Mik is azok a szabad gyökök?? Antioxidánsokról bővebben.

olvasási idő: 3 perc

 

Korábbi vitaminokról szóló cikkeimben többször megemlítettem az antioxidáns fogalmat, az antioxidáns rendszert, valamint a szabad gyököket és azok károsító hatásait. De mit is jelentenek pontosan ezek a fogalmak?? Ebben a cikksorozatban erről lesz szó.

JEGYEZD MEG: Az antioxidáns tömören egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket az oxidáció káros hatásától.

Az oxidáció jelensége általánosságban ismert lehet legtöbb ember számára. Gondoljunk csak bele a rozsdásodás folyamatába, azaz a vas oxidációjába. Valamint a vaj avasodása is az oxidáció eredménye.

Az oxigénről köztudott, hogy az élethez nélkülözhetetlen, az aerob szervezetek anyagcserét csak jelenlétében tudnak folytatni. Ugyanakkor egy meglehetősen reaktív elem.

Ez azt jelenti, hogy könnyen kölcsönhatásba tud lépni más elemekkel s ezáltal toxikus elemek, szabad gyökök keletkeznek. (1)

A szabad gyökök tehát reaktív oxigén molekulák, kémiai szerkezetükre az a jellemző, hogy külső molekulapályájukon egy vagy több párosítatlan elektront tartalmaznak. Éppen ezért annyira reaktívak. Képződésük egy természetes élettani folyamat az élő szervezetekben.

Sejtjeinkben az anyagcsere folyamán is keletkeznek ilyen oxidációs melléktermékek ahogyan a tápanyagok elégnek a biológiai oxidáció során. (2, 3)

Ilyen szabad gyökök fokozott keletkezését okozzák a különböző szennyezőanyagok, kemikáliák, antitápanyagok, a helytelen táplálkozás és egészségtelen életmód, gyulladásos folyamatok, valamint a stressz is.

A szabad gyökök az egészségre nézve nagyon veszélyesek. Ugyanis nagy affinitással képesek kötődni és ezáltal károsítani a DNS-t, RNS-t, fontos fehérjéket, és a sejtek membránját is. (3, 4)

Mit is tehetünk ellenük? Hogyan lehet megakadályozni a károsító folyamatokat?
Következő cikkemben erről lesz szó bővebben.

Felhasznált irodalom:

  1. A biokémia és a molekuláris biológia alapjai (L. Nyitray, G. Pál, 2013)
  2. Free radicals, antioxidants, and human disease: curiosity, cause, or consequence? (B.Halliwell, 1994)
  3. Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation (P. Arulselvan · ‎2016)
  4. Free radicals in biology and medicine. (B.Halliwell, 1999)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor