TÁPANYAGFORRÁSOK 1. RÉSZ

Tápanyagforrások

Nézzük most meg kicsit azt a 3 fő tápanyag forrásunkat, melyeket olyan sokat emlegettünk az elmúlt években, ezek közül is kezdjük a szénhidrátokkal!

Lehet, hogy ez kicsit megint szárazanyag, de jó tudni, jó tisztában lenni vele.De igyekszem egyszerűen és érthetően fogalmazni.

Mik is ezek a szénhidrátok?

A szénhidrátok szervezetünk “fűtőanyagai”, fő feladatuk a napi tevékenységünkhöz szükséges energia szolgáltatása.
Két csoportra bonthatjuk őket: egyszerű és összetett szénhidrátokra.

Melyik mit takar?

A cukrok, mint egyszerű szénhidrátok kémiai összetétel szerint két csoportba sorolhatók: az egyszerű cukrok (monoszacharidok, és a kettős cukrok (diszacharidok) csoportjába.

A monoszacharidok közé tartozik a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz(gyümölcscukor), szorbitol és galaktóz.

A diszacharidok pedig a szacharóz(étkezési cukor), maltóz (malátacukor) és a laktóz (tejcukor).

Ezek az egyszerű szénhidrátok, kötésüktől függetlenül gyorsan lebomlanak a szervezetben, és hirtelen megemelik az inzulinszintet a vérben.

Az inzulin a felesleges szénhidrátokat a zsírraktárakba szállítja, emiatt a vércukorszint újra lecsökken, amely újabb éhségérzetet vált ki.

Az emészthető összetett szénhidrátok közé a keményítő és a glikogén sorolható.

A keményítő a növényi magvak, gyökerek, gumók alkotórésze, a glikogén pedig az állatok izmaiban és májában raktározott tápanyag.
És vannak még a nem emészthető szénhidrátok, az élelmi rostok, melyek mégis nagyon fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Ők megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, hüvelyesekben, zöldségekben és egyes gyümölcsökben.
Összetett szénhidrát ugye a rizs, burgonya, tésztafélék is.

Talán most már egyértelmű vált számotokra is, hogy mely szénhidrátokat kell előnyben részesítenünk.

 

Az összetett szénhidrátok szervezetünkbe, vérünkbe jutva lassan és folyamatosan bomlanak le, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, tehát nem váltanak ki hirtelen inzulin-termelődést.

Lassú lebomlásuk miatt hosszú ideig biztosítják a fizikai aktivitáshoz szükséges energiát, inzulinkímélő viselkedésük miatt pedig nem okoznak vércukorszint ingadozást, zsírraktározást.

Az már ugye más kérdés, hogy kinek mekkora mennyiségű szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy jól működjön.
Jön a már sokat emlegetett kedvenc mondatom, nem vagyunk egyformák, ezért ez eltérő, típusonként más és más.
De egy biztos.☝️

JEGYEZD MEG: Mindenkinek szüksége van a szénhidrátokra is, ezekkel működik még az agyunk is, fontos szerepet játszanak az idegrendszer működésében is többek közt.

Tehát ha ezeket valaki teljesen el akarja hagyni, mert most éppen az a divat, az a menő, az hosszú távon tuti tönkre teszi a szervezetét, felborítja annak egyensúlyát, főleg ha pont az a típus, akinek több szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy jól működjön.

 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja