljesen normális, ha düh és harag követi. Rezgésileg magasabban van a félelemnél, persze ettől még nem sokkal kellemesebb, de hagyd, hogy átmenjen rajtad. Ne akard elfojtani és ne is szégyelld! Tombolj, ha kell, add ki magadból, ami nyomaszt és ilyenkor is szeresd magad, ez nagyon lényeges!

Akkor is, ha nem megy mindig a mosolygás, akkor is, ha épp elkeseredtél és nyűgös vagy.

Emberből vagyunk, nem tudunk még 0-24-ben világítani, de törekedhetünk rá és az már elegendő, hidd el!

Ha túlvagy a szorongáson és harag érzéseken, akkor ezt követheti a frusztráció, majd érezhetsz előbb-utóbb reményt is, ahonnan már könnyebben fordítod át magad egy pozitív állapotba.

Ez az időszak egy érzelmi hullámvasút is egyben. Egy napon is megélhetjük. Megélhetjük ezeket a fokozatokat is. Ahhoz, hogy ne tudjon legyűrni, csak próbálkozzon és újra jobb kedélyállapotba kerülhess, rá is segíthetsz erre a folyamatra. Akár tánccal, zenével is, mozoghatsz is. Ha van lehetőséged, akkor menj ki a szabadba, fuss egy nagyot és aztán hagyd, hogy minden a helyére kerüljön.

Számtalan módszer létezik már, próbálkozz, tesztelj, hogy megtalálhasd azt, ami hozzád leginkább illik.

Egy kis kitekintés, hogy számokban is lásd.

A döntés a Tiéd, szeresd magadat, az életedet, a környezetet, a Földet, létet, a mindennapokat és válaszd az örömet! De választhatod ennek ellenkezőjét is, ha úgy érzed, az megfelelőbb számodra. Szabad akaratodnál fogva bármelyik állapot mellett leteheted a voksodat.

Az életedet Te teremted… most és mindig. Ez még mindig ijesztő lehet a számodra, de amint jobban belegondolsz, hogy ez tényleg mekkora lehetőség, talán ráébredsz arra is, hogy ez a lehető legnagyobb ajándék, amit kaphattál.

A külvilágban zajlik, ami zajlik. Mások azt teremtenek, amit akarnak. Ha sokan gondolják és érzik ugyanazt (vagy hasonlót), akkor tömegek teremthetnek együtt, jót vagy rosszat. Te pedig eldöntheted, hogy csatlakozol ehhez vagy nem. Járod a saját utad vagy nem. Maradsz példa követő, vagy inkább választod azt, hogy te vagy a példakép.

A helyzetnek, amibe kerültünk, a végkimenetele megjósolhatatlan, még nem látjuk a végét sem. Sokunkat sodor furcsa helyzetbe most az élet. Talán azoknak a legnehezebb, akik egyedül élnek, hiszen még inkább érezhetik magukat elszigetelve a családjuktól, barátaiktól. Ugyanakkor hosszútávon lehet ugyanúgy megterhelő egyesek számára, ha nonstop össze vannak zárva a szeretteikkel. Egyik sem egyszerű helyzet, de mindegyikben megélhetjük a pillanat örömét és mindegyik eshetőség tanít minket.

Tanít az együttérzésre, elfogadásra, megengedésre. Tanít a türelemre és toleranciára, valamint az értő figyelemre.

Néhány hete lehet, hogy szinte minden nap változatlan a körülményünk. Ugyanott kelünk fel, ugyanúgy indítjuk a napunkat, ugyanazokat a folyamatokat éljük meg mindennap.

„Az érzéseink, az energiáink mégis változtak, változnak.

Ez az élethelyzet lehetőséget ad arra, hogy észrevedd: Te magad vagy a változó!

Ez miért fontos?

Mindig, amikor külső körülményeket, más embereket hibáztatsz az aktuális állapotodért, kedvedért, a világ történéseiért, projektálsz. Önmagadon kívül keresel bűnbakot a saját és a világ bajaira.

Saját életkedved, energiaszinted növekedése, sőt, a világban történő pozitív változás is az egyén, (azaz a Te) belső munkád eredménye.” (Dr. Horváth-Tanka Enikő)

Semmi sem történik véletlenül. A világnak és Neked is csendre és lassításra van most szüksége.

Nem kell ezt túlmisztifikálni, hogy például a „Föld önző”, és teljesen lényegtelen, miért és ki generálta esetleg ezt a körülményt, hogy honnan ered. Csak az számít, mit hozol ki belőle.

Ez egy lelki hullámvasút, igen. Megélheted a mélységet és magasságokat is, igazán felszínre kerülhetnek belső konfliktusaid is, teljesen rendben van. Éld meg, engedd át, ne fojtsd el!

Maradj csendben, légy jelen és csak létezz!

Ennek van most itt az ideje, szerintem…

Szeretettel,

Operatív vezető, DanceTraining® oktató, ThetaHealing® konzulens