TÁPANYAGFORRÁSOK 1. RÉSZ
Nézzük most meg kicsit azt a 3 fő tápanyag forrásunkat, melyeket olyan sokat emlegettünk az elmúlt években, ezek közül is kezdjük a szénhidrátokkal!
Lehet, hogy ez kicsit megint szárazanyag, de jó tudni, jó tisztában lenni vele.De igyekszem egyszerűen és érthetően fogalmazni.
Mik is ezek a szénhidrátok?
A szénhidrátok szervezetünk “fűtőanyagai”, fő feladatuk a napi tevékenységünkhöz szükséges energia szolgáltatása.
Két csoportra bonthatjuk őket: egyszerű és összetett szénhidrátokra.
Melyik mit takar?
A cukrok, mint egyszerű szénhidrátok kémiai összetétel szerint két csoportba sorolhatók: az egyszerű cukrok (monoszacharidok, és a kettős cukrok (diszacharidok) csoportjába.
A monoszacharidok közé tartozik a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz(gyümölcscukor), szorbitol és galaktóz.
A diszacharidok pedig a szacharóz(étkezési cukor), maltóz (malátacukor) és a laktóz (tejcukor).
Ezek az egyszerű szénhidrátok, kötésüktől függetlenül gyorsan lebomlanak a szervezetben, és hirtelen megemelik az inzulinszintet a vérben.
Az inzulin a felesleges szénhidrátokat a zsírraktárakba szállítja, emiatt a vércukorszint újra lecsökken, amely újabb éhségérzetet vált ki.
A keményítő a növényi magvak, gyökerek, gumók alkotórésze, a glikogén pedig az állatok izmaiban és májában raktározott tápanyag.
És vannak még a nem emészthető szénhidrátok, az élelmi rostok, melyek mégis nagyon fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Ők megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, hüvelyesekben, zöldségekben és egyes gyümölcsökben.
Összetett szénhidrát ugye a rizs, burgonya, tésztafélék is.
Az összetett szénhidrátok szervezetünkbe, vérünkbe jutva lassan és folyamatosan bomlanak le, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, tehát nem váltanak ki hirtelen inzulin-termelődést.
Lassú lebomlásuk miatt hosszú ideig biztosítják a fizikai aktivitáshoz szükséges energiát, inzulinkímélő viselkedésük miatt pedig nem okoznak vércukorszint ingadozást, zsírraktározást.
Az már ugye más kérdés, hogy kinek mekkora mennyiségű szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy jól működjön.
Jön a már sokat emlegetett kedvenc mondatom, nem vagyunk egyformák, ezért ez eltérő, típusonként más és más.
De egy biztos.☝️
Tehát ha ezeket valaki teljesen el akarja hagyni, mert most éppen az a divat, az a menő, az hosszú távon tuti tönkre teszi a szervezetét, felborítja annak egyensúlyát, főleg ha pont az a típus, akinek több szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy jól működjön.